Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεφανής: Ανοικτή πρόσκληση σε Μπελλέ για συγχώνευση

Οι καπετάνιοι αυτών των δύο ποντοπόρων πλοίων ξέρουν τις θάλασσες και τους υφάλους. Μπορούν μαζί να χαράξουν την ασφαλή πορεία πίσω στο απάνεμο λιμάνι, δήλωνε ο Γ. Στεφανής, καλώντας τη Νηρεύς για συγχώνευση.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Στεφανής: Ανοικτή πρόσκληση σε Μπελλέ για συγχώνευση

Ανοικτή δημόσια πρόσκληση προς τον Αριστείδη Μπελλέ, επικεφαλής της Νηρεύς, να πορευτούν από κοινού απηύθυνε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης ο CEO της Σελόντα Γιάννης Στεφανής κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «οι καπετάνιοι αυτών των δύο ποντοπόρων πλοίων, ξέρουν τις θάλασσες και τους υφάλους. Μπορούν μαζί να χαράξουν την ασφαλή πορεία πίσω στο απάνεμο λιμάνι».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόσκλησή του δεν είναι εις γνώση του κ. Μπελλέ ούτε και των τραπεζών. Επίσης κάλεσε σε έναν δημιουργικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και με συναίνεση και τόλμη να οδηγήσουν τον κλάδο σε νέες επιτυχίες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι τράπεζες θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.

Μετά από αυτά, πλέον θα πρέπει να αναμένεται η αντίδραση του κ. Μπελλέ.  

Σχετικά με το deal με τη Δίας, ο ίδιος δήλωσε επιφυλακτικός σημειώνοντας ότι αναμένουν τη 18η Δεκεμβρίου οπότε και θα συζητηθεί η αίτηση της Δίας για την υπαγωγή της στο άρθρο 99. Επισήμανε ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση παραμένει έωλη.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε σημειώσει ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών έχει ανάγκη από τέσσερις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σημειώνοντας ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν και να επιταχυνθούν οι συγκεντρώσεις έτσι ώστε να δημιουργηθούν δύο ή το πολύ τρία σχήματα που θα παράγουν συνολικά το 80-85% της εγχώριας παραγωγής.

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, σημείωσε ότι πρέπει να αποφασίσουν χωρίς καθυστερήσεις σε κεφαλαιοποιήσεις μέρους των απαιτήσεών τους για να αποκατασταθεί μια βιώσιμη σχέση ξένων/ιδία κεφάλαια και αφετέρου να αναδιαρθρώσουν τις εναπομείνασες δανειακές απαιτήσεις τους σε μακροχρόνια βάση με χαμηλό επιτόκιο.

Σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται και αυτό σε φάση αναδιάρθρωσης, γεγονός που δημιουργεί αναστολές και καθυστερήσεις στην άμεση εφαρμογή τολμηρών λύσεων, όπως επισήμανε.

Επίσης ανέφερε ότι οι εταιρείες που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% της παραγωγής θα πρέπει να δημιουργήσουν Οργάνωση Παραγωγών σύμφωνα με το σχέδιο του Κανονισμού που πρόκειται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του 2013.

Κατά τον ίδιο, η τέταρτη διαρθρωτική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι η εκπόνηση και ψήφιση Νόμου Πλαισίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες που θα απλοποιεί τις διοικητικές διαδικασίες και η δημιουργία Επιλεγμένης Ομάδας Κρούσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα χειρίζεται ιχθυοκαλλιεργητικά θέματα του καθ' ύλην αρμόδιου υπουργείου, αλλά συγχρόνως θα λειτουργεί συντονιστικά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Αξίζει να σημειώσουμε τέλος ότι σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη της McKinsey για τον κλάδο η κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου. Στη νέα μελέτη της McKinsey σημειώνεται πάντως ότι οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σημαντικές και η προστιθέμενη αξία θα μπορούσε να φθάσει στο 1,5 δισ. ευρώ και να δημιουργηθούν επιπλέον 50.000 θέσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v