Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανάκαμψη με... ολίγη» βλέπει η ΣΙΔΜΑ

Ο CEO της ΣΙΔΜΑ προειδοποίησε πως η ζήτηση στον κλάδο των προϊόντων σιδήρου-χάλυβα θα πάρει πολύ καιρό για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Στις αγορές του εξωτερικού η κύρια έμφαση για ανάπτυξη της εισηγμένης.

«Ανάκαμψη με... ολίγη» βλέπει η ΣΙΔΜΑ

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για περιορισμένη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μετά εξέφρασε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΙΔΜΑ ο διευθύνων σύμβουλος Δανιήλ Μπεναρδούτ.

Γενικότερα, ο CEO της εισηγμένης (ελέγχεται μετοχικά από τους ομίλους Αμαρίλιο και ΒΙΟΧΑΛΚΟ) προειδοποίησε πως η ζήτηση στον κλάδο των προϊόντων σιδήρου-χάλυβα θα πάρει πολύ καιρό για να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και κύρια έμφαση για ανάπτυξη πλέον είναι οι αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, διεξάγονται συζητήσεις για την ενοικίαση των αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει η ΣΙΔΜΑ στα Οινόφυτα με στόχο την είσπραξη επιπλέον εσόδου.

«Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, δεν αναμένουμε η ζήτηση σε χαλυβουργικά προϊόντα να ανακάμψει βραχυπρόθεσμα στα προ κρίσης επίπεδα. Σημαντική τόνωση της ζήτησης θα υπάρξει μόνο όταν οι τράπεζες αποκαταστήσουν τη ρευστότητα στην αγορά, αν αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση αν εισρεύσουν σταδιακά σημαντικά κεφάλαια από το εξωτερικό, ανάλογα και με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων», υποστήριξε ο κ. Μπεναρδούτ και δεν είναι τυχαίο ότι έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

«Ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2014 η θυγατρική Πανέλκο αύξησε τις εξαγωγές της 31% και τον συνολικό της τζίρο 53% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013. Αντίστοιχα η SIDMA Bulgaria ανέβασε τον κύκλο εργασιών της κατά 24%, ενώ η SIDMA Rοmania παρουσίασε μείωση 7%, λόγω ειδικών συνθηκών. Ωστόσο για το 2014, ευελπιστούμε ότι η θυγατρική μας στη Ρουμανία θα επιτύχει τον περυσινό όγκο πωλήσεων».

Γενικότερα, η μεγάλη υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης (μόνο το 2013 πτώση γύρω στο 15%) έχει οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες τις εταιρείες του κλάδου, την ώρα που στην αγοράπαρατηρείται ιδιαίτερα υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα ζήτησης. Κάποια ανάσα στον κλάδο ελπίζεται πως θα δώσει η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, ενώ παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια χορηγήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v