Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στα σκαριά η συμφωνία για Πανγαία

Η διαδικασία επίτευξης συμφωνίας για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών της θυγατρικής Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ σε υποψήφιο αλλοδαπό επενδυτή είναι σε εξέλιξη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική.

ΕΤΕ: Στα σκαριά η συμφωνία για Πανγαία

Κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» στις 8-10-2013, η Εθνική ενημέρωσε σε χρηματιστηριακή της ανακοίνωση για τα ακόλουθα:

Η διαδικασία επίτευξης συμφωνίας για τη μεταβίβαση πακέτου μετοχών της θυγατρικής εταιρίας Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ σε υποψήφιο αλλοδαπό επενδυτή είναι σε εξέλιξη χωρίς να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προϋποθέτει μεταξύ άλλων τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων από τα αρμόδια εταιρικά όργανα της τράπεζας, καθώς και από τους αρμόδιους φορείς και τις εποπτικές αρχές έναντι των οποίων υφίστανται αντίστοιχες συμβατικές και νομοθετικές υποχρεώσεις.

Η Εθνική Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη επί των ανωτέρω, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο υφιστάμενο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Το Euro2day.gr μετέδωσε σχετικά: 

ΕΤΕ: Κλείνει το ντιλ με Invel για την Πανγαία

Κοντά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με το fund Invel της Beny Steinmetz Group Real Estate για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Εθνικής Πανγαία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, προτεραιότητα στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής έχει η Πανγαία ΑΕΕΑΠ και στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού συζητήσεις με το αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων fund INVEL, το οποίο διαχειρίζεται ο Κρις Παπαχριστοφόρου.

Μετά από συζητήσεις αρκετών μηνών, οι δύο πλευρές δείχνουν να έχουν συμφωνήσει στο εξής σχέδιο: Εξαγορά από την Beny Steinmetz Group Real Estate πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Πανγαία στην τιμή που αποτιμάται στα βιβλία της Εθνικής και εν συνεχεία αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί από τους δύο μετόχους με εισφορά εις είδος.

Με βάση πηγές, η Εθνική θα εισφέρει το κτίριο Καρατζά, ενώ από την πλευρά της η Beny Steinmetz Group Real Estate θα εισφέρει επαγγελματικά ακίνητα που κατέχει στην Ιταλία. Μετά την αύξηση, ο αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων όμιλος θα κατέχει ισχυρό πλειοψηφικό ποσοστό, η διαχείριση όμως της Πανγαία θα παραμείνει στην Εθνική, όπως και αντίστοιχα της Eurobank Properties στη Eurobank.

Η άμεση και έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση για την Εθνική από τη συμφωνία εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει και σε επίτευξη του στόχου για άνοδο του EBA Core Tier I κατά 1% - 1,5% ως το τέλος του έτους μέσω 2+1 κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως έγραψε το Euro2day.gr

Θα ακολουθήσει εν ευθέτω χρόνω εισαγωγή της Πανγαία σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, καθώς διαφορετικά θα απωλέσει τα φορολογικά πλεονεκτήματα που της εξασφαλίζει το καθεστώς της ΑΕΕΑΠ.

Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη σε ενεργητικό εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (σ.σ. υπό διαχείριση ενεργητικό 962 εκατ. ευρώ στις 30/6, εκ των οποίων τα 147 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα) και θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εισαχθεί σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά καθώς λήγει και η τελευταία παράταση 18 μηνών που της χορηγήθηκε. Αν δεν το κάνει, θα απολέσει το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που διέπει τις ΑΕΕΑΠ.

Χρ.Κ.

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v