Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Οριακή αύξηση τζίρου και λειτουργικά κέρδη

Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα αποτελέσματα προ φόρων της ΣΙΔΜΑ παρουσίασαν ζημιές ύψους 7,1 εκ. ευρώ από ζημίες ύψους 9,7 εκ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν κέρδη 33 χιλ. ευρώ από ζημιές.

ΣΙΔΜΑ: Οριακή αύξηση τζίρου και λειτουργικά κέρδη
Η ΣΙΔΜΑ, παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην ευρύτερη περιοχή των Bαλκανίων, όπου δραστηριοποιείται η ίδια και οι θυγατρικές της, την συνεχιζόμενη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, την καθυστέρηση έναρξης των οδικών αξόνων στην Ελληνική αγορά αλλά και την σημαντική κάμψη της αγοράς φωτοβολταϊκών, παρουσίασε ένα βελτιωμένο εννεάμηνο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, όσον αφορά στον κύκλο εργασιών της, στα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) και στα αποτελέσματα προ φόρων, τόσο σε επίπεδο Ομίλου όσο και Μητρικής.

Αναλυτικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 74,5 εκ. ευρώ, έναντι 73,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 97 εκ. ευρώ, από 96 εκ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 1%.

Σε επίπεδο Ομίλου, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημιές ύψους 7,1 εκ. ευρώ από ζημίες ύψους 9,7 εκ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν κέρδη 33 χιλ. ευρώ από ζημιές ύψους 1,0 εκ. ευρώ.

Σε επίπεδο Εταιρείας, ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 42 εκ. ευρώ, έναντι 41 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 65 εκ. ευρώ από 63,5 εκ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2%.

Το θετικό στοιχείο, τονίζει η εταιρία σε σχετική ανακοίνωση, είναι ότι για πρώτη φορά, από το δεύτερο εξάμηνο του 2008, η αγορά φαίνεται να σταθεροποιείται και να δείχνει ελαφριά σημάδια ανάκαμψης. Αν απομονώσουμε το τρίτο τρίμηνο του έτους τότε ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ αυξήθηκε κατά 13% από 12,5 εκ. ευρώ το 2012 σε 14,1 εκ. ευρώ το 2013 ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας η αύξηση ανέρχεται σε 7% από 19,9 εκ. ευρώ το 2012 σε 21,3 εκ. ευρώ το 2013.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, η μητρική εταιρεία παρουσίασε μειωμένες ζημιές κατά 3 εκ. περίπου (4,3 εκ. ευρώ το 2013 από 7,0 εκ. ευρώ το 2012), ενώ σε επίπεδο EBITDA παρουσίασε κέρδη ύψους 320 χιλ. ευρώ από ζημιές ύψους 380 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2012.

Ο δανεισμός, τόσο του Ομίλου όσο και της Εταιρείας, μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με το τέλος του 2012 και διαμορφώθηκε στα 111 εκ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 99 εκ. ευρώ) και 75 εκ. ευρώ (καθαρός δανεισμός 68 εκ. ευρώ) αντίστοιχα. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 12 εκ. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου και 7 εκ. ευρώ σε επίπεδο Εταιρείας. Η Εταιρεία συνεχίζει την σταδιακή μείωση των ημερών πίστωσης προς την πελατεία της με στόχο την διατήρηση της ρευστότητας της και την μείωση, κατά το δυνατόν, του πιστωτικού κινδύνου.

Η Εταιρεία εκτιμά ότι οι τάσεις που κατέγραψαν οι αγορές ,στις οποίες δραστηριοποιείται, κατά το τρέχον εννεάμηνο δεν θα μεταβληθούν ουσιαστικά μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ελληνική αγορά θα παραμείνει υποτονική λόγω της δυσκολίας χρηματοδότησης, της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη δημοσίων έργων και την αμφιβολία της αγοράς για την χρονική ανάκαμψη της οικονομίας μας. Τα προσδοκώμενα οφέλη από την επανέναρξη των δημοσίων έργων μετατίθενται πλέον για το 2014 όπου προβλέπεται κάποια βελτίωση.

Η Ελληνική οικονομία σύμφωνα με πρόσφατη πρόβλεψη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα περάσει το τρίτο τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης, αλλά η συνολική επίδοση για το 2014 θα είναι, σύμφωνα με την πρόβλεψη, οριακά πάνω από το μηδέν. Η ΣΙΔΜΑ με αυτή την προοπτική συνεχίζει να επικεντρώνεται στη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην αγορά του χάλυβα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v