Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Ζημίες 59 εκατ. ευρώ το 2013

Στο ύψος των 130 εκατ. ευρώ ανήλθε το 2013 ο κύκλος εργασιών του ομίλου Σελόντα, αυξημένος κατά 14%, ωστόσο τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε ζημίες 59 εκατ. ευρώ.

Σελόντα: Ζημίες 59 εκατ. ευρώ το 2013

Ο όμιλος Σελόντα παρουσίασε ζημίες το 2013 κυρίως λόγω της σταδιακής μείωσης της αξίας αποτίμησης των αποθεμάτων, γεγονός μη επαναλαμβανόμενο, το οποίο ήδη απεικονίστηκε από το πρώτο εξάμηνο του 2014 καθώς και λόγω έκτακτων ζημιών αποτέλεσμα της απομείωσης συμμετοχών και υπεραξιών, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη χρηματοοικονομική κατάσταση και το επενδυτικό περιβάλλον στην παρούσα συγκυρία στην χώρα μας, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ειδικότερα, ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 14% στο ύψος των €130εκ. με την αύξηση να οφείλεται: α) στην αύξηση του όγκου της πώλησης ιχθύων σε ποσοστό 6,2% φτάνοντας τους 21.160 τόνους, με αύξηση της αξίας πωλήσεων κατά 4,5%, ενώ επιτύχαμε μείωση της μέσης τιμής πώλησης μόλις κατά 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, β)στην αύξηση ποσοτήτων πώλησης γόνου κατά 13% με αύξηση της αξίας πωλήσεων κατά 7,4%, και γ) στην αύξηση των πωλήσεων ιχθυοτροφών σε αξία κατά 48,7%.

Τα Αποτελέσματα EBITDA για τον Όμιλο ήταν αρνητικά €40εκ, έναντι θετικών της προηγούμενης χρήσης €18εκ. Οι ζημιές προέκυψαν κυρίως από την μείωση της αξίας των βιολογικών αποθεμάτων, που οφείλεται στην μικρότερη συνολική βιομάζα λόγω κλιματολογικών συνθηκών, θνησιμοτήτων και απωλειών καθώς και της χαμηλής απόδοσης των σιτηρεσίων (ιχθυοτροφών) λόγω των προβλημάτων στην αγορά Α' υλών των ιχθυοτροφών.

Τα Αποτελέσματα μετά Φόρων και Δικαιωμάτων για τον Όμιλο ήταν ζημιές ποσού €59εκ, και οφείλονται στην μείωση των βιολογικών αποθεμάτων όπως προαναφέρθηκε ανωτέρω και σε μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα όπως η απομείωση θυγατρικών και συγγενών εταιρειών ποσού €13,4εκ, η απομείωση υπεραξίας ποσού €2,3εκ, και έκτακτα γεγονότα όπως η απομείωση της αξίας επενδυτικών ακινήτων ποσού €1,1εκ.

Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου, μετά τα αποτελέσματα της χρήσης, για την μητρική εταιρεία είναι αρνητικά €40,7εκ. και του Ομίλου αρνητικά €46,8εκ. και €38,4εκ. αντίστοιχα μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας. Με την διαδικασία της αναδιοργάνωσης των δανείων, που ήδη σχεδιάζεται από κοινού με τις τράπεζες, την αναμενόμενη κερδοφορία της εταιρείας και άλλες ενέργειες που ήδη πραγματοποιούνται , πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε την κάλυψη των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οι ταμειακές ροές για τον Όμιλο στην παρούσα χρήση ήταν θετικές και ανήλθαν σε €5,4εκ. έναντι αρνητικών €2,8εκ. της χρήσης του 2012. Η προσπάθεια της μείωσης του κόστους και η αύξηση των πωλήσεων, αποτελούν τους βασικούς λόγους βελτίωσης των ταμειακών ροών του Ομίλου.

Τα δάνεια του Ομίλου ανήλθαν σε €195,6εκ. ενώ αντίστοιχα της εταιρείας ανήλθαν σε €152,4εκ. Η Διοίκησης της Εταιρείας έχει συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρείας.

Η Διοίκηση του Ομίλου, έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες προβλεπόταν στο Μνημόνιο Συναντίληψης, όπως την πρόσληψη ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας αποδοχής των τραπεζών για την διενέργεια Due Diligence επί των αποτελεσμάτων της και Independent Business Review (IBR) του επιχειρηματικού της σχεδίου καθώς και την τήρηση συγκεκριμένου ταμειακού προγράμματος, υπό την τακτική μηνιαία παρακολούθηση των τραπεζών και του χρονοδιαγράμματος των ενεργειών που απαιτούνται για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού.

Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ι. Στεφανής δήλωσε: «Η Σελόντα κατάφερε το 2013, παρά τις αντίξοες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας που οδήγησε πολλές εταιρείες του κλάδου να μειώσουν σημαντικά τις τιμές πώλησης, να αυξήσει τον τζίρο της κατά 14% επιτυγχάνοντας επίπεδα τιμών σχεδόν ίδια με αυτά του 2012.

Η μείωση στην αξία των βιολογικών αποθεμάτων επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα της χρονιάς αλλά σύμφωνα με τα τρέχοντα κλιματολογικά δεδομένα και μετά από διορθωτικές ενέργειες που έλαβαν χώρα στον τομέα της παραγωγής, μόνο θετικές αποκλίσεις αναμένεται να δημιουργηθούν εφεξής.

Η αρχή της συντηρητικότητας που χαρακτηρίζει το πνεύμα της διοίκησης της εταιρείας αλλά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, μας οδήγησε να εφαρμόσουμε αυστηρότατες αρχές κατάρτισης των οικονομικών καταστάσεων. Ως εκ τούτου, πραγματοποιήθηκε ένας ιδιαίτερα ενδελεχής και εκτεταμένος έλεγχος των αποθεμάτων της εταιρείας κατά την 31/12/2013 από Νορβηγικό διεθνή οίκο, εφαρμόζοντας περαιτέρω με συνέπεια τις ίδιες αρχές στην αποτίμηση τους. Επιπρόσθετα, απαλείφθηκαν στοιχεία ενεργητικού όπως υπεραξίες, άυλα περιουσιακά στοιχεία κλπ, με στόχο να απεικονιστεί με την μέγιστη δυνατή ακρίβεια η πραγματική οικονομική θέση της εταιρείας και ταυτόχρονα να υποστηρίξει επαρκώς το Επιχειρηματικό της Σχέδιο 2014-2017.

Οι ενδείξεις τιμών κατά τους πρώτους μήνες του 2014 αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα. Η Σελόντα ξεκίνησε το 2014 με τις καλύτερες προοπτικές και είναι απολύτως αυτάρκης να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές της ανάγκες χωρίς ουδεμία πρόσθετη χρηματοδότηση. Εν τούτοις, η διοίκηση βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, χαιρετίζοντας και συναινώντας στις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη έτσι ώστε να τελεσφορήσει θετικά η αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Η Σελόντα ως πρωτοπόρος δύναμη από το 1981 στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και προσωπικά ο ίδιος με την μακρά θεσμική μου παρουσία σε Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς φορείς ιχθυοκαλλιέργειας, κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο κρίσιμος για την οικονομία μας τομέας της ιχθυοκαλλιέργειας, να θωρακιστεί θεσμικά, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει επαρκώς τις παθογένειες του παρελθόντος και με ασφάλεια τις προκλήσεις του μέλλοντος.

Με τον πρόσφατα νομοθετημένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κανονισμό για την ίδρυση και λειτουργία Οργάνωσης Παραγωγών προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, οι εταιρείες του κλάδου έχουν πια στην διάθεση τους ένα κορυφαίο εργαλείο που με την σωστή χρήση του, θα καταστούν ικανές να προωθήσουν κερδοφόρα τους 120χιλ τόνους ελληνικής παραγωγής στις Ευρωπαϊκές αγορές των 6,5εκ τόνων αλιευμάτων. Είναι πράγματι, μοναδική ευκαιρία οι αντικειμενικά μεγάλες εταιρείες του χώρου στην Ελλάδα, αλλά και οι μικρότερες να δημιουργήσουν τον πυρήνα που θα καταστεί η συμπαγής βάση για την αειφορία του κλάδου που αποτελεί πυλώνα της Ελληνικής εξωστρέφειας.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v