Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πίσω γραμμές του μεγάλου ντιλ Πειραιώς-KKR

Οι κρίσιμες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Πόσα κεφάλαια θα εισρεύσουν στον ελληνικό όμιλο και γιατί βάζει 300 εκατ. η KKR. Από ποιους κλάδους επιλέγονται τα δάνεια και οι μετοχές που τιτλοποιούνται. Πώς κινούνται οι άλλες ελληνικές τράπεζες.

Οι πίσω γραμμές του μεγάλου ντιλ Πειραιώς-KKR

Η αναδιάταξη επιχειρηματικών κλάδων, μέσω της ενεργής διαχείρισης των προβληματικών δανείων, ξεκίνησε από τον όμιλο της Tράπεζας Πειραιώς.

Mε στόχο τη μεγιστοποίηση των εσόδων, η διοίκηση του ελληνικού ομίλου συμφώνησε να προχωρήσει στο πακετάρισμα και στη μεταβίβαση ενός χαρτοφυλακίου δανείων αλλά και μετοχών εταιρειών, αξίας 1,2 δισ. ευρώ, στο έμπειρο σε αυτόν τον τομέα αμερικανικό private equity fund KKR.

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Πειραιώς και του KKR έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, η συμφωνία είχε επιτευχθεί και το μόνο που ανέμεναν οι δύο πλευρές ήταν η ανακοίνωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το deal ανοίγει το δρόμο, όπως εξηγούν στο Euro2day.gr τραπεζικές πηγές, και για άλλες ίδιου τύπου συμφωνίες από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και εντάσσεται στην προσπάθεια ανάκτησης των προβληματικών δανείων και βελτίωσης της κερδοφορίας. Εξάλλου, πέραν της επιτακτικής ανάγκης για την ενεργή διαχείριση των δανείων, οι τράπεζες προσβλέπουν και στα φορολογικά οφέλη που συνοδεύουν τη διαδικασία, όπως αυτά περιγράφονται με σαφή τρόπο στην πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση.

Η δομή του deal

Ασφαλείς πληροφορίες του Εuro2day.gr αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει πως κεφάλαια ύψους 750 εκατ. ευρώ (σ.σ. από το σύνολο της αξίας του 1,2 δισ. ευρώ) θα εισρεύσουν στο ταμείο της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ για το εναπομείναν ποσό, έως το 1,2 δισ. ευρώ η Πειραιώς θα λάβει τη μερίδα του λέοντος. Τα υπόλοιπα θα τα καρπωθεί το KKR.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα άμεσα καταβληθέντα κεφάλαια προς την ελληνική τράπεζα είναι 250 εκατ. ευρώ, ενώ έχει την προτεραιότητα, μέχρι το ανακτηθέν ποσό να φθάσει τα 750 εκατ. ευρώ.

Το deal έχει, επίσης, ένα ακόμη πλεονέκτημα: το KKR θα συνεισφέρει άμεσα στο επενδυτικό σχήμα το οποίο θα πραγματοποιήσει την ενεργή διαχείριση του πακέτου, φρέσκα κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργητική διαχείριση. Διαχειρίστρια του χαρτοφυλακίου θα είναι η KKR Credit, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς θα αναλάβει την τραπεζική εξυπηρέτηση (servicing).

Τι μεταβιβάζεται

Στο πακέτο των περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ μεταξύ των επιμέρους κλάδων περιλαμβάνονται με βάση πληροφορίες δάνεια και μετοχές εταιρειών από την ακτοπλοϊα, την υγεία, τον τουρισμό και τα τρόφιμα, ενώ εξαιρούνται δάνεια και μετοχές από τον υπερχρεωμένο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.

Πηγή με γνώση του θέματος τονίζει στο Euro2day.gr ότι πρόκειται και για δάνεια που εξυπηρετούνται, για δάνεια που είναι μεν ενήμερα, ωστόσο βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και για κάποια μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όσον αφορά στις μετοχές, είναι τίτλοι που έχουν κατατεθεί με τη μορφή ενεχύρου από χρεωμένες επιχειρήσεις αλλά και μετοχές επιχειρήσεων με υψηλά δάνεια που έχει στην κατοχή της η Πειραιώς.

Ζυμώσεις και σε άλλες τράπεζες

Σε συζητήσεις με ξένα funds και private equities για τη συνδιαχείριση δανειακών χαρτοφυλακίων βρίσκονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εδώ και αρκετό καιρό, τόσο ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, όσο και η Eurobank. Και στις δύο περιπτώσεις τα ξένα funds έχουν «τεστάρει» και έχουν εξετάσει τα εν λόγω χαρτοφυλάκια ωστόσο δεν έχουν επιτευχθεί συμφωνίες.

«Συνήθως τέτοιου τύπου deals κολλάνε στην τιμή. Εξαρτάται από τα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως όμως από τα ενέχυρα που συνοδεύουν τις εν λόγω αξίες», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v