Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βογιατζόγλου: Θετικοί οιωνοί για φέτος

Το 2014 ξεκίνησε όχι μόνο με μια επιστροφή κεφαλαίου για τους μετόχους της εισηγμένης, αλλά και με μια εταιρεία που επέστρεψε στην κερδοφορία, έχοντας μάλιστα μηδενική έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό.

Βογιατζόγλου: Θετικοί οιωνοί για φέτος
H Βογιατζόγλου Systems ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κρίση.

Όταν απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε ελληνικές εμπορικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (εξοπλισμοί καταστημάτων-αποθηκών, εμπορία και διανομή τεχνικών προϊόντων, cash and carry κατάστημα εξοπλισμού-διακόσμησης για επαγγελματικούς χώρους) δεν μπορεί παρά να είδε την αγορά της να συρρικνώνεται δραστικά.

Παρόλα αυτά, φαίνεται πως η διοίκηση της εισηγμένης κατάφερε να αφήσει τους μακροπρόθεσμους μετόχους της εταιρείας στο απυρόβλητο!

Κατά την τελευταία πενταετία, η μετοχή έχει κερδίσει 12%, σημειώνοντας πολύ καλύτερη πορεία σε σχέση με το Γενικό Δείκτη. Επιπρόσθετα, έχει φροντίσει και για τη ρευστότητα των μετόχων της.

Αν δεν μας έχει ξεφύγει κάτι από το 2010 έως σήμερα, αναφέρουμε το μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή του 2010, την επιστροφή κεφαλαίου 0,22 ευρώ ανά τεμάχιο το 2011, τη νέα επιστροφή 0,16 ευρώ το 2012 και τώρα -στις αρχές του 2014- συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση με στόχο την επιστροφή 0,92 ευρώ ανά μετοχή!

Και όλα αυτά βέβαια, δεν έγιναν τελικά σε βάρος της βιωσιμότητας της εταιρείας.

Πρώτα απ' όλα, μέσα από μια σειρά κινήσεων, η εισηγμένη περιόρισε το λειτουργικό της κόστος, αναπροσάρμοσε το μέγεθός της στις νέες συνθήκες και κατάφερε στο εννεάμηνο του 2013 –παρά το μειωμένο κύκλο εργασιών της (11,9 από 13,9 εκατ. ευρώ)- να «γυρίσει» το προ φόρων αποτέλεσμά της από ζημίες σε κέρδη (από -313 σε +473 χιλιάδες ευρώ).

Μάλιστα, οι θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές που παρήχθησαν στο εννεάμηνο του 2013 υπερέβησαν το 1,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σ' όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κάποιος και την πώληση ενός μη λειτουργικού ακινήτου -έχει υπογραφεί σχετικό προσύμφωνο-στην JUMBO, μέσω της οποίας η ΒΟΣΥΣ θα εισπράξει 10,75 εκατ. ευρώ.

Με την είσπραξη αυτών των χρημάτων, η Βογιατζόγλου Systems θα έχει περίσσευμα μετρητών (ταμείο μείον σύνολο τραπεζικού δανεισμού) γύρω στα 6 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά θα επιστρέψει στους μετόχους της μέσα από την ανακοινωθείσα (χθες) επιστροφή κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η ανακοίνωση για μια τόσο γενναία επιστροφή κεφαλαίου οδήγησε την τιμή της μετοχής στο limit up (+30%).

Άρα, το 2014 ξεκίνησε όχι μόνο με ένα γερό μποναμά για τους μετόχους της εισηγμένης, αλλά και με μια εταιρεία που επέστρεψε στην κερδοφορία, έχοντας μάλιστα μηδενική έκθεση στον τραπεζικό δανεισμό.

Και όλα αυτά με μια κεφαλαιοποίηση που μετά την επιστροφή κεφαλαίου θα κυμαίνεται γύρω στα 4,5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v