Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CPI: Φέτος γυρίζει στην κερδοφορία

Τι εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Χρήστος Παπαθάνος – Ο φετινός στόχος για turn around, οι σχέσεις με τις τράπεζες και το σενάριο των επεκτάσεων μέσω επιθετικών κινήσεων.

CPI: Φέτος γυρίζει στην κερδοφορία
Το στόχο της CPI για σταθεροποίηση του κύκλου εργασιών και για επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα κατά τη χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου του 2014, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας κ. Χρήστος Παπαθάνος (φωτ.) στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων.

«Στόχος μας είναι η υλοποίηση κύκλου εργασιών αντίστοιχο με αυτόν της προηγούμενης χρήσης και σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος να επιστρέψουμε στην κερδοφορία. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια ομαλή πορεία για την πορεία της ευρύτερης οικονομίας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Το πρώτο τρίμηνο της χρήσης (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2013) έκλεισε με άνοδο 4,2% στις πωλήσεις, το πεντάμηνο εξελίχθηκε ικανοποιητικά, ωστόσο ο Δεκέμβριος επηρεάστηκε αρνητικά από την νέα αναβολή στην θεσμοθετημένη ηλεκτρονική διασύνδεση των επιχειρήσεων με την ΓΓΠΣ, διαδικασία από την οποία η εισηγμένη αναμένει έσοδα (χρήση σχετικού λογισμικού). Ο συγκεκριμένος χαμένος τζίρος του Δεκεμβρίου ελπίζεται πως θα υλοποιηθεί τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.

Ο πρόεδρος της CPI αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 και περιελάμβανε μείωση προσωπικού και αναδιάταξη λειτουργιών, με στόχο τον περιορισμό του κόστους και την αποχώρηση από αγορές που κρίθηκαν επικίνδυνες και όχι ιδιαίτερα ελκυστικές σε μακροπρόθεσμη βάση. Επιπλέον, επιδιώκεται και μια στροφή του κύκλου εργασιών προς τις υπηρεσίες, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των υπηρεσιών στο σύνολο του τζίρου να κυμαίνεται γύρω στο 33%.

Ωστόσο, το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης προκάλεσε ένα μη επαναλαμβανόμενο κόστος που συνολικά ξεπέρασε το ένα εκατ. ευρώ για την εισηγμένη και ειδικότερα γύρω στα 500 χιλιάδες ευρώ κατά τη χρήση 2012-2013 και μόλις 100 χιλιάδες ευρώ για την τρέχουσα οικονομική κρίση.

«Μέσα από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης καταφέραμε να εστιάσουμε στους τομείς που μας ενδιέφεραν περισσότερο και να διευρύνουμε τα μερίδια αγοράς μας» σημείωσε ο επιχειρησιακός διευθυντής της CPI κ. Αριστείδης Παπαθάνος, συμπληρώνοντας πως «φέτος, εκτός από το μέτωπο των ταμειακών ροών, επιπλέον στόχο μας αποτελεί και η αύξηση του μεριδίου μας».

Σχέσεις με τράπεζες, ΑΜΚ, εξαγορές

Η διοίκηση της CPI τόνισε πως δεν έχει καμιά ληξιπρόθεσμη υποχρέωση προς οποιοδήποτε και πως δεν έχει προχωρήσει σε καμιά ρύθμιση με δημόσιο, ή ασφαλιστικά ταμεία. Κατά την περυσινή χρήση, μειώθηκε η έκθεση προς τις τράπεζες, ενώ μέσα στη φετινή χρήση μάλιστα, μέρος του δανεισμού μετατράπηκε από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο. Στόχος είναι την επόμενη τριετία να αποπληρωθεί στις τράπεζες ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών θα κυμαίνεται σε παρόμοια με τα τρέχοντα επίπεδα.

Η διοίκηση της εισηγμένης δεν σκέπτεται επί του παρόντος το σενάριο της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. «Κάτι τέτοιο, ίσως το σκεφτούμε μελλοντικά, αφού δημοσιεύσουμε κερδοφόρο αποτέλεσμα και κυρίως στην περίπτωση που βελτιωθεί το γενικότερο κλίμα».

Πάντως, το management της CPI δεν απέκλεισε κάποια επιθετική κίνηση από την πλευρά της εταιρείας με στόχο την εκμετάλλευση των ευκαιριών της κρίσης: «Οι επιθετικές κινήσεις δεν γίνονται πάντα με μετρητά» σημείωσε ο κ. Χρήστος Παπαθάνος, αφήνοντας ανοιχτά τα σενάρια για ανάληψη κάποιων πρόσθετων εργασιών, ή την απόκτηση εργασιών μέσα από ανταλλαγή μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v