Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΙΔΜΑ: «Ανοιχτό» το σενάριο της αύξησης κεφαλαίου

Η αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της το φθινόπωρο και η τακτοποίηση του ζητήματος των ιδίων κεφαλαίων της θα απασχολήσουν φέτος την εισηγμένη, που ανεβάζει μερίδια αγοράς σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία.

ΣΙΔΜΑ: «Ανοιχτό» το σενάριο της αύξησης κεφαλαίου

«Ναι, η εταιρεία μελετάει το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αλήθεια είναι πως εξετάζονται διάφορα σενάρια μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την τρέχουσα ανισορροπία (αρνητικά ίδια κεφάλαια) ωστόσο σήμερα δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης.

Το θέμα μάλιστα ενδεχομένως να σχετίζεται και τις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει με τις πιστώτριες τράπεζες σχετικά με την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού που λήγει μέσα στο φθινόπωρο του 2016.

Η διοίκηση της ΣΙΔΜA πέρα από την αναχρηματοδότηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της, θα επιθυμούσε και μια σημαντική υποχώρηση επιτοκίων.

«Αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό δανείζονται με 1,1%, αλλά ακόμη και μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν κόστος χρήματος μεταξύ του 2,5% και του 2,7%. Προς αυτά τα επίπεδα θα πρέπει να φτάσουμε και στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Μπεναρδούτ» συμπληρώνοντας πως «επιθυμούμε τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης προκειμένου να μπορέσουμε να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην κερδοφορία» (η μεγάλη προσπάθεια που συνεχίζεται στο μέτωπο της περικοπής λειτουργικών δαπανών δεν αρκεί).

Ενδεικτικό είναι ότι κατά τα τελευταία χρόνια η ΣΙΔΜA βελτιώνει σταδιακά τις λειτουργικές της επιδόσεις (EBITDA από -0,3 εκατ. το 2013 σε +0,9 εκατ. το 2014 και σε +2,22 εκατ. πέρυσι), διευρύνοντας παράλληλα το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά.

Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται και φέτος, καθώς σημειώνει άνοδο του όγκου των πωλήσεων κατά περίπου 10%, σε μια μάλλον σταθερή αγορά.

Επιπλέον, ενισχυτικό στοιχείο για την επίδοση των πρώτων μηνών του έτους είναι το γεγονός της αύξησης της διεθνούς τιμής του χάλυβα που διευρύνει το μικτό περιθώριο κέρδους. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τη μελλοντική εξέλιξη της τιμής του μετάλλου.

Πέραν αυτού, εντείνονται οι προσπάθειες της ΣΙΔΜA για τη βελτίωση των επιδόσεων των θυγατρικών της σε Βουλγαρία και Ρουμανία, χώρες με υγιή δεδομένα δημόσιου χρέους που αναμένουν βελτίωση του ΑΕΠ τους μέσα στο 2016. Και στις δύο αυτές θυγατρικές θα επιδιωχθεί φέτος διεύρυνση των μεριδίων αγοράς τους και μάλιστα στη Βουλγαρία -αν δεν υπάρξει κάποια αρνητική έκπληξη- η θυγατρική αναμένεται να περάσει σε κερδοφόρο πορεία.

Το μεγάλο ζητούμενο όμως τόσο για την εισηγμένη, όσο και ευρύτερα για τον κλάδο εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα είναι το κατά πόσο θα αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση που έχει μειωθεί δραστικά λόγω της οικονομικής κρίσης:

«Εύχομαι οι αισιόδοξες προβλέψεις που ακούμε μετά τη θετική αξιολόγηση της χώρας από τους πιστωτές της να επαληθευτούν στην πράξη. Η τόνωση της εγχώριας αγοράς θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα που θα γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταστεί η χώρα ελκυστικότερη και να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό. Πάντως, η όποια άνοδος της ζήτησης στον κλάδο μας θα αρχίσει να φαίνεται το νωρίτερο κατά τα τέλη του έτους, καθώς χρειάζεται χρόνος προκειμένου να τρέξουν κάποια έργα», κατέληξε ο κ. Μπεναρδούτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v