Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SATO: Eκτίναξη στα προ φόρων κέρδη το 9μηνο

Στα 2,76 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος του φετινού εννεαμήνου τα κέρδη προ φόρων του ομίλου SATO έναντι 483 χιλ. πέρυσι, παρουσιάζοντας έτσι εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 471%.

SATO: Eκτίναξη στα προ φόρων κέρδη το 9μηνο
Στα 2,76 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος του φετινού εννεαμήνου τα κέρδη προ φόρων του ομίλου SATO έναντι 483 χιλ. πέρυσι, παρουσιάζοντας έτσι εντυπωσιακή αύξηση της τάξεως του 471%.

Η αύξηση της κερδοφορίας συνδέεται με την στρατηγική αναδιάρθρωσης που ακολούθησε την τελευταία διετία η Διοίκηση της εταιρείας και η οποία στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του εννεαμήνου διαμορφώθηκε σε 51,1 εκατ. ευρώ έναντι 52,3 εκατ. ευρώ του εννεάμηνου 2005, παρουσιάζοντας μικρή υποχώρηση της τάξης του 2,4%.

Το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 11,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005. Για το σύνολο του έτους η Διοίκηση του ομίλου SATO αναμένει ότι ο κύκλος εργασιών θα κινηθεί σε επίπεδα μεγαλύτερα των περυσινών, καθώς τόσο ο Οκτώβριος, όσο και ο Νοέμβριος παρουσιάζουν εξαιρετικές επιδόσεις.

Επίσης, σημαντική εκτιμάται ότι θα είναι και η συμβολή της γερμανικής SATO Office GmbΗ και της τουρκικής TCC Buro Koltuk Ltd στις πωλήσεις του έτους, καθώς στις αγορές του εξωτερικού το τελευταίο τρίμηνο τα έπιπλα γραφείου καταγράφουν υψηλές πωλήσεις.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, στο τέλος του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ το 2005, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9%. Το μικτό περιθώριο κέρδους του ομίλου βελτιώθηκε από 41,4% το 2005 σε 43,2% το 2006.

Τα κέρδη πρό φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν στο τέλος του φετινού εννεαμήνου στα 2,98 εκατ. ευρώ έναντι 3,68 εκατ. ευρώ πέρυσι, επηρεασμένα και από το κόστος αναδιοργάνωσης.



Θετικές επίσης είναι και οι εκτιμήσεις για τη κερδοφορία στο σύνολο του έτους, η οποία επηρεάζεται σημαντικά, τόσο από τα οργανικά, όσο και από έσοδα πώλησης συμμετοχών.

Σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι ο όμιλος SATO προχώρησε πρόσφατα στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην δανέζικη BoConcept (πρώην DENKA), μία κίνηση η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά και το δ τρίμηνο επιπρόσθετα με ταμειακή εισροή 5,4 εκατ. ευρώ και τη κερδοφορία κατά 3,2 εκατ. ευρώ.

Επίσης η εταιρεία ρευστοποίησε την συμμετοχή της στην κατασκευαστική εταιρεία Αναστηλωτική Α.Τ.Ε. έναντι 6,15 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο κόστος κτήσης στα βιβλία της SATO.

Με την πραγματοποίηση των ανωτέρω ρευστοποιήσεων η εταιρεία ολοκλήρωσε τις προγραμματισμένες απο-επένδυσης από συμμετοχές και μη οργανικές δραστηριότητες.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του δικτύου, στόχος της Διοίκησης του ομίλου SATO είναι το άνοιγμα μέσα στο 2007 πέντε ακόμη καταστημάτων ENTOS, 3 από αυτά στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και 2 στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται και το δίκτυο ENTOS στην Επαρχία από συνεργάτες της SATO, το οποίο αριθμεί 16 καταστήματα, ενώ στόχος της Διοίκησης του ομίλου SΑTO είναι η λειτουργία 6 ακόμη καταστημάτων μέσα στο 2006 και 20 στο 2007.

Η πορεία του καταστήματος ENTOS στο Περιστέρι το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Ιούλιο κρίνεται εξαιρετική.

Επιπλέον, μέσα στο 2007 η Διοίκηση της SATO προγραμματίζει το άνοιγμα ενός καταστήματος Divani & Divani και ενός La Maison Coloniale στο κέντρο της Αθήνας στό Notos Galleries, καθώς επίσης και τη λειτουργία δύο νέων καταστημάτων της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ομίλου Leather Concept με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στο Μοσχάτο.

Παράλληλα, στα τέλη του 2007 αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο κέντρο logistics (30.000 τ.μ.) στην Ελευσίνα, το οποίο θα υποστηρίξει την προγραμματιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου.

Η διεθνής ανάπτυξη της SATO, βασίζεται στην γερμανική μονάδα (SATO Office GmbΗ), που παράγει και διανέμει καθίσματα γραφείου και αμφιθεάτρων σε όλη την Ευρώπη, ενώ το τουρκικό εργοστάσιο στην Προύσα παράγει και πουλάει καθίσματα γραφείου. Ο όμιλος εξάγει συνολικά σε 30 χώρες, απευθείας και μέσω δικτύου αντιπροσώπων, καλύπτοντας τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2006, ο Διευθύνων Σύμβουλος του SATO Group, κ. Γιώργος Θεοδωρίδης, ανέφερε τα εξής: είμαστε ικανοποιημένοι από τις κινήσεις της στρατηγικής αναδιάρθρωσης την οποία αποφασίσαμε δύο χρόνια πριν. Τώρα πλέον, απρόσκοπτοι και έχοντας βάλει ισχυρά θεμέλια, είμαστε προσηλωμένοι στην ολοκλήρωση του business plan, οι στρατηγικοί τομείς του οποίου είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης του Ομίλου στην αγορά γραφείου, η ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στην αγορά επίπλου σπιτιού και η επέκταση διεθνώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v