Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: «Τι μας οδήγησε σε αλλαγή έδρας»

Πώς εξηγούν στο Euro2day.gr την απόφαση για μεταφορά έδρας στο Βέλγιο κύκλοι του ομίλου. Τα σχέδια για φθηνότερο δανεισμό. Δεν προβλέπεται δημόσια πρόταση. Το χτύπημα στο success story και η διαμαρτυρία για το πολύ υψηλό κόστος ενέργειας.

ΒΙΟΧΑΛΚΟ: «Τι μας οδήγησε σε αλλαγή έδρας»

Κίνηση άμυνας ώστε ο όμιλος να μπορεί να αντλεί χρηματοδότηση με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος θεωρούν κύκλοι προσκείμενοι της Βιοχάλκο την επιλογή της μεταφοράς της έδρας από την Αθήνα στο Βέλγιο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «δεν πρόκειται για φορολογικό ζήτημα. Μακάρι να είχαμε κέρδη και ας φορολογούμαστε. Ο όμιλος έχει σημαντικό δανεισμό που επιβαρύνεται με υψηλό κόστος λόγω της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, καλείται να βρει μελλοντικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τόσο επενδύσεις, όσο και πρόσθετο κεφάλαιο κίνησης, αν θέλει να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του».

Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσε να μειωθεί ο δανεισμός του ομίλου στο άμεσο μέλλον, από την κίνηση αλλαγής της έδρας του, λάβαμε την εξής απάντηση:

«Είμαστε δανεισμένοι σχεδόν αποκλειστικά από ελληνικές τράπεζες με τις οποίες έχουμε άριστη συνεργασία και φυσικό είναι να μας απασχολεί το ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων. Σχετικά με τις σχεδιαζόμενες κινήσεις, πρώτα απ’ όλα, στο νέο σχήμα θα ενταχθεί και η εταιρεία Cofidin (συμφερόντων βασικών μετοχών), με αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια του ομίλου να ενισχυθούν περίπου κατά 100 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουμε μια σειρά κινήσεων ώστε η νέα μητρική εταιρεία που θα έχει την έδρα της στο Βέλγιο να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αφορά κεφάλαια μέσω του χρηματιστηρίου (μέσω του Euronext των Βρυξελλών), μέσω ομολογιακών εκδόσεων ή και με δανειοδότηση από ξένες τράπεζες. Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος δεν έχει τίποτα έτοιμο και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε σταδιακά».

Για δημόσια πρόταση και θυγατρικές

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους:

• Δεν θα γίνει δημόσια πρόταση στους μετόχους μειοψηφίας της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (γύρω στο 30% του συνόλου), οι οποίοι θα δουν τις νέες μετοχές τους να τελούν υπό διαπραγμάτευση στο Euronext των Βρυξελλών πιθανότατα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

• Δεν αλλάζει τίποτα με τις θυγατρικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α. (ΣΙΔΕΝΟΡ, ΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΒΑΛ, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΜΑ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ), καθώς δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας πρότασης. Οι εταιρείες αυτές θα εξακολουθήσουν να διαπραγματεύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πρόβλημα και το κόστος ενέργειας

Η διοίκηση της εταιρείας σπεύδει να τονίσει πως τίποτα δεν θα αλλάξει σχετικά με την παραγωγή, η οποία θα παραμείνει στην Ελλάδα, και απώτερος στόχος είναι η αύξησή της.

«Πέρα από το ζήτημα της χρηματοδότησης που μας οδήγησε στη μεταφορά έδρας, η βιομηχανία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του ενεργειακού κόστους. Σήμερα, οι ελληνικές εταιρείες επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερο κόστος σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές τους στο εξωτερικό. Και ενώ στις άλλες χώρες αγωνίζονται για το πώς θα το μειώσουν περαιτέρω, στην Ελλάδα… ανταλλάσσουμε επιστολές.

Στο χάλυβα, για παράδειγμα, ο όμιλος διαθέτει πολύ μεγάλη αχρησιμοποίητη παραγωγική δυναμικότητα, που θα μπορούσε κάλλιστα να εξαχθεί προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, οι εξαγωγές με τόσο υψηλό ενεργειακό κόστος είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Με τον τρόπο αυτόν, τζάμπα πάνε και οι θυσίες των εργαζομένων…», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Στέφανος Kοτζαμάνης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v