Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική Εμπορίου: Άνοδος κερδών το 2015

Τα αποτελέσματα προ φόρων της εισηγμένης βελτιώθηκαν από το 1,008 στο 1,18 εκατ., ενώ τα καθαρά αποτελέσματα από τα 627 στα 757 χιλ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Γενική Εμπορίου: Άνοδος κερδών το 2015

Αύξηση κερδών και νέα μείωση του καθαρού δανεισμού σημείωσε κατά το 2015 η Γενική Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ειδικότερα:

• Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε από τα 24,9 στα 23,66 εκατ. ευρώ.

• Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανέβηκαν από το 1,5 στο 1,66 εκατ. ευρώ.

• Τα αποτελέσματα προ φόρων βελτιώθηκαν από το 1,008 στο 1,18 εκατ. και τα καθαρά αποτελέσματα από τα 627 στα 757 χιλ. ευρώ.

• Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ, καθώς σημειώθηκαν θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές.

• Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 22,86 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας θα προτείνει στην επικείμενη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων τη μη διανομή μερίσματος, ενώ αντίθετα προσανατολίζεται στο να προχωρήσει σε επιστροφή κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά στις διαγραφόμενες προοπτικές για το 2016, η διοίκηση της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας σημειώνει:

«Οι στόχοι των εταιριών του ομίλου παραμένουν ρεαλιστικοί και προσαρμοσμένοι στη σκληρή πραγματικότητα της οικονομίας και δεν διαφοροποιούνται, στη νέα χρήση, από τους αντίστοιχους των τελευταίων ετών, μετά και τη νέα δυσάρεστη τροπή των πολιτικών και οικονομικών συνθηκών της χώρας. Ταυτόχρονα κάθε αισιοδοξία της διοίκησης για γρήγορη και άμεση ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς περιορίζεται και οι προσπάθειες πλέον στρέφονται στην περαιτέρω επέκταση στις χώρες του εξωτερικού.

Αντίθετα, η ετοιμότητα των εταιριών του ομίλου για την άμεση ικανοποίηση κάθε είδους ζήτησης αποτελούν τους πυλώνες που θα στηρίξουν τις προσπάθειες για τη διατήρηση και την κατά το δυνατόν αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους ενάντια στις επικρατούσες συνθήκες. Περαιτέρω η επιτευχθείσα ορθολογικότερη στελέχωση και οργάνωση των εταιριών του ομίλου, η αναδιάρθρωση των δανεικών κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η ευελιξία στην πολιτική προμήθειας και διατήρησης ικανοποιητικού αποθέματος, αντανακλούν τις θετικές εκτιμήσεις και προσδοκίες της διοίκησης για τη γρήγορη αντιστροφή του αρνητικού κλίματος της αγοράς.

Επίσης, οι διαμορφωμένες βασικές επιδιώξεις της διοίκησης για την ικανοποίηση των πλέον απαιτητικών ζητήσεων της πελατειακής βάσης και η συνεχής προσπάθεια περιορισμού του λειτουργικού κόστους των εταιριών του ομίλου, προκειμένου να ανταποκριθούν στον ανταγωνισμό των εγχώριων και ξένων εταιριών και συνάμα να μετριάσουν την αρνητική του επίπτωση στα οικονομικά τους αποτελέσματα, διαμορφώνουν το πρόγραμμα στήριξης για τη θετική έκβαση και τη διαρκή βελτίωση των επιτεύξεών τους.

Επιπλέον, βασική επιδίωξη και στη νέα χρήση αποτελεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων μέσω της επίτευξης θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών, με σκοπό την εξυγίανση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσης των εταιριών του ομίλου και την ταυτόχρονη ελάφρυνση των αποτελεσμάτων τους από τα αναλογούντα σε αυτές χρηματοοικονομικά έξοδα. Η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας επίτευξης θετικών ταμειακών ροών θα βασιστεί στην αυστηροποίηση της ακολουθούμενης πιστωτικής πολιτικής και φυσικά πλέον στον ιδανικό περιορισμό των διατηρούμενων αποθεμάτων.

Επίσης, λόγω του ρευστού κλίματος της αγοράς και της προσπάθειας περιορισμού των δανειακών κεφαλαίων, δεν προβλέπεται κάτι σημαντικό, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, στον επενδυτικό τομέα. Ο όμιλος επενδύει και θα συνεχίσει να επενδύει στην πλήρη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των στελεχών του και στον συνεχή εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων του, ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης κάλυψη των αναγκών της πελατειακής του βάσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v