Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π. Πετρόπουλος: Εντείνονται οι προσπάθειες για deals

Συγκρατημένα αισιόδοξη εμφανίστηκε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, καθώς η εισηγμένη αυξάνει φέτος τα μερίδια αγοράς της και αποσκοπεί σε νέα deals, που θα της διευρύνουν την γκάμα των εμπορικών της σημάτων.

Π. Πετρόπουλος: Εντείνονται οι προσπάθειες για deals

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη φετινή οικονομική χρήση εξέφρασε ο Ιωάννης Πετρόπουλoς, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, σημειώνοντας: «Οι αγορές στις οποίες απευθυνόμαστε δεν βελτιώνονται, ωστόσο εμείς διευρύνουμε τα μερίδιά μας. Αυτό οφείλεται στη δική μας οικονομική ισχύ, σε αντίθεση με ορισμένες εταιρείες του ανταγωνισμού που εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της εισηγμένης Κων/νος Πετρόπουλoς ανέφερε πως μόνο μέσα από τη διεύρυνση μεριδίων αγοράς η ανάπτυξη της εταιρείας δεν μπορεί να είναι μεγάλη σε βάθος χρόνου και γι' αυτό θα επιδιωχθεί η διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων σημάτων.

«Προσδοκούμε ότι κατά το τρέχον και το επόμενο έτος θα υπάρξουν ευκαιρίες απόκτησης νέων εμπορικών σημάτων, κυρίως γιατί ξένοι οίκοι θα ψάξουν να βρουν άλλους συνεργάτες στην Ελλάδα, αφήνοντας ήδη υπάρχοντες αντιπροσώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας. Το δικό μας πλεονέκτημα έγκειται στο ότι το υπάρχον σύστημα με το οποίο λειτουργούμε μας επιτρέπει πολύ πιο εύκολα να ενσωματώσουμε νέες εργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ψηφίστηκαν μεταξύ άλλων:

• Η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

• Η δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών έως του 10% των συνολικών σε εύρος τιμών από 0,5 έως 6 ευρώ. Σήμερα, η εισηγμένη κατέχει γύρω στις 85.000 ίδιες μετοχές με μέσο κόστος κτήσης τα 3,568 ευρώ.

«Ύμνος» στην εταιρική διακυβέρνηση

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ) κ. Χαράλαμπου Εγγλέζου, ο κ. Κων/νος Πετρόπουλoς τόνισε πως ο θεσμός της εταιρικής διακυβέρνησης αποτελεί κεντρικό άξονα για την εταιρεία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

«Μπήκαμε στο χρηματιστήριο, όχι τόσο για να αντλήσουμε κεφάλαια, αλλά κυρίως για να αποκτήσουμε την πειθαρχία που μας επιβάλλει η ένταξη σε μια οργανωμένη αγορά. Στόχος μας είναι η εταιρεία να παραμείνει ζωντανή και να αναπτυχθεί και μετά τους σημερινούς της βασικούς μετόχους και θεωρώ ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα ακόμη και ξένες εταιρείες θα μπορούσαν να μάθουν από εμάς».

Συνεχίζοντας ο κ. Πετρόπουλoς, αφού ανέλυσε αρκετές πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει η εισηγμένη, κατέληξε: «Από τα δέκα μέλη του διοικητικού μας συμβουλίου, τα οκτώ είναι ανεξάρτητα και μάλιστα δεν πρόκειται για... φιλαράκια των βασικών μετόχων, αλλά για επίλεκτες προσωπικότητες που δεν χειραγωγούνται».

Και οι μισθοί των... 550 ευρώ

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση αυξήθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές των βασικών μετόχων (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου) από τα... 500 στα 550 ευρώ!

Οι πάγιες αποδοχές των αφών Πετρόπουλου έχουν οριστεί στο συμβολικό αυτό επίπεδο (όσο οι ασφαλιστικές εισφορές του ΟΑΕΕ) και σύμφωνα με το σύστημα αμοιβών δικαιούνται bonus σε περίπτωση που η εισηγμένη επιτύχει αποδοτικότητα (με τη μορφή EVA, Economic Value Added) από ένα σημείο και πάνω, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία χρόνια.

Το 2015 η εταιρεία ανέβασε τις πωλήσεις της από τα 65 στα 85 εκατ. ευρώ, ενώ η υποχώρηση των καθαρών κερδών από το 1,4 στο 0,6 εκατ. ευρώ οφείλεται σε έκτακτες επιβαρύνσεις ύψους 1,82 εκατ. (1,156 πρόσθετος ΦΠΑ και 664 χιλ. ευρώ ζημίες από αναπροσαρμογή των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου).

Σύμφωνα με τον κ. Κων/νο Πετρόπουλο, η εταιρεία θα μπορούσε να είχε σημειώσει καλύτερα αποτελέσματα, αποφεύγοντας να επιβαρυνθεί με υψηλότερους χρεωστικούς τόκους, αν χρησιμοποιούσε μέρος των υψηλών ταμειακών της διαθεσίμων για τη μείωση τραπεζικών υποχρεώσεων.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έγινε το 2015, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας που επικρατούσε στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v