Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TPG-Axon:Ποιος είναι ο νέος μέτοχος της Lamda

Το 7,88% της Lamda Develompent ελέγχει το αμερικανικό hedge fund που προ διετίας είχε αγοράσει το 6,8% της Folli Follie από την Τράπεζα Πειραιώς. Ποια είναι η TPG-Axon Capital που απέκτησε τις ίδιες μετοχές της εισηγμένης, καταβάλλοντας 17 εκατ. ευρώ.

TPG-Axon:Ποιος είναι ο νέος μέτοχος της Lamda

Γνωστός στην ελληνική αγορά είναι ο Dinakar Singh, ο επικεφαλής του αμερικανικού hedge fund TPG-Axon Capital που απέκτησε χθες το 7,88% των μετοχών της Lamda Develοpment.

H TPG-Axon Capital, που ιδρύθηκε το 2004 από τον Singh και την αμερικανική επενδυτική εταιρεία TPG, είχε αποκτήσει στα τέλη του 2012 το 6,8% της Folli Follie από την Τράπεζα Πειραιώς (το είχε κληρονομήσει από την Αγροτική) σε μια συναλλαγή ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Ένα χρόνο αργότερα το ποσοστό του αμερικανικού hedge fund στη Folli Follie περιορίστηκε κάτω του 5%.

Χθες έγινε γνωστό πως η TPG-Axon Capital, που διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια περί τα 4 δισ. ευρώ, απέκτησε έναντι 16,96 εκατ. ευρώ (δηλαδή 4,85 ευρώ ανά μετοχή) το σύνολο των ιδίων μετοχών (ποσοστό 7,88%) που κατείχε η Lamda Development.

Στην ουσία θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά την Consolidated Lamda Holdings του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 61,932% των μετοχών. O Singh, που υπήρξε ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs στην οποία εργάστηκε επί 14 χρόνια, έχει επενδύσει μέσω της TPG-Axon Capital σημαντικά κεφάλαια στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, της υγείας, της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Η εταιρεία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη και γραφεία στο Χονγκ Κονγκ και το Τόκιο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda «η είσοδος της “TPG-Axon Management LP” στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας είναι μεγάλης σημασίας, αφού αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την Εταιρεία και τους μετόχους της σε επίπεδο στρατηγικής και τεχνογνωσίας ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό συνολικά στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της εταιρείας».

Η συμμετοχή του αμερικανικού hedge fund συνέπεσε με την ανακοίνωση της τιμής διάθεσης (4,25 ευρώ ανά μετοχή) στην οποία θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development με στόχο την άντληση περίπου 150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v