Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Πουλά τη θυγατρική στη FYROM

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης από την Alpha Bank του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στη FYROM, με την επωνυμία Alpha Bank Skopje (ABS).

Alpha: Πουλά τη θυγατρική στη FYROM

Στο πλαίσιο της δέσμευσης απομόχλευσης μέρους του ενεργητικού διεθνών δραστηριοτήτων, που έχει αναλάβει η εγχώρια τράπεζα με το νέο πλάνο αναδιάρθρωσης, στο δ' τρίμηνο του 2015 ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης της Alpha Bank Skopje (ABS).

Πρόκειται για τη μικρότερη από τις θυγατρικές του ομίλου στα Βαλκάνια, ενώ μικρή είναι και η παρουσία της ABS στην τοπική αγορά των Σκοπίων καθώς το μερίδιο αγοράς είναι κάτω του 2%.

Η διαδικασία βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε προχωρημένο στάδιο καθώς οι επενδυτές έχουν υποβάλει προσφορές τόσο για το 100% της ABS όσο και για την εξαγορά του δανείου μειωμένης εξασφάλισης που της έχει χορηγηθεί από την Alpha.

Λόγω της διαδικασίας πώλησης, η ABS ταξινομήθηκε στις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2015 ως κατεχόμενο προς πώληση περιουσιακό στοιχείο και αποτιμήθηκε στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ της λογιστικής και της εύλογης αξίας της, μείον τα έξοδα πώλησης.

Από την παραπάνω διαδικασία προέκυψε διαφορά 28,5 εκατ. ευρώ που βάρυνε ως ζημία τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων της Alpha. Η εύλογη αξία της ABS προσδιορίστηκε με βάση τις οικονομικές προσφορές που λήφθηκαν από τους υποψήφιους αγοραστές τόσο για το 100% του μετοχικού της κεφαλαίου όσο και για την εξαγορά του δανείου μειωμένης εξασφάλισης.

Σημειώνεται πως η Alpha ολοκλήρωσε πρόσφατα την πώληση των εργασιών του Καταστήματος Βουλγαρίας της Alpha Bank στη Eurobank Bulgaria AD, θυγατρική εταιρία της Eurobank Ergasias Α.Ε., κίνηση που επίσης αποτελούσε δέσμευση του εγκριθέντος από την DG Comp πλάνου αναδιάρθρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v