Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΟΝ: «Φουντώνουν» τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό

Οι δυσκολίες της εγχώριας αγοράς για την Ελτον. Οι στόχοι για περαιτέρω διεθνοποίηση των εργασιών της εταιρίας με σκοπό τα επόμενα χρόνια οι εκτός Ελλάδας πωλήσεις να υπερβαίνουν το 50% του συνόλου.

ΕΛΤΟΝ: «Φουντώνουν» τα σχέδια επέκτασης στο εξωτερικό

«Επέκταση και πάλι επέκταση είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελτον Χημικά», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, στο περιθώριο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας.

«Είμαστε leader στην εγχώρια αγορά και στα Βαλκάνια. Αναζητούμε συνεχώς νέες συνεργασίες στο εξωτερικό και ελπίζω πως σε λίγα χρόνια, οι εκτός Ελλάδας εργασίες μας θα υπερβαίνουν το 50% του συνόλου. Ψάχνουμε να επεκταθούμε και σε νέες χώρες και μάλιστα αναθέτουμε κατά καιρούς σχετικές έρευνες σε πολυεθνικούς οίκους, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει ευοδωθεί κάτι καινούριο. Ειδικότερα, για τα σχέδια επέκτασής μας στην Ουκρανία, ελπίζουμε πως το ζήτημα θα ξεπαγώσει από το προσεχές φθινόπωρο και μετά».

«Μας έχουν προσεγγίσει κάποια funds που ζητούν να βάλουν χρήματα και να τοποθετηθούν στην εταιρεία, ωστόσο εμείς δεν είμαστε αυτής της λογικής. Εμείς επιθυμούμε μια συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, όπως π.χ. για μια από κοινού επένδυση σε μια χώρα του εξωτερικού», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ελτον.

Σε ότι αφορά τη φετινή οικονομική πορεία, η διοίκηση της εισηγμένης εστίασε στην ανοδική πορεία των πωλήσεων στο εξωτερικό («έξω πάμε αρκετά καλά, όλες οι θυγατρικές μας ελπίζω πως θα έχουν ανεβασμένες πωλήσεις»), καθώς στο ενδεχόμενο κάποιας περιορισμένης υποχώρησης των πωλήσεων στο εσωτερικό, σε μια προσπάθεια της Ελτον να αποφύγει πιθανές επισφάλειες.

«Το 2014 είναι η δυσκολότερη χρονιά από πλευράς καθυστερήσεων στις πληρωμές. Ακόμη και γνωστότατοι επιχειρηματικοί όμιλοι δυσκολεύονται στις πληρωμές τους. Εμείς, μη θέλοντας να διακινδυνεύσουμε, αποφασίσαμε να σταματήσουμε τις πωλήσεις μας σε τέτοιας κατηγορίας πελάτες, έχοντας παράλληλα ασφαλίσει όλες μας τις πιστώσεις.

Η αλήθεια είναι πως η έλλειψη ρευστότητας ταλαιπωρεί την αγορά και τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν καλύτερα στο βαθμό που μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες προχωρούσαν σε μια στοιχειώδη χρηματοδότηση των πελατών μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Μέρισμα έκπληξη

Χαρακτηριστικό της χθεσινής γενικής συνέλευσης είναι ότι τελικά αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ μετοχή, έναντι 0,04 ευρώ που αρχικά είχε προτείνει το διοικητικό συμβούλιο κατά την περίοδο σύνταξης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων.

Ο πρόεδρος της Ελτον σχολιάζοντας τη σχετική επισήμανση μετόχου, σημείωσε: «Κατά τα τελευταία χρόνια, αν και είχαμε να επιδείξουμε πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες, επιλέγαμε να μην διανέμουμε μέρισμα, σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε κόστος χρηματοδότησης και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του ομίλου. Σήμερα διαθέτουμε πολύ ικανοποιητική ρευστότητα και πιστεύουμε πως είναι ώρα να ανταμειφθούν ως ένα βαθμό και οι μέτοχοι, χωρίς αυτό να επηρεάσει αρνητικά την εταιρεία».

Το 2013, ο όμιλος Ελτον Χημικά σημείωσε πωλήσεις 100 εκατ. ευρώ (έναντι 86,7 εκατ. το 2012), EBITDA +6,5 εκατ. ευρώ (έναντι +6,05 εκατ.), καθαρά κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ (έναντι 3,185 εκατ.) και θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v