Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Coco-Mat: Oι εφοπλιστές βάζουν χρήματα στα... στρώματα

Πλάνο πενταετίας για τη λιανική επέκταση και την ξενοδοχειακή αξιοποίηση του brand της Coco-Μat. Ποιο είναι το προφίλ του ομίλου Libra με τις 30 θυγατρικές, αλλά και οι επιδιώξεις της οικογένειας Ευμορφίδη.

Coco-Mat: Oι εφοπλιστές βάζουν χρήματα στα... στρώματα

Έναν χρόνο πριν, ο επικεφαλής του διεθνούς ομίλου εταιριών Libra Group, Γιώργος Λογοθέτης, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωνε ότι χρήμα επιστρέφει στη χώρα. Υπογράμμιζε δε ότι ο πολυσχιδής επιχειρηματικός του όμιλος σκόπευε να αυξήσει τις επενδύσεις του στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό τομέα και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Έναν χρόνο μετά, έχοντας ήδη εξαγοράσει το ξενοδοχείο Elatos στον Παρνασσό και προχωρώντας στη δημιουργία ενός Grace Hotel στην Καλαμάτα έως το 2017, εισέρχεται ως βασικός επενδυτής -συνεπικουρούμενος από την Cycladic Group του επιχειρηματία Δημήτρη Γουλανδρή- στην αναγνωρίσιμη πλην μικρού μεγέθους ελληνική εταιρία παραγωγής φυσικών στρωμάτων Coco-Mat.

Αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές έδωσαν λίγες πληροφορίες για τα στοιχεία της οικονομικής συμφωνίας και του επενδυτικού πλάνου τους, φαίνεται ότι επιδιώκουν σημαντικές συνέργειες.

Από την πλευρά της η Coco-Mat φαίνεται να βρίσκει τον τρόπο και τα μέσα να υλοποιήσει την εξωστρεφή της στρατηγική, αξιοποιώντας τα κεφάλαια αλλά και τη δικτύωση των νέων βασικών της μετόχων. Ο όμιλος Libra της οικογένειας Λογοθέτη και η Cycladic Group του επιχειρηματία Δημήτρη Γουλανδρή, αποκτώντας το 50% της εταιρίας, εγγυώνται μια σειρά κινήσεων που αναμένεται αφενός να διεθνοποιήσουν περαιτέρω τη λιανική παρουσία και το brand Coco-Mat αλλά και να υποστηρίξουν την επιλογή της οικογένειας Ευμορφίδη, ιδρυτή της Coco-Μat, να εισέλθει στον ξενοδοχειακό χώρο.

Από την πλευρά των νέων επενδυτών, πέρα από την επενδυτική προοπτική, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σημαντικές συνέργειες καθώς ο όμιλος Libra διαθέτει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ξενοδοχειακών μονάδων από τη Λατινική Αμερική έως την Ασία, με πλέον αναγνωρίσιμη την αλυσίδα των Grace Hotel.

Η Coco-Mat από το 1989, οπότε και ιδρύθηκε βασισμένη σε μια ιδέα του Παύλου Ευμορφίδη, έχει καταφέρει να καθιερωθεί στην εσωτερική αγορά ως ένα premium οικολογικό brand αλλά και να κάνει με ίδιες δυνάμεις ανοίγματα στη διεθνή αγορά. Σήμερα διαθέτει λιανική παρουσία με 29 καταστήματα σε 12 αγορές του εξωτερικού, ενώ προχώρησε στη δημιουργία κι ενός διεθνούς affiliation brand, των Cοco-Mat Hotels & Resorts Worldwide, σε συνεργασία με την επίσης ελληνική Hotel Brain, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση και ανάπτυξη μονάδων με ειδίκευση στα μικρά και πολυτελή ξενοδοχεία.

Το οικονομικό της μέγεθος ωστόσο (τζίρος 17,5 εκατ. ευρώ το 2012, αμυδρά αυξημένος σε σχέση με το 2011 και καθαρά κέρδη μόλις 22,5 χιλιάδες ευρώ) αποτελούσε τροχοπέδη στον φιλόδοξο σχεδιασμό της. Έτσι, η οικονομική υποστήριξη από το νέο επενδυτικό σχήμα αλλά και το μέγεθος των αγορών που ανοίγονται μέσα από τα δίκτυα των νέων συνεργατών της καθιστούν το εγχείρημα σαφώς πιο υλοποιήσιμο.

Ο όμιλος Libra εκπροσωπεί την πολυσχιδή δραστηριότητα της ομογενειακής οικογένειας Λογοθέτη. Αν και η βάση του υπήρξε ο εφοπλισμός του Μιχάλη Λογοθέτη επί 28 συναπτά έτη, από το 2003 και μετά, οι γιοι του Γιώργος και Κωνσταντίνος δημιούργησαν ένα διαφοροποιημένο όμιλο, που σήμερα διαθέτει 30 θυγατρικές σε πέντε ηπείρους και εστιάζει κατά κύριο λόγο σε πέντε βασικούς τομείς: στη ναυτιλία, την αεροπορία, τα ακίνητα, τον τουρισμό και την ενέργεια.

Η ταχεία επέκταση του Libra Group κατέστη δυνατή χάρη στην πώληση 67 συνολικά σκαφών στο διάστημα μεταξύ 2004 και 2006. Πρόσφατα, ο όμιλος πραγματοποίησε επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα των μεταφορών.

Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η επιχείρηση ενοικίασης αεροσκαφών του ομίλου έχει αποκτήσει αεροσκάφη συνολικής αξίας περί τα 6 δισ. δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2007 πούλησε ολόκληρο τον στόλο αεροσκαφών της, ενώ στις αρχές του 2009 συνέχισε το πρόγραμμα εξαγορών. Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ύφεσης της αγοράς, η ναυτιλιακή του ομίλου, Lomar, απέκτησε συνολικά σχεδόν 60 πλοία.

Τα συμφέροντά του ομίλου στον κλάδο των ακινήτων για οικιστική και εμπορική χρήση είναι διεθνή και περιλαμβάνουν την ιδιοκτησία οικιστικών και εμπορικών ακινήτων έκτασης σχεδόν 280.000 τετραγωνικών μέτρων στη Νότια Αμερική, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε κορυφαίες τοποθεσίες όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, η Αγία Πετρούπολη, η Αθήνα, η Σιγκαπούρη και η Μπανγκόκ.

Στον κλάδο του τουρισμού, ο όμιλος ελέγχει περίπου 40 ξενοδοχεία διεθνώς, ενώ στον χώρο της ενέργειας, οι δραστηριότητές του ξεκίνησαν με ηλιακά και αιολικά πάρκα στη Μεσόγειο, και έχουν πλέον επεκταθεί και περιλαμβάνουν βιομηχανικής κλίμακας μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων στη Βόρεια Αμερική και μονάδες παραγωγής βιοαερίου στη Βόρεια Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v