Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MEVACO: Αποδοτική η στροφή στο εξωτερικό

Ανοιχτά είναι τα μάτια της MEVACO και για την εγχώρια αγορά, η οποία ελπίζεται πως θα ανακάμψει μέσα από την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα η αναμενόμενη επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων.

MEVACO: Αποδοτική η στροφή στο εξωτερικό

Επιστροφή κεφαλαίου 0,07 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της MEVACO την Παρασκευή.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Δημήτρης Κωστόπουλος δήλωσε πως η αυτή η επιστροφή γίνεται σε μια περίοδο που η εγχώρια αγορά αντιμετωπίζει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, ωστόσο είναι απόρροια της πολιτικής της MEVACO να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, διοχετεύοντας νέα προϊόντα είτε απ' ευθείας στο εξωτερικό, είτε έμμεσα μέσω πωλήσεων σε ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 40% του κύκλου εργασιών αφορά άμεσες και έμμεσες εξαγωγές, με αποτέλεσμα η εξάρτηση από την εγχώρια ζήτηση να είναι σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με το παρελθόν.

Σε ότι αφορά την οικονομική πορεία του εισηγμένου ομίλου, μετά τα ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων του 2011 και του 2012, φέτος αναμένεται κάποια «κοιλιά», καθώς: α) Μειώθηκε η ζήτηση για φωτοβολταϊκά πάρκα στο εσωτερικό, λόγω της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης που επιβλήθηκε β) Ορισμένες κλεισμένες παραγγελίες μετατέθηκαν χρονικά λόγω συγκυριών που δεν εξαρτώνται από την εταιρεία.

Πάντως, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, διαμορφώνονται θετικές εκτιμήσεις για την πορεία του ομίλου το 2014.

Γενικότερα, πρόθεση της MEVACO είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειάς της, κάτι το οποίο βασίζει στις πολύ καλές εντυπώσεις που έχει αφήσει σε μεγάλους ομίλους του εξωτερικού (π.χ. από τη Reython στα συστήματα αμυντικών εξοπλισμών), ή στην ένταξή της στους επίσημους προμηθευτές γνωστών πολυεθνικών ομίλων, ή τέλος στο γεγονός ότι οι αναληφθείσες παραγγελίες από έναν πελάτη, οδηγούν στη συνέχεια στην προσέγγιση και νέων πελατών.

Παρόλα αυτά, ανοιχτά είναι τα μάτια της MEVACO και για την εγχώρια αγορά, η οποία ελπίζεται πως θα ανακάμψει μέσα από την αύξηση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, με ενδεικτικό παράδειγμα την αναμενόμενη επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αυτοχρηματοδοτούμενων αξόνων.

Τέλος, να σημειωθεί πως η εισηγμένη εταιρεία συμμετείχε στην φετινή αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, από την οποία μέχρι σήμερα καταγράφει θετικές υπεραξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v