Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελγέκα: Συρρίκνωση ζημιών στο εξάμηνο

Σημαντικό περιορισμό των ζημιών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο 1,6 εκατ. από 7,1 εκατ. εμφάνισε στο εξάμηνο του 2014 ο όμιλος Ελγέκα, παρά την πτώση κατά 11,2% που σημείωσε ο κύκλος εργασιών του το ίδιο διάστημα.

Ελγέκα: Συρρίκνωση ζημιών στο εξάμηνο
Κατά το Α΄ εξάμηνο του 2014 ο όμιλος Ελγέκα επιδεικνύει σημαντική βελτίωση των οικονομικών του μεγεθών, απόρροια στοχευμένων δράσεων και ενεργειών, η χρονική αφετηρία των οποίων βρίσκεται στα τέλη του 2013. Βασικοί πυλώνες του εν λόγω εγχειρήματος αποτελούν η απεμπλοκή του ομίλου από μη κερδοφόρες δραστηριότητες, ο σημαντικός περιορισμός όλων των στοιχείων κόστους και η επικέντρωση των πόρων στους τομείς εκείνους όπου υπάρχει αυξημένη τεχνογνωσία, ευοίωνες προοπτικές και υψηλή προστιθέμενη αξία για τον όμιλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μητρική Ελγέκα προέβη κατά το Α΄ εξάμηνο του 2014 σε επαναπροσδιορισμό των συνεργασιών της και σε διακοπή εκείνων οι οποίες είτε ζημίωναν είτε απορροφούσαν δυσανάλογα μεγάλο μέρος πολύτιμων πόρων χωρίς την ανάλογη συνεισφορά στα οικονομικά μεγέθη.

Επιπλέον, πραγματοποίησε πλήρη αναδιάταξη δραστηριοτήτων των θυγατρικών εταιριών, υιοθετώντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα, βελτιστοποίηση των διαδικασιών και λειτουργιών και, παράλληλα, συνεχή περιορισμό του κόστους σε κάθε επίπεδο της επιχειρηματικής λειτουργίας.

Ειδικότερα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το Α΄ εξάμηνο του 2014 διαμορφώθηκε σε 133,5 εκατ. ευρώ έναντι 150,3 εκατ. τη συγκρίσιμη περίοδο του 2013, παρουσιάζοντας πτώση κατά 11,2% ως συνέπεια κυρίως της αναδιάταξης των εργασιών του ομίλου και της απεμπλοκής από μη κερδοφόρες δραστηριότητες.

Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του ομίλου παρουσίασε εντυπωσιακή βελτίωση, με σημαντικά αυξημένα περιθώρια κέρδους σε κάθε επίπεδο δραστηριότητας. Έτσι, τα συνολικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του Α΄ εξαμήνου 2014 ανήλθαν σε 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,1 εκατ. το Α΄ εξάμηνο 2013. Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα τον σημαντικό περιορισμό των ζημιών προ φόρων σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. καθώς και των ζημιών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας σε 1,6 εκατ. το 2014 έναντι 7,1 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο του 2013.

Όπως αναφέρει η εισηγμένη σε ανακοίνωσή της, η θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών κατά το Α΄ εξάμηνο του 2014 αποδεικνύει ότι ο όμιλος Ελγέκα ακολουθεί την κατάλληλη στρατηγική εξυγίανσης των δραστηριοτήτων του και της επαναφοράς των οικονομικών μεγεθών, σε μόνιμη βάση πλέον, σε θετική πορεία.

Κατά το Β΄ εξάμηνο του 2014 το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα συνεχιστεί και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα έχει πραγματοποιηθεί ουσιαστική βελτίωση της αποδοτικότητας και της οικονομικής κατάστασης του ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v