Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζιρακιάν: Και... όμως γυρίζει!

Η βελτίωση στα μεγέθη του ομίλου Τζιρακιάν ως αποτέλεσμα του προγράμματος αναδιάρθρωσης που υλοποιεί η εισηγμένη. Οι προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων κερδοφορίας και οι προοπτικές του 2015.

Τζιρακιάν: Και... όμως γυρίζει!

Αύξηση πωλήσεων κατά 42% έχει σημειώσει η εισηγμένη σωληνουργία Τζιρακιάν κατά τη διετία 2012-2014, περίοδο κατά την οποία «έτρεξε» η πρώτη φάση του προγράμματος αναδιάρθρωσης της εισηγμένης.

Ειδικότερα, κατά την περυσινή χρήση, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 15%, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ζημιά σε λειτουργικό επίπεδο (EBITDA) από τα -3,8 εκατ. στα -566 χιλ. ευρώ (ζημίες προ φόρων -1,74 εκατ. έναντι -5,58 εκατ. το 2013)

Η μετοχή διαπραγματεύεται στο ΧΑ μόλις προς 375 χιλ. ευρώ, ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι έχουν προκαταβάλλει ποσό έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Για τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων και κυρίως για τις προοπτικές της εταιρείας, αναφέρεται χαρακτηριστικά η διοίκηση της εισηγμένης:

«Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της ανασυγκρότησης που αποσκοπούσε στο μηδενισμό της λειτουργικής ζημιάς μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας, της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των πωλήσεων, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση που θα την οδηγήσει στην κερδοφορία.

Παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στην αγορά, η διοίκηση προσδοκά περαιτέρω αύξηση των πωλήσεων χάρη στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της εταιρείας.

Η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής λόγω της αυξημένης ζήτησης, θα μειώσει ακόμα περισσότερο το κόστος επεξεργασίας ανά μονάδα χάρη στις οικονομίες κλίμακας που θα επιτευχθούν, με αποτέλεσμα την αύξηση του μικτού περιθωρίου.

Δεδομένου ότι δεν αναμένεται καμία επιπλέον επιβάρυνση στα έξοδα διοίκησης και διάθεσης πέραν αυτής που θα προέλθει από την αύξηση στο συνολικό κόστος διακίνησης λόγω της αύξησης των πωλήσεων, η βελτίωση του μικτού περιθωρίου θα περάσει σχεδόν αυτούσια στο τελικό αποτέλεσμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί σε πρώτη φάση η αύξηση των αποθεμάτων και στη συνέχεια η αύξηση των πωλήσεων. Σε αυτή την προσπάθεια, η διοίκηση θεωρεί δεδομένη τη στήριξη των τραπεζών που τη χρηματοδοτούν.

Έχει επέλθει κατ' αρχήν συμφωνία με τις δανείστριες τράπεζες όσον αφορά την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί σύντομα. Αναμένεται η μείωση του κόστους δανεισμού και η μετατροπή των υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, ενώ παράλληλα έχουν συζητηθεί οι πιστωτικές διευκολύνσεις που θα βοηθήσουν την εταιρεία να αυξήσει το κεφάλαιο κίνησης και να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που έχουν τα προϊόντα της.

Επιπλέον η εταιρεία έχει αρχίσει να εισπράττει την αυξημένη εμπιστοσύνη της αγοράς. Ήδη από τα τέλη της κλειόμενης χρήσης, οι προμηθευτές εξωτερικού που τροφοδοτούν με πρώτες ύλες την Εταιρεία, της παρέχουν ευνοϊκότερους όρους πίστωσης, αναγνωρίζοντας τη θεαματική βελτίωση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκε εντός του 2014».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v