Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιές «ανάσες» για την Audiovisual

H έκτακτη γενική συνέλευση της Audiovisual αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων και έκδοση προνομιούχων μετοχών.

Βαθιές «ανάσες» για την Audiovisual

Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων και έκδοση προνομιούχων μετοχών αποφάσισε παμψηφεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Audiovisual την Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η άντληση έως και 20,173 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών προς 0,70 ευρώ έκαστη, οι οποίες: α) δεν θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α., β) θα μπορούν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές με αναλογία 1/1 ανά πάσα στιγμή μέσα στην επόμενη πενταετία και γ) θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές στο τέλος της πενταετίας.

Ουσιαστικά, τις προνομιούχες μετοχές θα τις αποκτήσουν οι βασικοί μέτοχοι της Audiovisual (οικογένεια Βαρδινογιάννη) και η μη έκδοση κοινών μετοχών έγινε προκειμένου να μην περιοριστεί δραστικά το free float, το οποίο ήδη σήμερα υπολείπεται του 20%.

Στην ουσία, στην επιχείρηση θα εισρεύσει νέο χρήμα μόλις 9 εκατ. ευρώ, καθώς το υπόλοιπο ποσό έχει ήδη προκαταβληθεί από τους βασικούς μετόχους την τελευταία διετία, ώστε η εισηγμένη να έχει ομαλή χρηματοδοτική πορεία.

Πέρα όμως από τα 9 επιπρόσθετα εκατ. ευρώ που θα εισπράξει μέσω της ΑΜΚ, η Audiovisual έχει ήδη καταφέρει να επιτύχει μια πολύ μεγάλη επιμήκυνση των δανειακών της υποχρεώσεων, φέροντας πολλές λήξεις δανείων της μετά το 2020.

Σύμφωνα επίσης με τον αντιπρόεδρό της, Απόστολο Βούλγαρη, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με στόχο τη μείωση του μέσου επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται (γύρω στο 6% σήμερα).

Το θετικότερο ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Βούλγαρη, είναι το γεγονός ότι το 2013 εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα έτη, που συνοδεύτηκαν από έντονες ζημίες.

Συγκεκριμένα, μετά από μεγάλες προσπάθειες στο μέτωπο του περιορισμού των δαπανών, το πρώτο φετινό εξάμηνο χαρακτηρίζεται από θετικό EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), ενώ ευχάριστα δείχνουν να είναι τα πράγματα και όσον αφορά τα έσοδα.

Συγκεκριμένα -παρά την ένταση της οικονομικής κρίσης- η υποχώρηση του κύκλου εργασιών στο πρώτο εξάμηνο ήταν περιορισμένη και ενδέχεται μάλιστα να καλυφθεί το χαμένο έδαφος το δεύτερο μισό του 2013, περίοδος που χαρακτηρίζεται από θετική εποχικότητα για τον όμιλο.

Σε ό,τι αφορά την εκφρασμένη πρόθεση της Audiovisual να επεκταθεί στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών, η διοίκησή της αναμένει την τελική διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ενώ στο ζήτημα της σχετικής χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί απαντά πως «μελετάται και δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v