Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιντεάλ: Ζητά να επιστρέψει στο ταμπλό

Από καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά χωρίς την απουσία προβλημάτων, επιδιώκεται η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της Ιντεάλ Συμμετοχών στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

Ιντεάλ: Ζητά να επιστρέψει στο ταμπλό
του Στέφανου Κοτζαμάνη

Από καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, αλλά χωρίς την απουσία προβλημάτων, επιδιώκεται η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της Ιντεάλ Συμμετοχών στο ταμπλό της οδού Σοφοκλέους.

Συγκεκριμένα, μετά από το reverse split (5 προς 1) και την περυσινή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 53,25 εκατ. ευρώ που καλύφθηκε από το βασικό μέτοχο (Όμιλο Δαυίδ) και τις πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Citibank, Eurobank, Λαϊκή, Εθνική, Κύπρου, Εμπορική), ο δανεισμός της εταιρίας περιορίστηκε σε χαμηλά επίπεδα και έτσι από φέτος αναμένεται να μειωθούν δραστικά τα χρηματοοικονομικά έξοδα.

Η κεφαλαιακή αυτή ενίσχυση, σε συνδυασμό με μια σειρά κινήσεων αναδιάρθρωσης που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία τριετία, είχαν ως συνέπεια τα αποτελέσματα εννεαμήνου του 2006 να είναι θετικά (προ φόρων κέρδη 181 χιλιάδες ευρώ), με τη συνδρομή όμως έκτακτων κερδών ύψους 850 χιλιάδων, που προήλθαν από την πώληση της συμμετοχής της θυγατρικής Spacephone, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Παρόλα αυτά, η Ιντεάλ Συμμετοχών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με το κυριότερο να είναι αυτό της ρευστότητας. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης ”η ρευστότητα την οποία διαθέτει την παρούσα χρονική στιγμή η εταιρία δεν καλύπτει τις τρέχουσες δραστηριότητές της για τους επόμενους δώδεκα μήνες”. Και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από το γεγονός αυτό, αναλύονται ως εξής: αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, ή/και διακοπή των εμπορικών σχέσεων με σημαντικούς προμηθευτές”.

”Παλιές αμαρτίες”

Μια δεύτερη κατηγορία κινδύνου είναι νομικής προέλευσης, και κυρίως μια σύμβαση που είχε υπογράψει η εισηγμένη το 2001 με την εταιρία ALC Novelle Investments, (στην οποία μειοψηφικό ποσοστό φέρεται να έχουν η οικογένεια Δαυίδ και η Alpha Bank, ποσοστό όμως που αθροιστικά υπερβαίνει το 33%). Μέσω αυτής της συμφωνίας, η ALC απέκτησε το 8,91% της θυγατρικής της εισηγμένης Ιντεάλ Συστήματα έναντι 2,2 εκατ. ευρώ και επίσης προβλεπόταν ότι η αγοράστρια είχε το δικαίωμα να επαναπουλήσει (put option) τη συμμετοχή της στην Ιντεάλ Συμμετοχών προς 2,2 εκατ. μετά το τέλος του 2004, σε περίπτωση που η Ιντεάλ Συστήματα δεν εισερχόταν στη Σοφοκλέους.

Η Ιντεάλ Συστήματα δεν εισήλθε στη Σοφοκλέους (είναι ακόμη ζημιογόνος) και στις αρχές του 2005 η ACL ζήτησε την υλοποίηση της συγκεκριμένης σύμβασης, χωρίς όμως από τότε να έχει υπάρξει συνέχεια.

Νέα αύξηση κεφαλαίου, ή πρόσθετος δανεισμός

Πέραν όμως των αναγκών για ρευστότητα και πιθανές αποζημιώσεις, η Ideal Συμμετοχών χρειάζεται επίσης κεφάλαια και για επενδύσεις, προκειμένου να διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της, αναπτύσσοντας και προϊόντα που είναι βασισμένα σε δική της ”πνευματική περιουσία”. Άρα λοιπόν, η εισηγμένη εταιρία θα χρειαστεί σύντομα πρόσθετα κεφάλαια, είτε μέσα από μια νέα αύξηση κεφαλαίου με μετρητά, είτε μέσα από πρόσθετο δανεισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v