Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε η συμφωνία Μαρινόπουλου-τραπεζών

Πλήρης επιβεβαίωση του Euro2day.gr. Σε δυο φάσεις η ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας μετά τη συμφωνία με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ το ποσό αν συνυπολογιστεί το ντιλ με Σκλαβενίτη.

Εκλεισε η συμφωνία Μαρινόπουλου-τραπεζών

Με επίσημη ανακοίνωση ο όμιλος Μαρινόπουλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που πρώτο μετέδωσε το Euro2day.gr για τη συμφωνία του με τις τράπεζες.

Η συμφωνία αυτή έρχεται μετά το πρόσφατο ντιλ με το οποίο ο όμιλος συνασπίζεται με αυτόν του Σκλαβενίτη με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος που διαχειρίζεται κατ’ αρχάς τα 33 υπερμάρκετ «Μαρινόπουλος».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει την παροχή χρηματοδότησης ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, η οποία θα αξιοποιηθεί για κεφάλαιο κίνησης αλλά και την εξόφληση οφειλών προς προμηθευτές. Το ποσό έρχεται να προστεθεί στα 50 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η Μαρινόπουλος από τη συμφωνία με την Σκλαβενίτης.

Ο όμιλος στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η ρευστότητα θα δοθεί σε δυο φάσεις και πως σε συνδυασμό την συμφωνία που έγινε με την Σκλαβενίτης θα ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Μαρινόπουλος ιδρύθηκε το 1962 και αποτελεί τη μεγαλύτερη, βάσει δικτύου καταστημάτων, αλυσίδα λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα. Σήμερα το δίκτυο της αριθμεί περί τα 520 εταιρικά καταστήματα και 380 franchise.

Σε ότι αφορά τη συμφωνία με τον Σκλαβενίτη προβλέπει στη δημιουργία νέας κοινής αμιγώς ελληνικής εταιρείας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα εταιρεία που αναμένεται να δημιουργηθεί εντός διμήνου –η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού-, θα διαχειρίζεται καταρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει σε επόμενη φάση σε περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτύου.

Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. ευρώ περίπου.

Η επίσημη ανακοίνωση

Στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επιστροφή του ομίλου στην ανάπτυξη, η εταιρεία Μαρινόπουλος Α.Ε. ανακοινώνει ότι συμφώνησε τη χρηματοδότηση της από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Η χρηματοδότηση, κατόπιν των τελικών εγκρίσεων, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, μία άμεσα και μία εντός το πολύ τριών μηνών, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε. για την από κοινού δημιουργία νέας εταιρείας (θυγατρικής των δύο εταιρειών κατά 50% έκαστη), που θα λειτουργήσει και θα αναπτύξει το δίκτυο των 33 υπερμάρκετ.

Η εν λόγω χρηματοδότηση, σε συνδυασμό με τη συμφωνία με την Ι. & Σ. Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε., αναμένεται να ενισχύσει τη ρευστότητα της εταιρείας με ποσό που υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, θα αναδιαρθρωθεί και ο συνολικός υφιστάμενος τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας σε μακροπρόθεσμη βάση, σύμφωνα με το τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας.

Αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης και της στήριξης του τραπεζικού συστήματος προς την εταιρεία και τη νέα διοίκησή της, η οποία από το τέλος του 2015 κινείται αποφασιστικά για την εξυγίανση και την αναδιοργάνωσή της.

Η ανωτέρω χρηματοδότηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει καταρτιστεί και θα επιτρέψει, σε πρώτη προτεραιότητα, την αποκατάσταση των σχέσεων με τους προμηθευτές και τους συνεργάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v