Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περσεύς: Πτώση 8% στον τζίρο και 83% στα κέρδη

Μείωση πωλήσεων 8% και σημαντική υποχώρηση (83%) στα καθαρά κέρδη εμφάνισε ο όμιλος Περσεύς στο εξάμηνο. Στα 4,7 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα. Τι βλέπει για τη συνέχεια η διοίκηση.

Περσεύς: Πτώση 8% στον τζίρο και 83% στα κέρδη

Συρρίκνωση κερδών, υποχώρηση τζίρου, αύξηση αποθεμάτων και ταμειακών διαθεσίμων. Αυτά είναι επιγραμματικά τα βασικά σημεία των οικονομικών μεγεθών της Περσεύς για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα λοιπόν με την εξαμηνιαία οικονομική έκθεση της Περσεύς, οι πωλήσεις της το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα μειώθηκαν 8% διαμορφούμενες στα 21,2 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους σε επίπεδο ομίλου αυξήθηκε στο 15,8% από 14,9% και σε επίπεδο μητρικής στο 15,8% έναντι του 15% της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση των κερδών προ φόρων του ομίλου τα οποία μειώθηκαν 73% στα 142 χιλ. ευρώ, ενώ πτώση 65% κατέγραψαν και τα κέρδη της μητρικής τα οποία διαμορφώθηκαν στα 239 χιλ. ευρώ.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 83% υποχωρώντας στις 78 χιλ. ευρώ, ενώ πτώση 71% κατέγραψαν τα κέρδη της μητρικής διαμορφούμενα στις 173 χιλ. ευρώ. Πτωτικά κινήθηκαν και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων του ομίλου τα οποία μειώθηκαν 21% στο 1,7 εκατ. ευρώ και 22% σε επίπεδο εταιρείας, όπου διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα της εταιρείας και του ομίλου αυτά αυξήθηκαν σε 5,9 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. την 31η/12/2013, οι απαιτήσεις από πελάτες και οι λοιπές απαιτήσεις του ομίλου μειώθηκαν 10% και διαμορφώθηκαν σε 52,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου και της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ και στα 4,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έναντι 1,4 εκατ. ευρώ την 31η/12/2013.

Για το τρέχον δεύτερο εξάμηνο η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η τιμή των ψαριών (τσιπούρα – λαβράκι) θα παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα λόγω των χαμηλών αποθεμάτων. Ωστόσο, η ενίσχυση τιμών των πρώτων υλών των ιχθυοτροφών, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η περιορισμένη ρευστότητα που διοχετεύουν στην αγορά τα πιστωτικά ιδρύματα αποτελούν, σύμφωνα με τη διοίκηση της Περσεύς, τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v