Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutsche Telekom και LG βρήκαν χρυσάφι στα ελληνικά ΣΔΙΤ

Πως οι δύο πολυεθνικοί όμιλοι εμπλέκονται σε τρία έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που υπογράφηκαν την Δευτέρα. Τα παράπλευρα οφέλη για οικονομία και ελληνικές επιχειρήσεις.

Deutsche Telekom και LG βρήκαν χρυσάφι στα ελληνικά ΣΔΙΤ

Σημαντικά παράπλευρα οφέλη για την οικονομία και τις ελληνικές εταιρείες που εμπλέκονται έχουν τα τέσσερα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ύψους 320 εκατ. ευρώ, που συμβασιοποιήθηκαν τη Δευτέρα με συμμετοχή του πολυεθνικού ομίλου LG και ελληνικών εταιρειών όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο ΟΤΕ. Ο τελευταίος αναλαμβάνει τις δύο από τις τρεις συμβάσεις εγκατάστασης ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, με τα στελέχη του οργανισμού να επισημαίνουν πως πρόκειται για έργο – πρότυπο που εξετάζεται με προσοχή από τη μητρική Deutsche Telekom.

Οι Γερμανοί εξετάζουν αν το μοντέλο των ΣΔΙΤ, με ταυτόχρονη κοινοτική χρηματοδότηση, που επελέγη από την κυβέρνηση μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης στις οποίες έχουν παρουσία. Το συνολικό κόστος και για τα τρία έργα (στο τρίτο επικράτησαν οι Intracom HoldingsIntrakat Hellas on Line) ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ με τα 160 εκατ. να προέρχονται από το ΕΣΠΑ.

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου είναι πως ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα περί τα 30.000 χιλιόμετρα οπτική ίνα ανά την Ελλάδα. Μέσω των δύο έργων που ανέλαβε θα εγκαταστήσει άλλα 13.000 χιλιόμετρα με στόχο την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε περίπου 600.000 νοικοκυριά (και για τις τρεις περιοχές) που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες. «Οι άνθρωποι του ΟΤΕ που συμμετείχαν στην προετοιμασία του έργου και της σχετικής σύμβασης έχουν κερδίσει πόντους μέσα στον όμιλο της Deutsche Telekom», υποστήριζαν στελέχη που βρέθηκαν τη Δευτέρα στην υπογραφή των συμβάσεων.

Αλλά και στην περίπτωση του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, την εγκατάσταση και διαχείριση του οποίου για 12 χρόνια ανέλαβε η κοινοπραξία της LG με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υπάρχουν παράπλευρα οφέλη, όπως προέκυψε από την επαφές που είχε στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της LG CNS (του βραχίονα του νοτιοκορεατικού ομίλου που ασχολείται με τα μεγάλα έργα τεχνολογίας) κ. E. J. Lee.

Ο τελευταίος εξηγούσε πως μπορεί το έργο να είναι μικρό για έναν πολυεθνικό κολοσσό (το κόστος φτάνει τα 70 εκατ. ευρώ), αλλά είναι η πρώτη σύμβαση της LG CNS στην Ευρώπη για έργο ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μολονότι προσπαθεί επί χρόνια. Μέσω του έργου, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς τεχνολογίας, θα μεταφερθεί πολύτιμη τεχνογνωσία στους Ελληνες συνεταίρους της LG (την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) και αυξάνονται οι πιθανότητες από κοινού διεκδίκησης και άλλων έργων στην περιοχή.

Το 2014 αποδεικνύεται πάντως πως είναι η χρονιά των ΣΔΙΤ καθώς η αρμόδια ειδική γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης πέτυχε την υπογραφή επτά συμβάσεων, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, όταν την προηγούμενη πενταετία είχε υπογραφεί μόλις ένα έργο ΣΔΙΤ (η κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών) ύψους 25,9 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τα τέσσερα έργα για τα οποία έπεσαν οι υπογραφές τη Δευτέρα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για δύο έργα κατασκευής σχολικών μονάδων στην Αττική και για το έργο της τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες. Μάλιστα, η προετοιμασία των σχετικών διαγωνισμών και συμβάσεων εξασφάλισε αρκετές πρωτιές στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ (διεθνή βραβεία, αιτήματα για παροχή τεχνογνωσίας σε άλλες κοινοτικές χώρες, κ.λπ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v