«Πάγωσε» ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ - Cosco

Διαφωνεί η κινεζική πλευρά με τις δύο αλλαγές στη σύμβαση. Η καθυστέρηση οδηγεί και σε αναβολή της επένδυσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του δυτικού τμήματος του προβλήτα 3. Ποια είναι η πιθανή λύση στο πρόβλημα.

«Πάγωσε» ο φιλικός διακανονισμός ΟΛΠ - Cosco

Εμπλοκή σημειώθηκε στον φιλικό διακανονισμό μεταξύ του ΟΛΠ  και της κινεζικής Cosco, ο οποίος επρόκειτο να συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση του οργανισμού.

Η σημερινή γενική συνέλευση αναβλήθηκε για τις 25 Νοεμβρίου μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ και προκειμένου να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι Κινέζοι αρνούνται να συμβιβαστούν με τις δύο παρεμβάσεις που έκανε το Ελεγκτικό Συνέδριο στο κείμενο του φιλικού διακανονισμού όταν το ενέκρινε προ λίγων εβδομάδων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σχετική σύμβαση υπό δύο όρους: Πρώτον, να τελειώσει η περίοδος αναστολής του εγγυημένου τιμήματος που πρέπει να καταβάλει η Cosco (με βάση την αρχική σύμβαση) το 2021, όταν θα τεθεί σε λειτουργία το δυτικό τμήμα του προβλήτα 3 στον Πειραιά.

Δεύτερον, να καταβάλει η Cosco ενοίκιο και για το δυτικό τμήμα όταν αυτό ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως οι Κινέζοι θα κληθούν να καταβάλουν ενοίκιο και για το ανατολικό τμήμα το οποίο βρίσκεται επί χρόνια "σε δοκιμαστική λειτουργία".

Το θέμα του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος μπορεί σήμερα, όπου ο τερματικός σταθμός εμπορευματοκιβωτίων κινείται συνεχώς ανοδικά, να μη θεωρείται ζήτημα, σε περίπτωση όμως που υπάρξει κρίση ή πόλεμος τιμών και τα έσοδα της Cosco μειωθούν, θα μειωθούν και τα έσοδα του ΟΛΠ.

Δεν θα προστατεύεται, δηλαδή, όπως συμβαίνει με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, βρέξει-χιονίσει. Το κλίμα, πάντως, είναι βαρύ, καθώς η κινεζική πλευρά θεωρούσε το ζήτημα λήξαν κατά τις επαφές που είχε σε πολιτικό επίπεδο την τελευταία διετία. Η καθυστέρηση οδηγεί και σε αναβολή της επένδυσης, ύψους 230 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του δυτικού τμήματος του προβλήτα 3, που είχε ανακοινωθεί από τον Κινέζο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Μια λύση στο πρόβλημα θα ήταν η επικράτηση της Cosco στον διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση η υπόθεση του φιλικού διακανονισμού θα ήταν εσωτερικό πρόβλημα του κινεζικού ομίλου. Αν όμως επικρατήσει κάποιος άλλος, τότε τα πράγματα περιπλέκονται.

Η ανακοίνωση του ΟΛΠ

Διεξήχθη σήμερα Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ Α.Ε. η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του Οργανισμού με κύριο θέμα την "υποβολή προς έγκριση του Σχεδίου Συμφωνητικού B΄ Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης του 2008 για την κατασκευή του δυτικού Προβλήτα ΙΙΙ κλπ. μέσω Φιλικού Διακανονισμού".

Μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ αποφασίσθηκε η αναβολή της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων για την 25η Νοεμβρίου, ώρα 12:00, στον ίδιο χώρο, για το θέμα του Φιλικού Διακανονισμού, ενώ για το δεύτερο θέμα της Γ.Σ. ενέκρινε την εκλογή ως μελών του Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε., του κ. Γιάννη Μώραλη, ως εκπροσώπου του Δήμου Πειραιά και του εμπειρογνώμονα ειδικού επιστημονικού συνεργάτη του ΤΑΙΠΕΔ κ. Αθανασίου Λιάγκου, ως νέου μέλους.

Ως αιτιολογία της αναβολής εξετέθη η θέση ότι αυτή γίνεται "προκειμένου να υποβληθεί προς έγκριση από τη Γ.Σ. πλήρες κείμενο του Σχεδίου Συμφωνητικού Β΄ Τροποποίησης με την περίληψη των όρων εκείνων που κατά τη Συμφωνία των δύο μερών απαιτούνται για τη συμμόρφωση με το διατακτικό της με αριθμό 3377/2014 Απόφασης του VI Τμήματος (ΣΤ΄ Διακοπών) του Ελεγκτικού Συνεδρίου".

Όπως ενημέρωσε τους Μετόχους ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΟΛΠ Α.Ε. κ. Γιώργος Ανωμερίτης "ο ΟΛΠ Α.Ε. ουδένα πρόσθετο όρο έθεσε στην επιτευχθείσα από πέρυσι Συμφωνία με τη ΣΕΠ, την οποία ήδη το Δ.Σ. του ΟΛΠ Α.Ε. έχει εγκρίνει. Τα δύο θέματα που ανεφύησαν αποτελούν θέσεις του διατακτικού και του σκεπτικού της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ο ΟΛΠ Α.Ε. είναι υπέρ των νέων επενδύσεων μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων υπό τον αυτονόητο (και συμβατικό) όρο της τήρησης του ενωσιακού δικαίου και των Αποφάσεων των οργάνων της Πολιτείας. Η εκτίμησή μου είναι ότι η νέα διαμόρφωση η οποία θα προωθηθεί, θα ψηφισθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση στις 25.11.2014 ομόφωνα".

 

 

Φώτης Κόλλιας [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v