Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αττικής: «Παραχωρεί» χαρτοφυλάκιο NPLs 1,04 δισ.

Σήμερα αναμένεται η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας. Σε συνάρτηση με την κάλυψη ομολογιακού δανείου Tier II, ύψους 70 εκατ. ευρώ, η ανάθεση. Οι σύμβουλοι, τα ενδιαφερόμενα σχήματα και η διαδικασία.

Αττικής: «Παραχωρεί» χαρτοφυλάκιο NPLs 1,04 δισ.

Την ανάθεση διαχείρισης σε εξειδικευμένη πλατφόρμα χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων (Non Performing Loans), ύψους 1,045 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την κάλυψη ομολογιακού δανείου ύψους 70 εκατ. ευρώ προωθεί η Τράπεζα Αττικής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σήμερα το απόγευμα λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από όσους ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη διαχείριση του παραπάνω χαρτοφυλακίου και την ίδια στιγμή να καλύψουν μέρος του ομολογιακού δανείου πενταετούς διάρκειας, το οποίο εποπτικά αναγνωρίζεται ως Tier II στοιχείο.

Το προς εκχώρηση διαχείρισης χαρτοφυλάκιο αποτελείται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια όλων των κατηγοριών (επιχειρηματικά, στεγαστικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων), κυριαρχούν όμως τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ως σύμβουλος της Αττικής για την ανάθεση διαχείρισης λειτουργεί η Clayton.

Τα ενδιαφερόμενα σχήματα θα καταθέσουν πρόταση και για την κάλυψη του ομολογιακού δανείου ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ που απαιτείται, ώστε η Αττικής να καλύψει το υπολειπόμενο ποσό ως το δυσμενές σενάριο που έβγαλε η συνολική αξιολόγηση της ΤτΕ.

Ο συσχετισμός της ανάθεσης διαχείρισης με την κάλυψη του ομολογιακού στοχεύει στην εξασφάλιση ενός χαμηλότερου επιτοκίου καθώς υπάρχει το «καρότο» της ανάληψης διαχείρισης ενός υπολογίσιμου σε όγκο χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το ομολογιακό θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση και θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Ως σύμβουλος της Αττικής για την έκδοση του ομολογιακού λειτουργεί η StormHarbour.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον υπάρχει από αρκετά σχήματα που συνδυάζουν τη δυνατότητα ανάληψης της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη διάθεση να καλύψουν μέρος ή το σύνολο του ομολογιακού δανείου.

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών θέτει ως τελευταία προθεσμία το τέλος Ιουνίου, για να καλύψουν οι μη συστημικές εγχώριες τράπεζες το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο της περσινής αξιολόγησης. Αν δεν βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από ιδιώτες ως τα τέλη Ιουλίου, η ΤτΕ θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v