Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΛΠ: Βελτιωμένη προσφορά ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ από την Cosco

Να καταθέσουν βελτιωμένη προσφορά για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ καλούνται οι Κινέζοι με βάση και τις αποτιμήσεις των δύο ανεξαρτήτων συμβούλων του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Νέο Δ.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα. Προς παράταση ο διαγωνισμός για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO.

ΟΛΠ: Βελτιωμένη προσφορά ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ από την Cosco

Βελτιωμένη προσφορά ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) από την κινεζική Cosco, την μοναδική που εκδήλωσε δεσμευτικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (51% συν 16%) του ΟΛΠ.

Σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται πως "το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited". Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, "ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα".

Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, κατά την οποία ανοίχτηκαν και οι δύο αποτιμήσεις των ανεξάρτητων συμβούλων που είχε προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ (Kantor και American Appraisal Hellas) υπήρξε μαραθώνια. Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε κατά πληροφορίες και ο διαγωνισμός για τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO (εταιρεία τροχαίου υλικού του ΟΣΕ) οι δεσμευτικές προσφορές για τις οποίες επρόκειτο να υποβληθούν την Παρασκευή. Ολα δείχνουν πως οδεύει προς παράταση.

Οσον αφορά τον ΟΛΠ, η παρουσία των Κινέζων ήταν αναμενόμενη, αλλά πρόκειται για έναν ακόμα διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ όπου εμφανίστηκε μόνο ένας υποψήφιος. Αντίστοχη ήταν η εικόνα στους διαγωνισμούς για το Ελληνικό, τον ΟΠΑΠ, τον ΔΕΣΦΑ, ενώ μόνο για τον Αστέρα Βουλιαγμένης εμφανίστηκαν περισσότεροι διεκδικητές στο τελικό στάδιο.
Η μία προσφορά, είναι, επίσης, ενδεικτική του γενικότερου επενδυτικού κλίματος αφού το λιμάνι του Πειραιά θεωρείται από τα πλέον ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, κυρίως εξαιτίας της στρατηγικής των Κινέζων για μετατροπή του σε διαμετακομιστικό κόμβο.

Αν ο διαγωνισμός έχει αίσιο τέλος, η Cosco θα αποκτήσει καταρχήν το 51% των μετοχών του οργανισμού που διαχειρίζεται το λιμάνι του Πειραιά. Η απόκτηση του υπολοίπου 16% συνδέεται με την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους περί τα 350.000.000 ευρώ στα επόμενα χρόνια. Ετσι, η διαφορά μεταξύ του 67% και του 51%, θα κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό και θα εκταμιευθεί μόνο στην περίπτωση που τηρήσει τις δεσμεύσεις του για επενδύσεις.
Εκτός από τους Κινέζους, οι Δανοί της APM Terminals και οι Φιλιππινέζοι της ICTSI εμφανίζονταν επί μήνες ως σφόδρα ενδιαφερόμενοι για τον ΟΛΠ, χωρίς τελικά να εμφανιστούν.

Η υπόθεση του ΟΛΠ αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, μετά την υπογραφή της σύμβασης με τη Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως θα κρίνει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα για τους επόμενους μήνες.

Όσα, πάντως, συνέβησαν την Δευτέρα στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ δείχνουν πως στο ΤΑΙΠΕΔ θα έχουν και άλλες δύσκολες ημέρες. Το Δ.Σ του οργανισμού συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ που είχε αναχωρήσει λόγω τηλεφωνήματος – φάρσα για βόμβα (!) και θεώρησε «ομόφωνα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της αλληλογραφίας μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης». Σημειώνεται πως το Δ.Σ. δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις αφού αναμένεται να συνεχιστεί την Πέμπτη. Η απόφαση αξιοποιείται, όμως, δεόντως από τους συνδικαλιστές και παράγοντες που δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.

Η ανακοίνωση του ΟΛΠ

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης ο Οργανισμός Λιμένος Περαιώς Α.Ε. κοινοποιεί την ενημέρωση που έλαβε από το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τη διαδικασία αξιοποίησης για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ ΑΕ και έχει ως εξής:

«Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοινώνει ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποσφράγισης της μοναδικής δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς για την διάθεση ποσοστού 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΟΛΠ Α.Ε., την οποία κατέθεσε η εταιρεία Cosco Group (Hong Kong) Limited. Σύμφωνα με τους όρους της ανωτέρω διαδικασίας, ζητήθηκε η υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, η οποία θα αξιολογηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, που προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα».

Με βάση την παραπάνω ανακοίνωση, η οποία δημοσιοποιήθηκε από τον ΟΛΠ κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έγινε νέο αίτημα από τη Διοίκηση της Εταιρείας για την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής του ΟΛΠ Α.Ε. πριν την έναρξη της αυριανής συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v