Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: «Ναι» στην εθελούσια λένε 1.000 εργαζόμενοι

Ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της τράπεζας. Ικανοποιητική κρίνεται από την Πειραιώς η συμμετοχή. Γιατί δεν «έπιασε» το στόχο. Οι πλήρεις όροι του προγράμματος και οι δυο επιλογές για τους εργαζόμενους.

Πειραιώς: «Ναι» στην εθελούσια λένε 1.000 εργαζόμενοι

Με την συμμετοχή 1.000 εργαζόμενων έναντι στόχου 1.500, ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς.

Πληροφορίες του euro2day.gr αναφέρουν ότι τελικά 1.000 εργαζόμενοι έκαναν χρήση των προνομίων του προγράμματος και η αδυναμία εκπλήρωσης του στόχου των 1.500 οφείλεται σε μία σειρά από παραμέτρους.

Πρώτον, ο μέσος όρος ηλικίας των υπαλλήλων της τράπεζας κυμαίνεται μεταξύ 35-40 ετών γεγονός που έδρασε αποθαρρυντικά στην αποχώρηση από την εργασία.

Δεύτερον, στην αβεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας που προκαλεί κλυδωνισμούς στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι «η συμμετοχή των 1.000 εργαζομένων, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική».

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που προβλέπει το πρόγραμμα ανέρχεται σε 180.000 ευρώ, μεικτά. Συνολικά, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς έχει δεσμευθεί να μειώσει το προσωπικό (σ.σ. σε επίπεδο ομίλου) κατά 2.500 εργαζόμενους έως το 2018. Το υφιστάμενο πρόγραμμα απευθύνονταν σε 1.500 εργαζόμενους σε επίπεδο μητρικής. Το κόστος του προγράμματος (σ.σ. για 1.500 αποχωρήσεις) διαμορφώνεται στα 110 εκατ. ευρώ και το ετήσιο όφελος 52 εκατ ευρώ.

Οι όροι του προγράμματος

Το πρόγραμμα, όπως έγραψε το Euro2day.gr, παρέχει δύο δυνατότητες, είτε της άμεσης αποχώρησης με καταβολή αποζημίωσης συν μπόνους, είτε της διετούς άδειας μετ' αποδοχών (Sabbatical) και αποχώρησης μετά την ολοκλήρωσή της.

Τα κίνητρα που παρέχονται κλιμακώνονται ηλικιακά ενώ εστιάζονται στους εργαζόμενους δικτύου και ειδικότερα στους εργαζόμενους καταστημάτων που πρόκειται να κλείσουν.

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος 57 ετών και άνω που δουλεύει σε κατάστημα της τράπεζας, εφόσον επιλέξει την άμεση αποχώρηση, παίρνει ως αποζημίωση 66 μισθούς και αν το κατάστημα στο οποίο εργάζεται περιλαμβάνεται σε αυτά που στοχεύει η τράπεζα να κλείσει, η αποζημίωση προσαυξάνεται κατά 20%.

«Ταβάνι» αποζημίωσης αποτελούν τα 180.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενοι.

Αντίστοιχα, ένας εργαζόμενος 57 ετών και άνω που δουλεύει στη διοίκηση, θα λάβει αποζημίωση 53 μισθών.

Για όσους επιλέξουν τη δυνατότητα της διετούς αδείας μετ' αποδοχών, θα καταβάλλεται το 100% του μισθού από την αποδοχή του προγράμματος ως και τον Απρίλιο του 2018 ενώ με την αποχώρησή του στη λήξη της άδειας, παρέχεται αποζημίωση τεσσάρων μισθών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v