Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για τον διαδικτυακό τζόγο

Εντός τριμήνου υπόσχεται η κυβέρνηση πως θα έχει αλλάξει το πλαίσιο εποπτείας, φορολόγησης και διεξαγωγής των τυχερών παιχνδιών μέσω Διαδικτύου. Θα παραχωρήσει πενταετείς άδειες έναντι 3 εκατ. ευρώ εκάστη. Ο φόρος θα προκαταβάλλεται.

Ολόκληρο το σχέδιο της κυβέρνησης για τον διαδικτυακό τζόγο

Με πενταετείς άδειες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα επέκτασης, θα αντικαταστήσει η κυβέρνηση τις 24 προσωρινές άδειες που έχουν παραχωρηθεί σε αντίστοιχες εταιρείες Διαδικτυακού Στοιχήματος. Προβλέπεται, μάλιστα, πως τα έσοδα του δημοσίου από την αδειοδότηση των εταιρειών και τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου θα φτάσουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ακριβή στοιχεία για το φόρο που πλήρωνουν μέχρι σήμερα οι 24 εταιρείες με τις προσωρινές άδειες, δεν είναι γνωστά. 

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ, κάθε άδεια θα αφορά μια και μόνο ηλεκτρονική διεύθυνση στο Διαδίκτυο. Σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις όπου μία από τις 24 προσωρινές άδειες χρησιμοποιείται από 4 ή και 5 διαφορετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Στην επιστολή αναφέρεται πως κάθε πενταετής άδεια θα απαιτεί την πληρωμή 3 εκατομμυρίων ευρώ από τους υφιστάμενους ομίλους που έχουν προσωρινές άδειες. Όμως, το κόστος για την επέκταση της άδειας μετά τη λήξη της πενταετούς περιόδου θα βασίζεται στα δεδομένα της αγοράς.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πως κάθε μία από τις εταιρείες που θα λάβει πενταετή άδεια για διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών μέσω Διαδικτύου θα πληρώνει φόρο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ανεξάρτητα από το ύψος των συναλλαγών. Μάλιστα ο φόρος θα πληρώνεται στην αρχή κάθε χρόνου. Ταυτόχρονα προωθούνται μέτρα ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ρύθμιση στην αγορά Διαδικτυακού Στοιχήματος κατά τα πρότυπα όσων ισχύουν σήμερα για τον ΟΠΑΠ όπως η ταυτοποίηση του χρήστη και η χρήση είτε ηλεκτρονικής κάρτας είτε «ηλεκτρονικού πορτοφολιού».

Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή, θα χρειαστούν δύο εβδομάδες ώστε να εφαρμοστεί το νομικό πλαίσιο για τις συναλλαγές στο Διαδικτυακό Στοίχημα (μέσω κάρτας, κλπ), ενώ εντός διμήνου θα έχει προχωρήσει το νομικό πλαίσιο για το φόρο που θα πληρώνουν οι εταιρείες του κλάδου. Μέσα σε τρεις μήνες θα έχουν παραχωρηθεί οι πενταετείς άδειες.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως ο ΟΠΑΠ διατηρεί μέχρι το 2020 το αποκλειστικό δικαίωμα για την παροχή του αθλητικού στοιχήματος με κάθε πρόσφορο μέσο, δηλαδή και μέσω του Διαδίκτυου. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως τυχόν παροχή μονίμων αδειών (π.χ. πενταετούς διάρκειας) θα οδηγήσει σε πλήρη ανατροπή του σκηνικού στην αγορά τυχερών παιχνιδιών. Σήμερα ο ΟΠΑΠ λειτουργεί με διαφορετικό καθεστώς σε σχέση με τις 24 εταιρείες που έχουν "προσωρινές άδειες". Ενώ ο οργανισμός έχει εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της ΕΕΕΠ π.χ. για την ταυτοποίηση των παικτών, τη διαφήμιση ώστε να προωθεί τον "υπεύθυνο στοιχηματισμό", κλπ, οι ανταγωνιστές του στο Διαδίκτυο λειτουργούν σε "γκρίζα περιοχή". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v