Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Επενδύσεις κόντρα στην κρίση

Με νέες επενδύσεις και με τη διεύρυνση της δραστηριότητάς της αντιμετωπίζει την ύφεση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο η διοίκηση της Επίλεκτος, προσδοκώντας ότι θα αποτυπωθούν στην τρέχουσα οικονομική χρήση, που ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου, με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της. Τα σχέδια στην ενέργεια.

Επίλεκτος: Επενδύσεις κόντρα στην κρίση
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Με νέες επενδύσεις και με τη διεύρυνση της δραστηριότητάς της αντιμετωπίζει την ύφεση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο η διοίκηση της Επίλεκτος, προσδοκώντας ότι θα αποτυπωθούν στην τρέχουσα οικονομική χρήση, που ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου, με τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της.

Στην κλειόμενη στις 30 Ιουνίου χρήση η Επίλεκτος θα παρουσιάσει, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, διεύρυνση των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που είχε στην προηγούμενη χρήση, ως συνέπεια του χειρότερου κατά τα τελευταία 30 χρόνια έτους για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας.

Η Επίλεκτος κλείνει τη χρήση 1/7/2006 - 30/6/2007 με μεγέθη ανάλογα του εννεαμήνου, οπότε παρουσίασε πωλήσεις 47,917 εκατ. ευρώ, στα ίδια με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, και ζημίες μετά από φόρους 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 349.532 ευρώ στο εννεάμηνο του 2006. Στην κλειόμενη χρήση εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα είναι ελαφρά μειωμένες έναντι της αντίστοιχης περσινής, δηλαδή κάτω των 64 εκατ. ευρώ, με ζημίες μετά φόρων τριπλάσιες και πλέον του 1,156 εκατ. ευρώ που είχε πέρυσι.

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εισηγμένης πέτυχε συρρίκνωση δαπανών κατά 35% - 40% την τελευταία 5ετία, η συγκυρία στον κλάδο δεν τη βοήθησε να παρουσιάσει βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη στους ισολογισμούς της.

Η ανάκαμψη δεν συνεχίστηκε

Φέτος ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας έδειξε σαφή σημάδια ανάκαμψης από τις αρχές του έτους, με πολύ καλές επιδόσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ωστόσο στο δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου δεν προέκυψαν οι παραγγελίες που αναμένονταν. Παραδοσιακά κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο δίμηνο σημειώνεται κάμψη, αλλά φέτος έγινε ”μια μεγάλη κοιλιά”, που ναι μεν εξισορροπήθηκε από τη ζήτηση των προηγούμενων μηνών, ωστόσο δημιουργεί προβληματισμό στον κλάδο για τη συνέχεια.

Ουσιαστικά το πώς θα διαμορφωθεί συνολικά το έτος θα φανεί από τον Σεπτέμβριο και μετά, καθώς αναμένεται οι τρίτες χώρες φθηνού κόστους να αυξήσουν τις τιμές στα νήματα και στα υφάσματα, κάτι που αν συμβεί προβλέπεται να δημιουργήσει εκ νέου εσωστρέφεια στην Ευρώπη. Την ίδια περίοδο γίνεται και η συγκομιδή του βάμβακος, επίσης κρίσιμο στοιχείο για την τύχη του κλάδου συνολικά.

Σε αυτό το περιβάλλον η Επίλεκτος προχωρά σε νέες επενδύσεις, τόσο στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της όσο και στον χώρο της ενέργειας όπου πρόκειται να επεκταθεί. Συγκεκριμένα η εταιρεία, που ολοκλήρωσε την τελευταία πενταετία επενδύσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει για την τρέχουσα χρήση νέα επενδυτικά πλάνα, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, στο βαφείο της και στα κλωστήρια, για τη βελτιστοποίηση στην ποιότητα της παραγωγής της και την επέκταση των γραμμών παραγωγής.

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών, που θα επιδιωχθεί να καλυφθούν εν μέρει και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, αναμένεται σταδιακά από τον Σεπτέμβριο έως και τον Απρίλιο του 2008 αύξηση της παραγωγής κατά 30%. Παράλληλα, η Επίλεκτος θα εντείνει τις προσπάθειές της για ενίσχυση της παρουσίας της σε διεθνείς αγορές, από την Πορτογαλία έως και τις Βαλτικές χώρες. Σήμερα η εταιρεία εξάγει σε 35 χώρες, στις 27 από τις οποίες σε μόνιμη βάση.

Τα σχέδια στην ενέργεια

Ταυτόχρονα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επέκτασή της στα φωτοβολταϊκά συστήματα, με την κατάθεση αίτησης στα τέλη Μαρτίου για την έκδοση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόταση αφορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 9,99 MWp στον νομό Λάρισας. Η έγκριση της αίτησης αναμένεται στις αμέσως προσεχείς ημέρες, όπως έγινε γνωστό από τη διοίκηση της Επίλεκτος, η οποία παράλληλα έχει προχωρήσει στις σχετικές αδειοδοτήσεις (δασαρχεία, αρχαιολογική υπηρεσία, για χρήση γης κ.λπ.).

Εκτιμάται ότι η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης θα μπορεί να γίνει από την άνοιξη του 2008, ώστε το επόμενο καλοκαίρι τα πρώτα MW να τεθούν σε λειτουργία. Η επένδυση προϋπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να αποφέρει έσοδα σε ετήσια βάση περί τα 5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Επίλεκτος δεν αποκλείει σε επόμενη φάση να αυτονομηθεί η δραστηριότητα αυτή από την εισηγμένη με απόσχιση κλάδου, ενώ υπάρχουν σχέδια και για συμπαραγωγή με βιομάζα.

Εξάλλου, η εταιρεία Prima Συμμετοχές ΑΕΒΕ, της οικογένειας Δοντά, που ελέγχει την Επίλεκτος, συμμετέχει στην κοινοπραξία Βιοντήζελ Α.Ε. (μαζί με τα ΕΛΠΕ, την Ελληνική Υφαντουργία και τη Sovel του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ), για την ανέγερση μονάδας παραγωγής βιοντίζελ στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Αυτή την περίοδο, όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή, το έργο βρίσκεται στη φάση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων. Η συγκεκριμένη επένδυση εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v