Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στα κέρδη προβλέπει η ΕΛΙΝΟΪΛ

Αισιοδοξία στη διοίκηση της ΕΛΙΝΟΪΛ για κερδοφόρο αποτέλεσμα φέτος, κρίσιμη η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. Δεν ελήφθη απόφαση για ομολογιακό, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τις τράπεζες. Τι είπε η διοίκηση στη γενική συνέλευση.

Επιστροφή στα κέρδη προβλέπει η ΕΛΙΝΟΪΛ

Την αισιοδοξία του ότι η ΕΛΙΝΟΪΛ θα επιστρέψει φέτος σε κερδοφόρο αποτέλεσμα, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Χαράλαμπος Κυνηγός, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, συμπληρώνοντας πως θεωρεί πολύ σημαντικό στοιχείο για το μέλλον της ΕΛΙΝΟΙΛ και του υγιούς τμήματος της αγοράς, να ενταθεί η αποτελεσματικότητα των αρχών στο μέτωπο της πάταξης της λαθρεμπορίας καυσίμων. 

«Οι σοβαρές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΙΝΟΙΛ, καθώς και οι έντιμοι πρατηριούχοι, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο συγκεκριμένο παράγοντα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Γιάννης Αληγιζάκης τόνισε πως «μετά από μια τετραετία έντονης κρίσης κατά την οποία ο όγκος των καυσίμων στην ελληνική αγορά μειώθηκε κατά 40%, παρατηρείται τάση σταθεροποίησης και η ΕΛΙΝΟΙΛ πηγαίνει ακόμη καλύτερα από το μέσο όρο της αγοράς. Οι πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο «τρέχουν» με περίπου +9%, η εταιρεία έχει μπει στην προμήθεια της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, ενώ ευνοϊκά θα επηρεάσει και η αναμενόμενη τόνωση του τουρισμού».

Στο μέτωπο του δικτύου, η ΕΛΙΝΟΙΛ θα συνεχίσει την πολιτική της συγκρατημένης και επιλεκτικής διεύρυνσης κυρίως στα νησιά και στα αστικά κέντρα. «Ακόμη και πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, εμείς τηρούσαμε συντηρητική στάση στο ζήτημα της διεύρυνσης του δικτύου μας, προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο των επισφαλειών. Σήμερα η προσφορά πρατηρίων είναι μεγάλη, χωρίς όμως αυτό να είναι σε θέση να αλλάξει την πάγια πολιτική μας», τόνισε ο κ. Αληγιζάκης.

Πορεία αγοράς, φόρος στο πετρέλαιο

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ, κατά το πρώτο εξάμηνο παρουσιάστηκε στο σύνολο της εγχώριας αγοράς κάποια μικρή μείωση στις βενζίνες και αύξηση στο diesel κίνησης. Αν και υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης), θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο η αγορά να κλείσει φέτος οριακά πάνω.

Ο CEO της εισηγμένης σχολίασε επίσης και τις εξελίξεις στο μέτωπο του λαθρεμπορίου και του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. «Το 2013 κάτι άρχισε να κινείται στο χώρο της πάταξης του λαθρεμπορίου και αυτό ωφέλησε αμέσως τόσο τις υγιείς εταιρείες, όσο και τους τίμιους πρατηριούχους. Έχουμε δείγματα που μας κάνουν να αισιοδοξούμε πως σιγά-σιγά η αγορά θα μπει σε μια τάξη. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου, σε όσα ακούγονται σχετικά με την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κανείς δεν είναι υπέρ αυτής της φορολογίας, η οποία άλλωστε ισοπέδωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και έπληξε σε μεγάλο βαθμό το τον κλάδο μας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε γιατί επιβλήθηκε ο συγκεκριμένος φόρος. Το σύστημα εισροών-εκροών δεν έχει λειτουργήσει ακόμη και υπάρχει προβληματισμός για το πότε τελικά θα αρχίσει να λειτουργεί», καταλήγοντας πως πριν γίνει κάποια αλλαγή, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναδούμε το λαθρεμπόριο να αυξάνεται.

Νέο ΔΣ, αναβολή για ομολογιακό δάνειο

Τέλος, μεταξύ των θεμάτων που ψήφισε η σημερινή τακτική γενική συνέλευση της ΕΛΙΝΟΙΛ, συγκαταλέγονται:

• Η εκλογή διοικητικού συμβουλίου (ίδια σύνθεση με το παλαιότερο).

• Η μη λήψης απόφασης για την εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. για σύναψη κοινών ομολογιακών έως 30 εκατ. ευρώ σε μια τριετία, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες, οπότε το θέμα θα τεθεί υπόψη εκ νέου στους μετόχους, όταν υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v