Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες δραστηριότητες για την ΚΡΕΚΑ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η ΚΡΕΚΑ τουλάχιστον μέχρι την Γ.Σ. των μετόχων, σχεδιάζοντας να διευρύνει τον σκοπό της προκειμένου να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες. Οι κινήσεις που μεθοδεύονται δεν είναι άμοιρες της συγχώνευσης της με τη Δέλλας – Τσακανίκας, ενώ ήδη εκπονεί business plan στο οποίο θα καταγραφεί η στρατηγική της περαιτέρω ανάπτυξής της.

Νέες δραστηριότητες για την ΚΡΕΚΑ
της Αθ. Καλαϊτζόγλου

Κλειστά κρατά τα χαρτιά της τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία σύγκλησης της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, στις 8 Οκτωβρίου, η διοίκηση της ΚΡΕΚΑ, που σχεδιάζει να διευρύνει τον σκοπό της προκειμένου να επεκταθεί σε νέες δραστηριότητες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γρ. Κουτσιούκωστας, που ρωτήθηκε αν αυτές οι νέες δραστηριότητες θα έχουν να κάνουν με εμπορία ή με παραγωγή, απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στη γενική συνέλευση, στην οποία θα γίνουν, όπως είπε, οι σχετικές ανακοινώσεις. Να σημειωθεί ότι το άνοιγμα της ΚΡΕΚΑ θα συνοδευτεί και με αλλαγή της εταιρικής επωνυμίας της.

Οι κινήσεις που μεθοδεύονται δεν είναι άμοιρες της συγχώνευσης της ΚΡΕΚΑ με τη Δέλλας - Τσακανίκας, η ενοποίηση των οποίων θα αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις του εννεαμήνου. Ήδη η ΚΡΕΚΑ εκπονεί business plan στο οποίο θα καταγραφεί η στρατηγική της περαιτέρω ανάπτυξής της, καθώς εκτιμάται ότι ”με τη συγχώνευση η εταιρεία μεγαλώνει”.

Στο εξάμηνο τα στοιχεία της Δέλλας - Τσακανίκας συμπεριλήφθηκαν στα ενοποιημένα μεγέθη της ΚΡΕΚΑ, 100% θυγατρικής εταιρείας μετά την εξαγορά της, ενώ στο εννεάμηνο θα συμπεριληφθούν στα μεγέθη της εισηγμένης, αντικείμενο της οποίας είναι σήμερα η εκτροφή βοοειδών και αμνοεριφίων, η εκμετάλλευση σφαγείου, καθώς και η παραγωγή και εμπορία κρεάτων και κρεατοσκευασμάτων.

Η ενσωμάτωση της Δέλλας - Τσακανίκας έφερε αύξηση κατά 6,07 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του ομίλου της ΚΡΕΚΑ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 137%, και κατά 219.000 ευρώ στα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ήτοι 188%.

Τα μεγέθη και οι εκτιμήσεις

Έτσι, ο ενοποιημένος τζίρος της Κρέκα στο εξάμηνο ανήλθε σε 10,501 εκατ. ευρώ (+82,75%), το EBITDA σε 889.719 ευρώ έναντι 582.209 ευρώ, ενώ αντίθετα τα ενοποιημένα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας μειώθηκαν στα 102.834 από 130.460 ευρώ (-21,17%).

Η μητρική εταιρεία παρουσίασε συμπιεσμένες πωλήσεις, από 5,746 εκατ. ευρώ σε 4,435, το EBITDA ήταν θετικό αν και μειωμένο σε 276.439 ευρώ από 582.209 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων ήταν αρνητικά κατά 242.824 ευρώ από κέρδη 12.274 ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2006.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τη διοίκηση της ΚΡΕΚΑ στην εκκαθάριση της πελατειακής βάσης της, καθώς υπήρχαν, όπως αναφέρθηκε, πελάτες που δεν ανταποκρίνονταν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, οπότε και διαγράφηκαν. Ένας δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την απόφαση της ΚΡΕΚΑ να διατηρήσει την τιμολογιακή πολιτική της, παρά το γεγονός ότι υπήρχε ζήτηση για φθηνότερα κρέατα.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της Κρέκα εκτιμά ότι τα μεγέθη του εννεαμήνου θα είναι βελτιωμένα συγκριτικά με την εικόνα του εξαμήνου και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις της στο σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν στα 24,4 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας στα 530.000 ευρώ και κέρδη μετά φόρων στα 400.000 ευρώ.

Η ΚΡΕΚΑ ολοκληρώνει έως τα τέλη του έτους την κατασκευή μονάδας αδρανοποίησης παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής ζώων, με παράλληλη παραγωγή βιοαερίου, το οποίο θα χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα αξιοποιείται από τη μονάδα της εισηγμένης. Η επένδυση είναι προϋπολογισμού 2,75 εκατ. ευρώ, με επιδότηση από τον Ν. 3299/2004 1,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v