Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σελόντα: Τι κρύβει η μάχη των μετόχων

Γιατί ζήτησαν διακοπή της γενικής συνέλευσης της εισηγμένης το Linnaeus Capital και η Τράπεζα Πειραιώς. Οι επισημάνσεις των ορκωτών λογιστών για τα ίδια κεφάλαια και τα τραπεζικά δάνεια. Βελτίωση μεγεθών προσδοκά η εταιρία.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Σελόντα: Τι κρύβει η μάχη των μετόχων

Ραντεβού για τις 3 Ιουλίου έδωσαν χθες οι μέτοχοι της Σελόντα μετά τα αιτήματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Linnaeus Capital, του Γεωργιανού επιχειρηματία Kakha Bendukidze, για αναβολή της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης.

Κύκλοι από τη Linnaeus ερωτώμενοι από το Euro2day.gr για τους λόγους για τους οποίους ζήτησαν αναβολή της συνέλευσης ανέφεραν ότι «υπάρχει μεγάλη ασάφεια στο πώς καταγράφονται τα οικονομικά δεδομένα, ουσιαστικά βασίζονται σε υποθέσεις που δεν τεκμηριώνονται».

Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι «όλες οι εκτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών που κατατίθενται με το δελτίο της γενικής συνέλευσης είναι προσχέδια». Για τον λόγο αυτό όπως ανέφεραν, «χρειάζονται πολλές αποσαφηνίσεις». 

«Δεν ήταν δυνατόν να συναινέσουμε σε μια τέτοια τάχιστη διαδικασία γενικής συνέλευσης. Επιβάλλεται να υπάρξουν τεκμηριωμένες απόψεις», σημείωσαν οι ίδιοι. Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου, θέμα το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει η πλευρά του Γεωργιανού επιχειρηματία, τόνισαν ότι «υπάρχουν οι αμοιβές διοικητικού συμβουλίου που είναι μεγάλες, πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου τόσο ο κλάδος, όσο και η εταιρεία αναζητούν διαφυγή από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει εξαιτίας των δανειακών υποχρεώσεων, της μείωσης των ιδίων κεφαλαίων και των ζημιών.

Οι καυτές επισημάνσεις των ορκωτών

Εκτός όμως από το θέμα της συνέλευσης, η οποία μεταφέρεται για τις 3 Ιουλίου, η εταιρεία έχει να αντιμετωπίσει και τα ζητήματα στα οποία εφιστά προσοχή ο ορκωτός ελεγκτής - λογιστής στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου που δημοσίευσε στις 30 Μαΐου η εισηγμένη.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση Επισκόπησης Ενδιάμεσης Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, ο ορκωτός εφιστά την προσοχή σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι ότι το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας στις 31 Μαρτίου καθίσταται αρνητικό και το δεύτερο ότι η επιχείρηση δεν έχει λάβει γραπτές διαβεβαιώσεις από τις τράπεζες για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ποσών, ούτε και για την παρέκκλιση εφαρμογής των δανειακών όρων.

Συγκεκριμένα, στη σημείωση 9 των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων τριμήνου τονίζεται πως λόγω των συσσωρευμένων ζημιών το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων κατά την 31η Μαρτίου 2014 καθίσταται αρνητικό και συνεπώς συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 48 του κωδ. Ν. 2190/1920.

Τι σχεδιάζει η Σελόντα

Σχετικά με αυτό το θέμα, η διοίκηση της εταιρείας, όπως αναφέρεται στις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, εξετάζει ενέργειες που θα αυξήσουν τα ίδια κεφάλαιά της, όπως η κεφαλαιοποίηση δανείων, η επανεκτίμηση της αξίας των παγίων του ομίλου, οι αυξήσεις κεφαλαίου και οι συγχωνεύσεις στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του κλάδου γενικότερα.

Επίσης, η διοίκηση εκτιμά ότι από την τρέχουσα χρήση αναμένεται σημαντική βελτίωση των αποτελεσμάτων της Σελόντα μετά τη σημαντική παραγωγική αναδιοργάνωση των προηγούμενων χρόνων και των συνεχών ενεργειών που έκανε για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι επανασχεδιάζεται η παραγωγική δομή για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση της ρευστότητας. Επίσης, η μητρική προτίθεται να συμψηφίσει με σωρευμένες ζημίες τα αφορολόγητα αποθεματικά που έχουν σχηματιστεί βάσει των διατάξεων του Ν.2238/1994 και δεν προτίθεται να τα κεφαλαιοποιήσει ή να τα διανείμει.

Από την άλλη πλευρά, ο ορκωτός εφιστά την προσοχή και στη σημείωση 10, όπου αναφέρεται πως η Συμφωνία Αμοιβαίας Κατανόησης που θα οδηγούσε στη σύναψη Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) και χορηγούσε περίοδο ανοχής (standstill) στις ληξιπρόθεσμες και απαιτητές καταβολές κεφαλαίου και τόκων έληξε στις 31.10.2013. Επισημαίνοντας ότι οι μέχρι στιγμής διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία.

Επιπλέον, αναφέρεται πως οι ληξιπρόθεσμες δόσεις των κοινοπρακτικών και των ομολογιακών δανείων ανέρχονται σε 24 εκατ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα τη μεταφορά των δανείων συνολικού ποσού 73 εκατ. ευρώ περίπου στα βραχυπρόθεσμα δάνεια. Ως εκ τούτου, το σύνολο των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και του ομίλου υπολείπεται του συνόλου των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους κατά ποσό 125,5 εκατ. ευρώ και 98,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται, μέχρι την ημερομηνία της επισκόπησης από τους ορκωτούς, η εταιρεία δεν έχει λάβει για τα ανωτέρω θέματα γραπτές διαβεβαιώσεις από τις τράπεζες για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ανωτέρω ληξιπρόθεσμων ποσών ούτε για την παρέκκλιση εφαρμογής των δανειακών όρων. Όπως σημειώνεται, οι παραπάνω συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη σοβαρής αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα του ομίλου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του.

Από την πλευρά της, πάντως, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι δεδομένου ότι έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες προβλέπονταν στο Μνημόνιο Συναντίληψης, όπως την πρόσληψη ανεξάρτητης ελεγκτικής εταιρείας αποδοχής των τραπεζών για τη διενέργεια due diligence επί των αποτελεσμάτων της και Independent Business Review (IBR) του επιχειρηματικού της σχεδίου, καθώς και την τήρηση συγκεκριμένου ταμειακού προγράμματος, οι όποιες καθυστερήσεις δεν θα επηρεάσουν τις συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, η οριστικοποίηση του οποίου αναμένεται εντός των επόμέενων μηνών.

Σημειώνεται επίσης ότι δεδομένων της ανάκαμψης των τιμών εντός του 2014, του αυξημένου ενδιαφέροντος των θεσμικών φορέων για τη βιωσιμότητα του κλάδου και την ψήφιση του πλαισίου της οργάνωσης παραγωγών, η εφαρμογή της οποίας εκτιμάται από τη διοίκηση ότι θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα συνολικά του κλάδου, η πορεία του ομίλου προβλέπεται να εξελιχθεί ομαλά στη διάρκεια της επόμενης περιόδου.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η διοίκηση του ομίλου κατά τη ημερομηνία έγκρισης των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων βρίσκεται στη διαδικασία της υλοποίησης των ενεργειών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρόταση αναδιοργάνωσης των δανείων της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v