Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην EBRD το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης

Με την επένδυση αυτή η EBRD στηρίζει την μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πίστης και ενισχύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς. Ποιοι θα αγοράσουν το υπόλοιπο 13,7% που ελέγχει η τράπεζα. Οι δηλώσεις.

Στην EBRD το 15% της Ευρωπαϊκής Πίστης

Στα πλαίσια της περαιτέρω στήριξης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξαγόρασε ποσοστό συμμετοχής 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Euro2day.gr.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί μέρος του 28,7% που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο και διέθεσε στα πλαίσια πωλήσεων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων της ως μέρος της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσής της μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση του περσινού Δεκέμβρη.

Το υπόλοιπο ποσοστό συμμετοχής θα εξαγοραστεί από μέλη της διοίκησης της εταιρείας (8,7%) και από τους χρηματοοικονομικούς επενδυτές Orasis Fund SPC (2,5%) και Serengeti Asset Management (2,5%). Η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι μια ηγετική πολυκλαδική ασφαλιστική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ). Το 2015 με συνολικά εγγεγραμμένα μεικτά ασφάλιστρα ύψους €167 εκατ. βρισκόταν μέσα στις 10 μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Με την επένδυση αυτή η EBRD στηρίζει την μελλοντική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Πίστης και ενισχύει τις προσπάθειες αναδιάρθρωσης της Τράπεζας Πειραιώς. Η Ελληνική ασφαλιστική αγορά είναι λιγότερο ανεπτυγμένη σε σχέση με άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου, η EBRD σχεδιάζει μια μακροχρόνια δέσμευση με την Ευρωπαϊκή Πίστη.

Ο Noel Edison, Επικεφαλής Χρηματοδοτικών Οργανισμών, Ασφαλιστικών και Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών είπε: «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στα πλαίσια της δράσης της EBRD στην Ελλάδα. Η επένδυσή μας θα στηρίξει μια καλά διοικούμενη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία και θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς προς όφελος των εγχώριων καταναλωτών. Η EBRD θα προτείνει ένα ανεξάρτητο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Πίστης, το οποίο θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εταιρικής διακυβέρνησης της εταιρείας»

Η EBRD ξεκίνησε τις επενδύσεις της στην Ελλάδα το 2015 σε προσωρινή βάση με σκοπό να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την τρέχουσα οικονομική κρίση. Η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα συνιστά παράγοντα κριτικής σημασίας για την ανάκτηση της πρόσβασης του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση ώστε να επανεκκινηθεί η ανάπτυξη. Επιπρόσθετα, η Τράπεζα σκοπεύει να εστιάσει στην στήριξη των ιδιωτικοποιήσεων, της ανάπτυξης των υποδομών και της εμβάθυνσης της περιφερειακής ολοκλήρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Η ανακοίνωση της ΕΥΠΙΚ

Ποσοστό 15% του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε.Γ.Α. Ευρωπαϊκή Πίστη απέκτησε η European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μέρος του συνολικού ποσοστού που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς από το 2007 και η οποία, βάσει του αναθεωρημένου πλάνου αναδιάρθρωσης, προέβη σε αποεπένδυση ως μη αμιγώς τραπεζική δραστηριότητα.

Η EBRD είναι μια ΑΑΑ πιστοληπτικής ικανότητας Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία ανήκει σε 65 κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ από την ίδρυσή της, το 1991, έχει επενδύσει πάνω από 100 δις € σε περισσότερα από 4.500 projects.

Η συμμετοχή της EBRD ενισχύει τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΑΕΓΑ Ευρωπαϊκή Πίστη και τη συνέχιση της ανοδικής πορείας που καταγράφει καθ' όλη τη διάρκεια των 40 χρόνων λειτουργίας της και ειδικότερα τα τελευταία 7 χρόνια, ανοίγοντας νέους ορίζοντες συνεργασίας και τεχνογνωσίας.

Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο ποσοστό που κατείχε η Τράπεζα Πειραιώς, απέκτησαν τα επενδυτικά σχήματα Orasis Fund SPC (2,5%), Serengeti Asset Management (2,5%), καθώς και στελέχη Διοίκησης της Εταιρίας (8,6%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Πίστη, από το 2009 έως και σήμερα, έχει πετύχει θεαματική αύξηση της παραγωγής της κατά 50% και διπλασιασμό του μεριδίου αγοράς της. Επιπρόσθετα, διαθέτει υψηλή φερεγγυότητα σε περιβάλλον Solvency ΙΙ, έχει υψηλή ρευστότητα, γεγονός που της επιτρέπει να έχει μηδενικό δανεισμό και σημαντικά ελεύθερα αποθεματικά ενώ συνεργάζεται με πάνω από 5.000 Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές με ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 500.000 συμβολαίων.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας, κύριος Χρήστος Γεωργακόπουλος, δήλωσε σχετικά:

«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Ευρωπαϊκή Πίστη και την Διοίκηση της όλα αυτά τα χρόνια. Οι προσπάθειες που γίνονται για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, υποχρεώνουν την Τράπεζα Πειραιώς να προβεί στην πώληση του μετοχικού της μεριδίου. Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής θα θέλαμε να καλωσορίσουμε τους νέους επενδυτές, την EBRD, την Orasis Fund SPC και την Serengeti Asset Management.

Η συμμετοχή ενός τόσο σημαντικού θεσμικού οργανισμού όπως η EBRD στην Ευρωπαϊκή Πίστη αποτελεί έκφραση εμπιστοσύνης τόσο στις προοπτικές ανάπτυξης όσο και στο Management της Εταιρίας. Το «Όνειρο» της Εταιρίας, όπως ανακοινώθηκε στις 03/11/2015 για την πλήρη και ασφαλή υλοποίηση των προσδοκιών των εργαζομένων, των ασφαλισμένων, των επενδυτών και της διοίκησης έρχεται πιο κοντά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v