Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιοχάλκο: ΕΓΣ στις θυγατρικές για δημόσιες προτάσεις

Σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις στις θυγατρικές προχωρά η Βιοχάλκο εντός Ιανουαρίου. Θέμα η απόφαση από μετόχους μειοψηφίας περί υποβολής ή μη δημόσιας πρότασης από τη Viohalco SA. Τι δηλώνουν στο Euro2day.gr στελέχη της διοίκησης. Τι λένε κύκλοι της Κεφαλαιαγοράς.

Βιοχάλκο: ΕΓΣ στις θυγατρικές για δημόσιες προτάσεις

Σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις καλούνται οι μέτοχοι των θυγατρικών της Βιοχάλκο Σιδενόρ και Σίδμα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις από τους μετόχους μειοψηφίας περί υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών των εν λόγω εταιριών από τη βελγική Viohalco SA. 

Οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις των Σιδενόρ, Σίδμα, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΚΑ και ΕΤΕΜ θα γίνουν το διάστημα 8-10 Ιανουαρίου. 

Κύκλοι προσκείμενοι στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ δήλωσαν στο Euro2day.gr: «Συμπλέουμε με την ανησυχία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπεράσπιση των μετόχων μειοψηφίας των θυγατρικών μας εταιριών και για το σκοπό αυτό καλούμε σε γενικές συνελεύσεις τους μετόχους να εκφράσουν τις θέσεις τους. Στις συνελεύσεις αυτές, ο βασικός μέτοχος δεν θα ψηφίσει.

Στην απόφασή μας αυτή συνέβαλε και η στάση των μετόχων μειοψηφίας κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις με θέμα την αναδιάρθρωση του δανεισμού μας. Όλοι -στο περιθώριο των συνελεύσεων- ήταν κάθετα αντίθετοι με το ενδεχόμενο σενάριο των δημόσιων προτάσεων.

Να τονιστεί και πάλι πως εμείς συμπλέουμε και σεβόμαστε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις και μετά θα τις θέσουμε υπόψη της Επιτροπής, η οποία και τελικά θα αποφασίσει. Το ζήτημα θα τεθεί υπό την κρίση της. Εκτιμούμε επίσης τη στάση της η οποία έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα στην έκφραση μιας γνωμάτευσης και όχι στην έκδοση οριστικής απόφασης».

Σημειώνεται ότι στις 10 Οκτωβρίου το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκρινε, όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, ότι «εφόσον ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός η Viohalco θα έχει την υποχρέωση να προβεί σε δημόσιες προτάσεις».

Εκπρόσωποι της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις σημερινές εξελίξεις. Ωστόσο κύκλοι προσκείμενοι σε αυτή δήλωσαν στο Euro2day.gr πως «η Ε.Κ. προέβη στη συγκεκριμένη γνωμάτευση προ εβδομάδων, αλλά η άποψή της δεν υιοθετήθηκε από την εταιρία. Σε κάθε περίπτωση η Ε.Κ. σκοπεύει να κινηθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας».

Σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Κ. ενημερώθηκε για τις προθέσεις της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, μαζί με το επενδυτικό κοινό, μέσω δηλαδή της δημοσιοποίησης των σχετικών ανακοινώσεων στο χρηματιστήριο.

H ανακοίνωση της Viohalco SA/NV

Σε ανακοίνωσή της, η βελγική μητρική Viohalco SA επισημαίνει τα εξής:  

«Η Viohalco SA/NV είναι η μητρική εταιρία του ομίλου Βιοχάλκο και έχει άμεση και έμμεση συμμετοχή σε επτά ελληνικές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χ.Α.

Οι θυγατρικές αυτές είναι η ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΧΑΛΚΟΡ, η ΕΛΒΑΛ, η Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΕΤΕΜ και η ΣΙΔΜΑ.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2013, η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέφρασε την άποψη ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Βιοχάλκο με την Cofidin SA με απορρόφηση από τη Viohalco SA/NV, η Viohalco SA/NV θα έχει την υποχρέωση να υποβάλει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για κάθε μία από τις παραπάνω ελληνικές θυγατρικές.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επικαλέστηκε την ανάγκη να προστατευθούν τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας των ελληνικών εισηγμένων θυγατρικών της Viohalco SA/NV.

Η Viohalco SA/NV εκτιμά πως με βάση την ελληνική νομοθεσία για τις εξαγορές δεν είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δεσμευτικές προσφορές για οποιαδήποτε από τις εισηγμένες ελληνικές θυγατρικές της, λόγω τις διασυνοριακής συγχώνευσης μέσω απορρόφησης της Βιοχάλκο.

Ωστόσο, η Viohalco SA/NV συμμερίζεται την ανησυχία ότι θα πρέπει να προστατευθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας των εισηγμένων θυγατρικών της.

Στο πλαίσιο αυτό, τα Δ.Σ. κάθε ελληνικής εισηγμένης θυγατρικής της Viohalco SA/NV αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν έκτακτες γενικές συνελεύσεις, στις οποίες οι μέτοχοι μειοψηφίας θα κληθούν να αποφασίσουν αν επιθυμούν να προχωρήσει η Viohalco SA/NV σε δεσμευτικές προσφορές για τις μετοχές κάθε θυγατρικής.

Με στόχο να επιτραπεί στους μετόχους μειοψηφίας να εκφράσουν τις δικές τους θέσεις επί του ζητήματος, η Viohalco SA/NV έχει αποφασίσει ότι δεν θα ασκήσει τα δικαιώματα ψήφου της και θα απέχει από την ψηφοφορία σε κάθε μία από τις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των εισημένων θυγατρικών που θα ψηφίσουν επί του ζητήματος.

Εάν οι μέτοχοι μειοψηφίας σε όποια από τις εν λόγω εισηγμένες θυγατρικές ψηφίσουν υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από τη Viohalco SA/NV για τις μετοχές της εν λόγω θυγατρικής, η Viohalco SA/NV θα υποβάλει δημόσια προσφορά, σε ευθυγράμμιση με το ελληνικό νομικό πλαίσιο. Σε περίπτωση που υποβληθούν δημόσιες προσφορές και για τις επτά εισηγμένες ελληνικές θυγατρικές, η ανώτατη οικονομική επιβάρυνση για τη Viohalco SA/NV θα ανέλθει περίπου σε 193 εκατ. ευρώ».

Η ανακοίνωση της Σιδενόρ 

Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας ΣΙΔΕΝΟΡ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ καλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη 10η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00 π.μ., στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα.

ΘΕΜΑTA ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1. Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος.

2. Επικύρωση εκλογής προσωρινού Συμβούλου.

Η ανακοίνωση της ΣΙΔΜΑ 

Σύμφωνα με το Νόμο 2190/20 και το Καταστατικό της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας ΣΙΔΗΡΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΙΔΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ καλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 9η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 3 μ.μ. στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο PRESIDENT HOTEL , Λεωφ. Κηφισίας 43 τ.κ. 11523 Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις επί των εξής θεμάτων ημερήσιας διάταξης:

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους της εταιρίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΚΑ 

Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, καλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 9η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα

MONAΔIKO ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος.

Η ανακοίνωση της ΕΤΕΜ

Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας ΕΤΕΜ Α.Ε., ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΑΦΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, Ανώνυμος Εταιρεία καλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 8η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00 μ.μ., στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα.

MONΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco
SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος

Η ανακοίνωση της Σωληνουργεία Κορίνθου

Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρείας ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας Σωλήνων και Εκμετάλλευσης Ακινήτων καλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση τη 10η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Παρασκευή και ώρα 13.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα.

MONAΔIKO ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος.

Η ανακοίνωση της Χαλκόρ

Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης εταιρίας ΧΑΛΚΟΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ καλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 9η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.00 π.μ. στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα.

MONAΔIKO ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΒΑΛ

Σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ανώνυμης Εταιρίας ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ καλεί τους μετόχους της σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 8η Ιανουαρίου 2014, ημέρα  Tετάρτη και ώρα 10.00 π.μ., στο ξενοδοχείο PRESIDENT, Λεωφ. Κηφισίας 43, Αθήνα.

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Συζήτηση και λήψη απόφασης από τους μετόχους μειοψηφίας επί του ζητήματος της υποβολής ή μη υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών της  εταιρίας εκ μέρους της βελγικής εταιρίας Viohalco SA/NV-Έκδοση ψηφίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v