Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ:Βελτίωση μεγεθών για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο

Αύξηση κύκλου εργασιών και περιορισμό των ζημιών προ φόρων, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής, εμφάνισε στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η ΣΙΔΜΑ, που διανύει το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανοδικής πορείας.

ΣΙΔΜΑ:Βελτίωση μεγεθών για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο
Με αύξηση των οικονομικών της μεγεθών ολοκλήρωσε η ΣΙΔΜΑ το πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς η Ελλάδα συνεχίζει την δύσκολη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έπειτα από τρία και πλέον χρόνια ύφεσης η εταιρία διανύει το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο ανοδικής πορείας των οικονομικών της μεγεθών, έχοντας μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα και βελτιώσει την αποδοτικότητά της.

Τα οφέλη αύξησης των εσόδων της και του χαμηλότερου λειτουργικού κόστος αντιστάθμισαν εν μέρει τη συνεχιζόμενη ύφεση, όπως αυτή απεικονίζεται στον κλάδο εμπορίας προϊόντων χάλυβα.

Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 23,2 εκατ. ευρώ, έναντι 22,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 30,3 εκατ. ευρώ έναντι 29,4 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση 3%.

Σε επίπεδο ομίλου, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 379 χιλ. ευρώ από ζημίες 1.1 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, αν και παρουσίασαν ζημίες ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ήταν βελτιωμένα κατά 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων είναι συνδυασμός τόσο της αύξησης του ποσοστού μεικτού κέρδους κατά 42%, ή κατά 515 χιλ. ευρώ, όσο και της μείωσης των λειτουργικών εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά 613 χιλ. ευρώ ή 16%.

Σε επίπεδο εταιρίας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, διατηρήθηκε στα 13 εκατ. ευρώ όπως και την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 20,3 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση 1%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη 345 χιλ. ευρώ από ζημίες ύψους 883 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα προ φόρων, αν και ζημιογόνα κατά 1,2 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν βελτίωση κατά 54% ή 1,4 εκατ. ευρώ. Και εδώ στη βελτίωση των αποτελεσμάτων βοήθησαν τόσο η αύξηση του ποσοστού μεικτού κέρδους κατά 46% ή κατά 440 χιλ. ευρώ όσο και η μείωση των λειτουργικών εξόδων διοίκησης και διάθεσης κατά 23% ή κατά 680 χιλ. ευρώ.

Με τα τρέχοντα δεδομένα της αγοράς η στρατηγική του ομίλου ΣΙΔΜΑ εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της θέσης που κατέχει στην εγχώρια αγορά και η σταδιακή ανάπτυξη των θυγατρικών του, με στόχο πάντα την δημιουργία θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών. Η συνεισφορά των θυγατρικών των Βαλκανίων, στον κύκλο εργασιών του ομίλου, ανέρχεται στο 29% του συνόλου, ενώ ο κύκλος εργασιών τους παρουσιάζεται αυξημένος κατά 10% περίπου σε σχέση με πέρυσι.

Η ΣΙΔΜΑ βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια μείωσης των αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης. Σε αυτά τα πλαίσια η εταιρία έχει ήδη επιτύχει μείωση των ημερών πίστωσης της πελατείας της κατά 16 ημέρες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Επίσης δρομολογεί την εκμετάλλευση μέρους των ιδιόκτητων ακινήτων της, με σκοπό την εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας και μείωσης του δανεισμό της.

Για το υπόλοιπο του 2013 η εταιρία αναμένει τη συνέχιση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, αν και οι προοπτικές ανάκαμψης της χώρας έχουν βελτιωθεί.

Όπως αναφέρει η διοίκηση: «Ελπίζουμε το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα να μεταφραστεί σε αύξηση της ρευστότητας της αγοράς και στην αρχή υλοποίησης έργων, ιδιωτικών και δημοσίων. Η διαδικασία πάντως πλήρους ανάκαμψης και επαναφοράς της ελληνικής αγοράς στα δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας φαίνεται προς το παρόν μακρόχρονη. Αντίθετα η δραστηριότητα της εταιρίας στο εξωτερικό έχει περιθώρια συντομότερης βελτίωσης. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση της λειτουργικής αποδοτικότητας και η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους εξακολουθούν να αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τον ομιλο ΣΙΔΜΑ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v