Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νίκας: Τι προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες

Μεταφορά παραγωγής στη Λαμία και «κούρεμα» 20-25% στα δάνεια στο deal των Chipita-Impala με τις πιστώτριες τράπεζες για τη στήριξη της αλλαντοβιομηχανίας. Η αίρεση συμφωνίας με τους υπόλοιπους πιστωτές. Τα προβλήματα στην αγορά πρώτων υλών.

Νίκας: Τι προβλέπει η συμφωνία με τις τράπεζες

Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, οι οποίες κινδύνευσαν να οδηγηθούν σε ναυάγιο και όξυναν τα προβλήματα της Νίκας, ανακοινώθηκε τελικά την περασμένη Παρασκευή ότι το επενδυτικό σχήμα Chipita-Impala Invest συμφώνησε με τις Alpha Bank και Eurobank στην ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της αλλαντοβιομηχανίας και στην παράλληλη αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ωστόσο η υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας τελεί υπό αιρέσεις, μεταξύ των οποίων η επίτευξη συμφωνίας με τους λοιπούς πιστωτές της Νίκας, η υπογραφή τελικής συμφωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών και η έγκριση της συναλλαγής από όλες τις αρμόδιες αρχές, μεταξύ των οποίων και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Αν και η αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της ΠΓ Νίκας και θυγατρικών της εταιρειών αναμένεται να οριστικοποιηθεί με την υπογραφή της τελικής συμφωνίας, πηγές κοντά στο επενδυτικό σχήμα ανέφεραν στο Euro2day.gr πως θα υπάρξει μεσοσταθμικό «κούρεμα» δανείων της τάξεως του 20-25%.

Μέρος της απομείωσης του δανεισμού της αλλαντοβιομηχανίας θα προέλθει και από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του ενυπόθηκου ακινήτου της στον Άγιο Στέφανο, για το οποίο όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την απόκτησή του από γνωστό εμπορικό όμιλο.

Βέβαια, με βάση τη συμφωνία, η Π.Γ. Νίκας θα το μισθώσει για τις ανάγκες της, ωστόσο το σχέδιο των Chipita-Impala Invest είναι η μεταφορά της παραγωγής σε Λαμία, Περιστέρι και Σπάρτη, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr ο επικεφαλής της Impala κ. Δημήτρης Βιντζηλαίος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλάνο προβλέπει τη μεταφορά της παραγωγής της Νίκας σε μονάδα που βρίσκεται σε χώρους ιδιοκτησίας της Chipita στη Λαμία, στην οποία θα απαιτηθούν να γίνουν οι σχετικές επενδύσεις και η μετατροπή της συγκεκριμένης μονάδας σε αλλαντοβιομηχανία (σ.σ. σύμφωνα με στελέχη της Impala, για να γίνει αυτό απαιτείται ένα εξάμηνο) και στις μονάδες της Λακωνικής Τροφίμων σε Αθήνα και Σπάρτη, με τις διοικητικές υπηρεσίες να παραμένουν στην Αθήνα.

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα της αλλαντοβιομηχανίας, η οποία «είδε» τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά της μεγέθη και τα μερίδιά της να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, εν αντιθέσει με τις υποχρεώσεις της, οι οποίες διευρύνθηκαν, είναι η αδυναμία της στην προμήθεια πρώτων υλών.

Λόγω έλλειψης ρευστότητας, κεφαλαίων κίνησης αλλά και καθυστερήσεων στις πληρωμές της προς τους προμηθευτές της, η αλλαντοβιομηχανία έχει αναγκαστεί να αγοράζει το 80% των αναγκών που έχει σε πρώτες ύλες όχι μέσω κεντρικών συμφωνιών από το εξωτερικό αλλά από χονδρεμπόρους στην Ελλάδα, πληρώνοντας ακριβότερα έως και 15%, όπως λέει στο Euro2day.gr ο κ. Βιντζηλαίος.

Και επειδή χωρίς πρώτη ύλη δεν υπάρχει προϊόν, το επενδυτικό σχήμα Chipita-Impala Invest, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ήδη "δώσει" 2,5 εκατ. ευρώ για να καλύψει αγορές της Νίκας, ενώ ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει και άλλη ένεση ρευστότητας 5-6 εκατ. ευρώ, με εγγυήσεις της Impala για αγορά πρώτων υλών.

Η αδυναμία της Νίκας να αγοράσει πρώτες ύλες και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές αποτελεί ένα ντεζαβαντάζ για την εταιρεία, όπως άλλωστε και το γεγονός ότι δεν δραστηριοποιείται στο κομμάτι του HORECA (Hotel, Restaurant, Catering) αλλά και στην αγορά του b2b, κάτι το οποίο θα αλλάξει όπως λέει ο κ. Βιντζηλαίος, με βάση το business plan που έχει εκπονήσει το επενδυτικό σχήμα.

Σημειώνεται πως με βάση τα όσα επισήμως ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, η καταρχήν συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Chipita-Impala Invest και των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank προβλέπει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νίκας και απομείωση του δανεισμού της.

Η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου προσδιορίζεται στα 30 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από νομικό πρόσωπο που θα συστήσουν οι Chipita-Impala Invest -σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν πως η έδρα του θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο- κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου με ίδια κεφάλαια και κατά 10 εκατ. ευρώ περίπου με δανεισμό που θα λάβει. Σε ό,τι αφορά στην απομείωση του δανεισμού της αλλαντοβιομηχανίας, στόχος είναι μετά την περάτωση της αναδιάρθρωσης να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v