Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Στο ΤΧΣ τα «κλειδιά» για τα Βαλκάνια

Τη σύνταξη συνολικού σχεδίου για Βαλκάνια ανέλαβε το ΤΧΣ. Οι επιταγές της DG Comp για τη διάρθρωση του σχεδίου και τα αιτήματα τραπεζών για εξαιρέσεις. Τι θα γίνει με τη Finansbank. Τι συμφωνήθηκε για τις πωλήσεις non core business assets.

Τράπεζες: Στο ΤΧΣ τα «κλειδιά» για τα Βαλκάνια
Τη σύνταξη συνολικής στρατηγικής για συντεταγμένη μείωση της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη ζήτησε ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Γ. Κούπμαν, από το ΤΧΣ και τις διοικήσεις τους, μεταθέτοντας τις οριστικές αποφάσεις για το θέμα αργότερα.

Η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επομένως, καλείται τους επόμενους μήνες να καταστρώσει, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των τραπεζών και με συμβουλευτική εταιρεία, ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα εισηγείται αποτελεσματικούς τρόπους για τη σταδιακή μείωση της παρουσίας τους στα Βαλκάνια.

Η σταδιακή μείωση της έκθεσης αποτέλεσε, με βάση έγκυρες πληροφορίες, και τον βασικό όρο που έθεσε ο Γ. Κούπμαν στην ελληνική πλευρά (ΥΠΟΙΚ, ΤΧΣ, ΤτΕ και διοικήσεις τραπεζών), ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να συμπέσουν «πωλητήρια» θυγατρικών τη διετία 2016-17, προς το τέλος δηλαδή του χρονικού ορίζοντα που καλύπτουν οι ενέργειες των πλάνων αναδιάρθρωσης.

Το σχέδιο στρατηγικής, που θα συντάξει το ΤΧΣ, ως ο μεγαλομέτοχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θα προτείνει λύσεις ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις πώλησης μέρους ή του συνόλου των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια. Όπως είναι γνωστό, έχουν ήδη προταθεί τόσο η ανταλλαγή θυγατρικών σε διμερή βάση, όσο και οι συγχωνεύσεις θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών ανά χώρα.

Κοινός παρονομαστής και των δύο προτάσεων είναι η δημιουργία αξιόλογου μεγέθους, ώστε μέσω των συνεργειών σε επίπεδο κόστους λειτουργίας και δευτερευόντως κόστους άντλησης ρευστότητας να ενισχυθεί η κερδοφορία και επομένως η αξία των συμμετοχών.

Ο δεύτερος όρος που έχει θέσει εδώ και καιρό η DG Comp, και βάσει του οποίου συντάσσονται τα πλάνα αναδιάρθρωσης, είναι η άμεση πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων (non core business).

Τα υπό κατάρτιση πλάνα αναδιάρθρωσης προβλέπουν, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, την πώληση του συνόλου σχεδόν των non core business assets ως το τέλος του 2014, με την προϋπόθεση βέβαια ότι προκύπτει αξιόπιστο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Οι εξαιρέσεις που ζητούν οι τράπεζες

Όπως έγραψε το Euro2day, τα πλάνα αναδιάρθρωσης συντάσσονται με βάση διαφορετικές δεσμεύσεις, που έχει ζητήσει η DG Comp. Στα ραντεβού της περασμένης εβδομάδας τέθηκαν από την πλευρά των διοικήσεων των τραπεζών στον Γ. Κούπμαν διαφορετικά αιτήματα εξαιρέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική πρότεινε να υπάρξει σταδιακή πώληση της Finansbank, εντός της επόμενης διετίας, σημειώνοντας ότι έχει δρομολογήσει, ήδη, πωλήσεις non core business assets (Πανγαία, Asset Management, Αστήρ Παλάς). Αυτές οι κινήσεις εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην αύξηση του δείκτη EBA Core Tier I άνω του 10%.

Χαλαρότερο χρονοδιάγραμμα, αναφορικά με τη μείωση της παρουσίας τους στο εξωτερικό, ζήτησαν από τον κ. Κούπμαν και άλλες τράπεζες (Πειραιώς), ενώ από την πλευρά της Eurobank τέθηκε και η δομή της περαιτέρω κεφαλαιακής της ενίσχυσης, σε συνδυασμό με το εγχείρημα μερικής ιδιωτικοποίησής της.

Τα πλάνα αναδιάρθρωσης θα πρέπει να κατατεθούν στην DG Comp αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος ως τις 30 Σεπτεμβρίου και θα εγκριθούν από την DG Comp και το υπουργείο Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των stress tests. Και αυτό γιατί οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα προσδιορισθούν αφού συνυπολογισθούν και τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τα οποία λειτουργούν ως επιχειρησιακά σχέδια.

Είναι πιθανόν ως εκ τούτου να υπάρξουν αλλαγές στα τελικά πλάνα αναδιάρθρωσης, υπό το πρίσμα των ευρημάτων της άσκησης προσομοίωσης (stress test) και των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν βάσει αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v