Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: Ζημίες προ φόρων 4,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

Στα 51,4 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ στο εξάμηνο, σημειώνοντας αύξηση 7%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 65,9 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 4,4 εκατ. ευρώ.

ΣΙΔΜΑ: Ζημίες προ φόρων 4,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο
Αύξηση της δραστηριότητας της τόσο σε επίπεδο εταιρείας όσο και ομίλου πέτυχε η ΣΙΔΜΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ διαμορφώθηκε στα 51,4 εκατ. ευρώ, έναντι 48 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013 (αύξηση 7%), ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε στα 65,9 εκατ. ευρώ από 63,5 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο (αύξηση 3,8%).

Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 51 χιλ. ευρώ από 196 χιλ. ευρώ πέρυσι, κυρίως λόγω της έκτακτης επιστροφής 200 χιλ. ευρώ περίπου στο ΛΑΓΗΕ, ποσό που αφορούσε μέρος της παροχής ενέργειας φωτοβολταϊκών χρήσης 2013. Χωρίς το παραπάνω έκτακτο κονδύλι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου ανέρχονται σε 251 χιλ. ευρώ.

Τέλος τα αποτελέσματα προ φόρων παρουσίασαν ζημίες ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, βελτιωμένα κατά 5% ή 0,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων του ομίλου κατά 12% ή 389 χιλ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σε επίπεδο εταιρείας ο κύκλος εργασιών της ΣΙΔΜΑ το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκε σε 30,3 εκατ. ευρώ από 27,9 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8,5%, ενώ μαζί με τις πωλήσεις αντιπροσωπείας διαμορφώθηκε σε 44,8 εκατ. ευρώ από 43,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε κέρδη 203 χιλ. ευρώ, από 291 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ τα προ φόρων, ανήλθαν σε ζημίες 2,9 εκατ. ευρώ οριακά αυξημένες σε σχέση με αυτά της αντίστοιχης περυσινής περιόδου (2,8 εκατ. ευρώ). Αν εξαιρέσουμε την έκτακτη επιστροφή ύψους 200 χιλ. ευρώ περίπου στο ΛΑΓΗΕ τότε τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέρχονται σε κέρδη 403 χιλ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων σε ζημίες 2,7 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική Πανέλκο παρουσίασε σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 33 % και συγκεκριμένα από 4,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε 5,5 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι θυγατρικές εταιρείες στα Βαλκάνια παρουσίασαν, η μεν SIDMA Bulgaria αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 13 %, η δε Sidma Romania μείωση κατά 7,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013. Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών της SIDMA Bulgaria ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ έναντι 6,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της SIDMA Romania ανήλθε στα 10,5 εκατ. ευρώ έναντι 11,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 αντίστοιχα.

Η ρευστότητα του ομίλου ανήλθε στα 11,6 εκατ. ευρώ από 12,7 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρήσης. Η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει σε μία σειρά ενεργειών για την ενίσχυση της ρευστότητάς του ομίλου μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

Εντός του 2014 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, έχει σχεδιάσει ενέργειες περαιτέρω περιορισμού του κόστους και ενδυνάμωσης της δομής των λειτουργικών δραστηριοτήτων της. Η διοίκηση εργάζεται εντατικά για την επίτευξη πρόσθετης μείωσης των εξόδων, παρά τη σημαντική μείωση που έχει επιτευχθεί από την αρχή της κρίσης και ξεπερνά το 30%. Ενδεικτικά είναι τα μέτρα της μείωσης των δαπανών αμοιβών και εξόδων, η αναδιάρθρωση δομών που θα επιφέρουν μεγαλύτερες ωφέλειες και ο περιορισμός υποστηρικτικών δαπανών που δεν θα επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία του ομίλου.

Επιπλέον δράσεις που εξετάζονται για την βελτίωση της ρευστότητας και της χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διάθεση στοιχείων του ενεργητικού, την περαιτέρω μείωση της πίστωσης που παρέχεται στους πελάτες με την ταυτόχρονη διατήρηση/βελτίωση του μικτού κέρδους της εταιρίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές της εταιρίας μεταφέρθηκαν στην κατηγορία Επιτήρησης στις 10.4.2012 σύμφωνα με την από 5.4.2012 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., κατ' εφαρμογή του άρθρου 3.1.2.5 του Κανονισμού του Χ.Α., επειδή οι λογιστικές ζημίες της χρήσεως που έληξε στις 31.12.2011 είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο από το 30% της καθαρής θέσης της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v