Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μύλοι Λούλη: Οι Άραβες και οι προοπτικές

Με μεγάλο premium η τοποθέτηση των Αράβων στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Πώς σχολιάζει η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας. Ποιες προοπτικές διαγράφονται από τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών.

Μύλοι Λούλη: Οι Άραβες και οι προοπτικές
Αύριο ξεκινά η διαπραγμάτευση των 1.902.786 νέων μετοχών που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των Μύλων Λούλη, την οποία κάλυψε αποκλειστικά η εταιρεία Al Dahra Agriculture Spain, θυγατρική κατά 100% της Al Dahra Holdings με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

H συγκεκριμένη ΑΜΚ αφορά το δεύτερο μέρος της συμφωνίας μεταξύ του αραβικού ομίλου και της εισηγμένης στο ΧΑ, καθώς στις αρχές του καλοκαιριού η Al Dahra Agriculture Spain είχε αποκτήσει το 10% των Μύλων Λούλη καταβάλλοντας 4,09 ευρώ ανά μετοχή, ενώ μέσω της ΑΜΚ αύξησε το ποσοστό της στο 20% της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, αποκτώντας τις νέες μετοχές προς 4,087 ευρώ.

Οι Άραβες δηλαδή έχουν αποκτήσει το 20% του συνόλου των μετοχών καταβάλλοντας πάνω από 4 ευρώ ανά τεμάχιο, όταν η τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ υπολείπεται των 3 ευρώ και μάλιστα παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει καταγράψει κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Πώς όμως σχολιάζει το γεγονός αυτό, η διοίκηση των Μύλων Λούλη;

Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «σχετικά με την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (€ 4,0875753) σημειώνεται από το διοικητικό συμβούλιο στην από 05.06.2013 έκθεσή του, ότι αυτή θεωρείται εύλογη, ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες προοπτικές της εταιρείας, τη φύση και τους όρους της συναλλαγής (μειοψηφική συμμετοχή, συνδυασμός πώλησης υφισταμένων μετοχών και έκδοσης νέων κ.τ.λ.), λαμβάνοντας υπ' όψιν και τις τρέχουσες μακροοικονομικές, χρηματιστηριακές-μετοχικές και λοιπές συνθήκες».

Επιπρόσθετα, στο ενημερωτικό δελτίο μάλιστα της πρόσφατης ΑΜΚ καταγράφεται πως «με την ανωτέρω αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την διαφορετική χρηματιστηριακή αποτύπωση της τιμής της μετοχής και τη δυνατότητα διάχυσης της ωφέλειας, που θα προκύψει, σε όλους τους μετόχους, δεδομένου ότι οι παραπάνω θα επωφεληθούν και από τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής θέσης και κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρίας».

Βέβαια, οι Άραβες απέκτησαν το 20% της ελληνικής εισηγμένης περίπου 20% χαμηλότερα από τη λογιστική του αξία, ωστόσο η τρέχουσα αποτίμηση του τίτλου οδηγεί σε μια αντίστοιχη έκπτωση της τάξεως του 40%.

Η ελληνική πλευρά δεν έχει κρύψει την ικανοποίησή της για το deal, καθώς:

• Θα ενισχυθεί η ρευστότητά της εισηγμένης (αντλήθηκαν 7,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ θα αποπληρώσουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) που ήταν αρκετά καλή και πριν το deal και 

• θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών του ελληνικού Ομίλου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διοίκηση των Μύλων Λούλη, η συμμετοχή της Al Dahra Agriculture Spain στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις και προστιθέμενη αξία στην πορεία της εταιρίας, λαμβάνοντας υπ' όψιν:

• Τη σύνδεση της εταιρίας με την πρωτογενή παραγωγή σιτηρών, διασφαλίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιοτική σταθερότητα και την ποσοτική επάρκεια πρώτων υλών.
• Τη στενή σύνδεση με τις αραβικές χώρες, οι οποίες ως γνωστόν έχουν μεγάλη αύξηση πληθυσμού και είναι κατά κύριο λόγο εισαγωγικές σε αλεύρι. Οι χώρες αυτές πλέον μπορούν εύκολα να τροφοδοτηθούν με αλεύρι από τον όμιλο εταιριών Al Dahra Agriculture μέσω των δύο σύγχρονων επιλιμένιων μύλων της εταιρίας.
• Τη διείσδυση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αφρικής και της Ασίας.
• Τη δημιουργία ισχυρής οικονομικής βάσης για περαιτέρω ανάπτυξη.

Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η εισηγμένη εταιρεία σημείωσε κύκλο εργασιών 46,4 εκατ. ευρώ (από 43,3 εκατ.), EBITDA 4,63 εκατ. (από 4,84 εκατ.) και προ φόρων κέρδη 1,54 εκατ. (από 2,07 εκατ. ευρώ). Για το σύνολο της χρήσης, αναμένεται κύκλος εργασιών γύρω στα 95 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v