Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Ποντάρει σε ανάκαμψη επενδύσεων

"Πιστεύουμε πως θα πάμε καλύτερα σε περίπτωση που ξεκινήσουν κάποια επενδυτικά έργα στην οικονομία". Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Κρεμμύδας.

Γενική Εμπορίου: Ποντάρει σε ανάκαμψη επενδύσεων

Κατά την πολυετή κρίση έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε τα ζημιογόνα αποτελέσματα (οι οριακές απώλειες του 2012 οφείλονται σε μη επαναλαμβανόμενα έξοδα), ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να περιορίσουμε κατά πολύ τον τραπεζικό μας δανεισμό.

Έτσι, πιστεύουμε πως θα πάμε καλύτερα σε περίπτωση που ξεκινήσουν κάποια επενδυτικά έργα στην οικονομία. Μακάρι αυτό να γίνει -όπως λέγεται- από το δεύτερο εξάμηνο του 2013. Στόχος μας πάντως για φέτος είναι να αποφύγουμε για μια ακόμη χρονιά το ζημιογόνο αποτέλεσμα».

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Κρεμμύδας κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.


Ο κύκλος εργασιών της Γενική Εμπορίου επηρεάζεται θετικά από την υλοποίηση επενδύσεων, είτε κρατικών (πχ μεγάλοι οδικοί άξονες, αναπλάσεις και βιολογικοί καθαρισμοί), είτε ιδιωτικών (πχ ξενοδοχεία, μονάδες ΑΠΕ, οικοδομικά έργα).

Επιπλέον, η εταιρεία έχει καταφέρει κατά τα τελευταία χρόνια να υποκαταστήσει σημαντικό τμήμα του χαμένου τζίρου της εγχώριας αγοράς (καταβύθιση ζήτησης), με πωλήσεις στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Ένας από τους προωθητικούς παράγοντες είναι και οι αναλήψεις έργων στο εξωτερικό από ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους.

Ο κ. Κρεμμύδας ανέφερε πως η εισηγμένη διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο εξαγωγικό της κομμάτι, όπως για παράδειγμα την ευρεία προϊόντική της γκάμα, την τεχνογνωσία της και την γρήγορη ανταπόκριση στη ζήτηση. Εκτίμησε μάλιστα πως τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα στο μέλλον στο κομμάτι των εξαγωγών, αν το κράτος περιορίσει τη σχετική γραφειοκρατία και αν μειωθούν τα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνονται οι ελληνικές εταιρείες.

Επιπρόσθετα, σε λειτουργία έχουν τεθεί τα δύο φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει δημιουργήσει στις στέγες των εγκαταστάσεών της σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, τα οποία παραμένουν κερδοφόρα παρά τις έκτακτες φορολογίες που επεβλήθησαν στις μονάδες ΑΠΕ. Πάντως, μετά τις πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις, η εισηγμένη δεν προτίθεται στο ορατό μέλλον να διευρύνει την παρουσία της στο συγκεκριμένο κλάδο.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών της εισηγμένης εταιρείας μειώθηκε από τα 6,25 στα 5,74 εκατ. ευρώ και το τελικό αποτέλεσμα (περιορισμός δαπανών και κόστους δανεισμού) διαμορφώθηκε στα 75 χιλ. ευρώ έναντι εννέα χιλιάδων ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2012.


Οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές (+641,2 χιλ. οι λειτουργικές και – 34,8 χιλ. οι επενδυτικές) οδήγησαν σε νέα μείωση κατά 606 χιλιάδες ευρώ τον καθαρό δανεισμό μέσα στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v