Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Ανοδική πορεία στο πεντάμηνο

"Το πρώτο φετινό τρίμηνο, είναι το καλύτερο από πλευράς λειτουργικής κερδοφορίας από την έναρξη της κρίσης", υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ.

ΣΙΔΜΑ: Ανοδική πορεία στο πεντάμηνο
«Το 2012 η εγχώρια αγορά υποχώρησε περίπου κατά 25% και ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ μόνο κατά 4%. Αυτό σημαίνει πως διευρύναμε το μερίδιο αγοράς μας. Όσο για το πρώτο φετινό τρίμηνο, είναι το καλύτερο από πλευράς λειτουργικής κερδοφορίας από την έναρξη της κρίσης» υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, επισημαίνοντας και τις σημαντικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος και να τονωθεί η παραγωγικότητα της εταιρείας.

Παρόλα αυτά ο CEO της ΣΙΔΜΑ είναι επιφυλακτικός σχετικά με τη μελλοντική πορεία της εγχώριας ζήτησης στον κλάδο εμπορίας σιδήρου-χάλυβα: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση προσαρμογής και παρατηρείται κάποια βελτίωση σε επίπεδο δεικτών. Υπάρχει μια περιορισμένη ελπίδα αναθέρμανσης της αγοράς από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα προκύψουν ζητήματα πολιτικής σταθερότητας. Είναι πολύ ενωρίς για προσδοκίες ευρύτερης ανάκαμψης».

Στο μέτωπο της ρευστότητας τώρα η ΣΙΔΜΑ -μετά και τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 49 εκατ. ευρώ- δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα: «Είμαστε πλήρως καλυμμένοι. Πέρα από τις γραμμές πίστωσης που έχουμε στις τράπεζες, διαθέτουμε διαθέσιμα πολλών εκατομμυρίων. Επιπλέον, η εισηγμένη φέτος αναμένεται να εξοικονομήσει κεφάλαια κίνησης από την νέα μείωση της μέσης περιόδου πίστωσης των πελατών της κατά δέκα ημέρες», υποστηρίζει το management της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεναρδούτ, το τμήμα του ομίλου με τις καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης σε επίπεδο τριετίας είναι η θυγατρική στη Ρουμανία, που κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο ανακάμπτει και ανεβάζει τις πωλήσεις της κατά 30%. Αντίθετα, σε υποχώρηση πωλήσεων κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους υποχρεώθηκε η θυγατρική της Βουλγαρίας.

Κατά τα άλλα:

α) Εχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το φωτοβολταϊκό σύστημα της εταιρείας ισχύος 900 KW στο Ωραιόκαστρο, που αποφέρει έσοδα γύρω στα 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως

β) Έχουν βγει προς πώληση ή προς ενοικίαση οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Οινόφυτα, καθώς πλέον δεν χρησιμοποιούνται για λειτουργικούς σκοπούς

γ) Κατά το πρώτο τρίμηνο, η ΣΙΔΜΑ σημείωσε αύξηση κύκλου εργασιών, πέρασε σε θετικό EBITDA και συρρίκνωσε δραστικά το ύψος των ζημιών της. Εκτιμάται πως η άνοδος των πωλήσεων συνεχίζεται και στο πεντάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v