ΕΛΒΑΛ: «Φλερτ» με τον κλάδο της ενέργειας

Στην ενέργεια επεκτείνει τη δραστηριότητά της η ΕΛΒΑΛ, ενώ αισιοδοξεί για το μέλλον λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης στην Ευρώπη. Στον κλάδο του αυτοκινήτου και σε αρχιτεκτονικά προφίλ πολυτελών κτιρίων στοχεύει η θυγατρική ΕΤΕΜ.

ΕΛΒΑΛ: «Φλερτ» με τον κλάδο της ενέργειας

Την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή (καταβάλλεται στις 13/6) αποφάσισε η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΒΑΛ, όπως επίσης και τη διεύρυνση του καταστατικού της με δυνατότητα δραστηριοποίησής της στον χώρο της ενέργειας.

Η διοίκηση της εισηγμένης ανακοίνωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη ώστε η εταιρία να είναι ευέλικτη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις που θα διαμορφωθούν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι η ΕΛΒΑΛ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή της πορεία, η διοίκηση της ΕΛΒΑΛ αναφέρθηκε στην προβλεπόμενη αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης κατά 3,2%, εξέλιξη που θα τη φέρει στα επίπεδα του 2007 (πριν από το ξέσπασμα της κρίσης).

Η ανοδική τάση της ζήτησης στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, οπότε εκτιμάται ότι η τρέχουσα παραγωγική δυναμικότητα της Ευρώπης θα καλυφθεί πλήρως, γι' αυτό πιθανολογούνται σημαντικές επενδύσεις από τις ευρωπαϊκές εταιρίες.

Προωθητικός μοχλός στην αύξηση της ευρωπαϊκής ζήτησης είναι ο κλάδος του αυτοκινήτου, λόγω της υποκατάστασης άλλων μετάλλων από αλουμίνιο αλλά και των αυξημένων πωλήσεων αυτοκινήτων εκτός Ευρώπης.

Ανεβάζει επιδόσεις η ΕΤΕΜ

Σημαντικά οφέλη από τον κλάδο του αυτοκινήτου αναμένει τα επόμενα χρόνια και η θυγατρική της ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ. Η τελευταία, έχοντας πιστοποιηθεί από γνωστές εταιρίες αυτοκινήτων όπως Audi, BMW, Mercedes, Land Rover, Jaquar, διαθέτει ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαια σημαντικής αξίας και ευελπιστεί ότι θα υπογράψει και άλλα στο μέλλον.

Το 2014 ο κλάδος του αυτοκινήτου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει περίπου το 10% των πωλήσεων της ΕΤΕΜ, και στόχος είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 30% έως το 2017.

Ο κλάδος αυτοκινήτου και η έμφαση σε αρχιτεκτονικά προφίλ πολυτελών κτιρίων (δημιουργείται γραφείο της εταιρίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν) είναι οι δύο τρόποι αντίδρασης της εισηγμένης στη βαθύτατη κρίση που πλήττει τον κλάδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στον ευρωπαϊκό βορρά.

Με τις αλλαγές που έχουν γίνει και την εστίαση σε παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας εκτιμάται ότι η ΕΤΕΜ συγκαταλέγεται στις λίγες εταιρίες που μπορούν να διαφοροποιηθούν σημαντικά από τον σκληρότατο ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v