Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΒΑΛ-ΕΤΕΜ: «Μαύρο» στις ΔΠ από τη μειοψηφία

Μέτοχοι της εταιρίας ανέφεραν στη σημερινή Γ.Σ. πως τυχόν δημόσια πρόταση θα σημάνει υφαρπαγή των μετοχών, καθώς το προσφερόμενο τίμημα κυμαίνεται γύρω στο 50% της λογιστικής αξίας και ο δείκτης τιμής/ λειτουργικά κέρδη διαμορφώνεται μόλις στο 3.

ΕΛΒΑΛ-ΕΤΕΜ: «Μαύρο» στις ΔΠ από τη μειοψηφία

Δεν συντρέχει κανένας λόγος προστασίας των μικρομετόχων μέσα από τη δημόσια πρόταση, και μάλιστα η υλοποίησή της θα προκαλέσει ζημία στους μικρομετόχους, αποφάσισε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΛΒΑΛ.

Μέτοχοι μάλιστα ανέφεραν πως τυχόν δημόσια πρόταση θα σημάνει υφαρπαγή των τίτλων καθώς το προσφερόμενο τίμημα κυμαίνεται γύρω στο 50% της λογιστικής αξίας και ο δείκτης τιμής/λειτουργικά κέρδη διαμορφώνεται μόλις στο 3.

Η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ επανέλαβε τις γνωστές της θέσεις ότι δεν πιστεύει πως απαιτείται δημόσια πρόταση γιατί ο νόμος εξαιρεί ρητά την περίπτωση απόκτησης δικαιωμάτων ψήφου που προκύπτει από τη συγχώνευση μητρικής με θυγατρική.

Επίσης, τυχόν δημόσια πρόταση θα βλάψει τα συμφέροντα των εισηγμένων εταιριών πολλαπλά: πρώτον, γιατί θα προκύψει αφαίμαξη ρευστότητας από τη μητρική Viohalco SA και, δεύτερον, ίσως οδηγήσει σε απόσυρση των θυγατρικών από το Χ.Α., γεγονός που θα απαγορεύσει μελλοντικά την κεφαλαιακή τους ενίσχυση από το επενδυτικό κοινό.

Τέλος, η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να υποχρεώσει τη δημόσια πρόταση, αλλά μπορεί να επιβάλει πρόστιμο, το ύψος του οποίου μπορεί να φτάσει έως τα 3 εκατ. ευρώ.

Στη σημερινή γενική συνέλευση παρέστη το 82% των μετόχων, ψήφισε όμως μόνο το 7% καθώς το υπόλοιπο ποσοστό ελεγχόταν από τη Βιοχάλκο και τις θυγατρικές 

Ίδια γεύση στην ΕΤΕΜ

Σε ανάλογο κλίμα ολοκληρώθηκε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΤΕΜ, όπου το σύνολο των μετόχων μειοψηφίας (όπως συνέβη και στη μητρική ΕΛΒΑΛ), όχι μόνο δεν θεώρησε χρήσιμη τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης από τη Viohalco SA αλλά επιπλέον, επισήμανε σειρά βλαπτικών επιπτώσεων σε περίπτωση υλοποίησης της δημόσιας πρότασης.

Σημειώνεται πως αύριο και μεθαύριο αναμένεται να γίνουν οι Γ.Σ. και των υπόλοιπων θυγατρικών της Βιοχάλκο. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΒΑΛ

Η «ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.» ανακοινώνει ότι την 8η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, στο Ξενοδοχείο "PRESIDENT", Λεωφ. Κηφισίας 43 – Αθήνα. Παρέστησαν διακόσιοι δώδεκα (212) μέτοχοι, που εκπροσωπούν 103.003.973 μετοχές επί συνόλου 124.100.815 μετοχών, ήτοι ποσοστό 83,0% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκτός από την Viohalco S.A. και τις θυγατρικές της εταιρίες, που απείχαν από την ψηφοφορία, διακόσιοι εννέα (209) μέτοχοι μειοψηφίας, που εκπροσωπούν 12.234.979 μετοχές. Επί του μοναδικού θέματος της ημερησίας διατάξεως, ψήφισαν διακόσιοι επτά (207) μέτοχοι που εκπροσωπούν 12.207.379 μετοχές ήτοι το 99,8% των παριστάμενων μετοχών μειοψηφίας. Κανένας μέτοχος μειοψηφίας δεν υπερψήφισε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας και εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την από 10 Οκτωβρίου 2013 απόφανσή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διετύπωσε την άποψη ότι η εκ της συγχωνεύσεως υπεισέλευση της Viohalco S.A., θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. στη θέση του πρώην μετόχου πλειοψηφίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. συνιστά αλλαγή ελέγχου κατά την έννοια του ν. 3461/2006 και επάγει στο πρόσωπο της Viohalco S.A. υποχρέωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης αγοράς των μετοχών τους προς τους μετόχους μειοψηφίας της εταιρίας.

Την 15 Νοεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. από τη Viohalco S.A. Εκ του γεγονότος αυτού η Viohalco S.A. κατέστη μέτοχος πλειοψηφίας της εταιρίας κατά ποσοστό 73,14%.

Συνεκτιμώντας όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν τους, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΕΛΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε. αποφαίνονται ότι δεν συντρέχει λόγος προστασίας τους, άλλως βλάπτονται δια της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μετοχών τους από τον πλειοψηφούντα μέτοχο, τη βελγική εταιρία Viohalco S.A. δυνάμει του ν. 3461/2006, καθότι:

- Διακινδυνεύεται να απωλεσθεί δυσεύρετη ρευστότητα από τον Όμιλο της Viohalco, με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στις δυνατότητες της εταιρίας να συντηρήσει τις υφιστάμενες ή να προβεί σε νέες επενδύσεις, και να αναπτυχθεί.
- Διακινδυνεύεται να αποκλεισθεί η εταιρία από την Ελληνική κεφαλαιαγορά και να απωλέσει πολύτιμες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξής της.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΤΕΜ

Η «ΕΤΕΜ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΦΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Α.Ε.» ανακοινώνει ότι την 8η Ιανουαρίου 2014, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00  μ.μ., πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της, στο Ξενοδοχείο “PRESIDENT”, Λεωφ. Κηφισίας 43 – Αθήνα. Παρέστησαν  είκοσι εφτά (27) μέτοχοι, που εκπροσωπούν 24.630.659 μετοχές επί συνόλου 30.009.210 μετοχών, ήτοι ποσοστό 82,08% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στη συνέλευση συμμετείχαν, εκτός από την Viohalco S.A. και τις θυγατρικές της εταιρίες, που απείχαν από την ψηφοφορία, είκοσι τρεις (23) μέτοχοι μειοψηφίας, που εκπροσωπούν 2.837.921 μετοχές. Επί του μοναδικού θέματος της ημερησίας διατάξεως, ψήφισαν είκοσι τρεις (23) μέτοχοι που εκπροσωπούν 2.837.921 μετοχές ήτοι το 100% των παριστάμενων μετοχών μειοψηφίας. Κανένας μέτοχος μειοψηφίας δεν υπερψήφισε την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους μειοψηφίας και εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Με την από 10 Οκτωβρίου 2013 απόφανσή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διετύπωσε την άποψη ότι η εκ της συγχωνεύσεως υπεισέλευση της Viohalco S.A., θυγατρικής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. στη θέση του πρώην μετόχου πλειοψηφίας ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε.  συνιστά αλλαγή ελέγχου κατά την έννοια του ν. 3461/2006 και επάγει στο πρόσωπο της Viohalco S.A. υποχρέωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης αγοράς των μετοχών τους προς τους μετόχους μειοψηφίας της εταιρίας.

Την 15 Νοεμβρίου 2013 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση με απορρόφηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ Α.Ε. από τη Viohalco S.A. Εκ του γεγονότος αυτού η Viohalco S.A. κατέστη μέτοχος πλειοψηφίας της εταιρίας κατά ποσοστό 72,62%.

Συνεκτιμώντας όλα τα αντικειμενικά στοιχεία που τέθηκαν υπόψιν τους, οι μέτοχοι μειοψηφίας της ΕΤΕΜ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΑΦΡΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΝ Α.Ε. αποφαίνονται ότι δεν συντρέχει λόγος προστασίας τους, άλλως βλάπτονται δια της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μετοχών τους από τον πλειοψηφούντα μέτοχο, τη βελγική εταιρία Viohalco S.A. δυνάμει του ν. 3461/2006, καθότι: 

- Διακινδυνεύεται να απωλεσθεί δυσεύρετη ρευστότητα από τον όμιλο της Viohalco, με σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στις δυνατότητες της εταιρίας να συντηρήσει τις υφιστάμενες ή να προβεί σε νέες επενδύσεις, και να αναπτυχθεί.

- Διακινδυνεύεται να αποκλεισθεί η εταιρία από την Eλληνική κεφαλαιαγορά και να απωλέσει πολύτιμες δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομικής ανάπτυξής της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v