Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Creta Farms: Κίνηση «αλά Αυστραλία» ετοιμάζει στην Ευρώπη

Κοντά σε νέα «σύμβαση αδειοδότησης» βρίσκεται ο κρητικός Όμιλος, ο οποίος παράλληλα κινείται δυναμικά για την ανάπτυξη εξαγωγών στο υποσχόμενο μέτωπο των snacks. Επιστροφή στην κερδοφορία από φέτος στοχεύει η διοίκηση της εισηγμένης.

Creta Farms: Κίνηση «αλά Αυστραλία» ετοιμάζει στην Ευρώπη

Τον τερματισμό των ζημιογόνων αποτελεσμάτων από φέτος, την ταχεία ανάπτυξη κατά τα επόμενα χρόνια, βασισμένη κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, και την αποπληρωμή δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες μέσα στη επόμενη πενταετία έχει θέσει ως στόχους η Creta Farms, σύμφωνα με δηλώσεις της διοίκησής της κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, σε μια περίοδο σημαντικής υποχώρησης των εγχώριων πωλήσεων του κλάδου (και όχι μόνο), η Creta Farms φαίνεται να διατηρεί το περυσινό EBITDA, αποβλέποντας σε καλύτερες επιδόσεις κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπου στόχος είναι η διακοπή των ζημιογόνου αποτελέσματος.

Συνολικότερα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ των στόχων του κρητικού ομίλου περιλαμβάνονται:

• Η διαμόρφωση περιθωρίου EBITDA που θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 12%. Επίσης ο δείκτης EBITDA προς κόστος χρηματοδότησης θα πρέπει να υπερβαίνει το 3 και το καθαρό χρέος προς το EBITDA να υπολείπεται του 3,5.
• Η ανάπτυξη θα προέλθει τόσο από την εγχώρια αγορά, όσο κυρίως από το εξωτερικό και ειδικότερα θα επιδιωχθεί το 50% του EBITDA να προέρχεται από τις εξαγωγές και τις αδειοδοτήσεις.
• Οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία θα συνεχιστούν και θα ανέρχονται σε τουλάχιστον πέντε εκατ. ευρώ ετησίως.
• Ο Όμιλος θα επιστρέψει στις πιστώτριες τράπεζες 50 εκατ. ευρώ από τα δάνεια που έχει λάβει (δανεισμός 116,7 εκατ. στις 31/12/2015).

Ο πρόεδρος της εισηγμένης κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης χαρακτήρισε το business plan ρεαλιστικό (και την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ως βέβαιη), σημειώνοντας πως έχει εξεταστεί εξονυχιστικά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου η τελευταία να εγκρίνει δανειοδότηση ύψους 15 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Creta Farms εστίασε στη διάθεση καινοτόμων και διατροφικά υπέρτερων προϊόντων που είναι πατενταρισμένα σε διεθνές επίπεδο και θα μπορούσαν να αυξήσουν κατά πολύ τις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ήδη, στα αλλαντικά «Εν Ελλάδι» αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες η σύναψη και δεύτερης σύμβασης αδειοδότησης (μετά από εκείνη στην Αυστραλία που εξελίσσεται θετικά), αυτή τη φορά σε χώρα της Ευρώπης. Οι αδειοδοτήσεις θεωρούνται από την εταιρεία ως ένας τρόπος επέκτασης που μπορεί μεν να γίνεται με σχετικά χαμηλότερα περιθώρια κέρδους, ωστόσο πλεονεκτεί σε άλλους τομείς όπως η έλλειψη κινδύνου.

Πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εντοπίζονται από την εισηγμένη και στο μέτωπο των snacks με την επωνυμία «Mini» τόσο στην Ελλάδα, όσο κυρίως στο εξωτερικό, μέσα από εξαγωγές. «Η παγκόσμια αγορά των snacks ανέρχεται γύρω στα 400 δισ. ευρώ και ο ανταγωνισμός περιλαμβάνει πολύ υψηλά θερμιδικά προϊόντα.

Το δικό μας σνακ μπορεί να έχει παγκόσμιο μέλλον, επεκτεινόμενο όχι μόνο μέσα από τις μεγάλες αλυσίδες των super markets αλλά και μέσα από μικρότερα σημεία λιανικής. Μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα ποσοστό στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου κ. Κων/νος Δομαζάκης. Ήδη μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή αναμένονται εξελίξεις μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο, καθώς διεξάγονται συζητήσεις σε μια σειρά από χώρες.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Creta Farms κ. Κων/νος Φρουζής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ηγετικό μερίδιο αγοράς που κατέχει η εταιρεία του στην εγχώρια αγορά (Creta Farms 28%, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας 23%-24%, Υφαντής 21%-22%, Νίκας 11%-12% και ακολουθούν μικρότερες εταιρείες), τονίζοντας πως στόχος της εισηγμένης δεν είναι σε καμιά περίπτωση η «αγορά τζίρου», καθώς εστιάζει στην επίτευξη λειτουργικών κερδών.

Τέλος, ο οικονομικός διευθυντής της Creta Farms κ. Δημήτρης Χατζηγιαννίδης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε μεταξύ άλλων πως:

• Το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης των δανείων κυμαίνεται γύρω στο 7% και πως μετά τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο μέτωπο της ευρύτερης οικονομίας θα γίνουν κινήσεις προκειμένου να μειωθεί το συγκεκριμένο κόστος.
• Κινήσεις περιορισμού των δαπανών θα γίνουν σε μια σειρά από μέτωπα, όπως στην παραγωγή, στα logistics και στο κόστος του factoring.
• Το δάνειο που έλαβε η εταιρεία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πέρα από μια μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, αναβάθμισε τη γενικότερη πιστοληπτική εικόνα του Ομίλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v