Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει και πάλι το θέμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής

Αμφιβολίες εκφράζονται πλέον στην αγορά, για το αν θα ολοκληρωθεί τελικά το deal ΑΤΕ Ασφαλιστική-ERGO. Tι υποστηρίζει ο γερμανικός όμιλος. Ποια είναι η θέση της Τράπεζας Πειραιώς. Τα στενά χρονικά περιθώρια.

Ανοίγει και πάλι το θέμα της ΑΤΕ Ασφαλιστικής
Μετά την οριστικοποίηση της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή στην Trastor ΑΕΕΑΠ, το επόμενο «στοίχημα» του ομίλου Πειραιώς στο μέτωπο της πώλησης θυγατρικών του εταιρειών είναι αυτό της ΑΤΕ Ασφαλιστικής.

Πού βρίσκεται όμως σήμερα το συγκεκριμένο θέμα; Επισήμως, η διοίκηση της Τράπεζας «επιμένει» στον διατυπωθέντα στόχο για πώληση της θυγατρικής της μέσα στο 2016.

Και από την πλευρά τους, κύκλοι προσκείμενοι στην ERGO (ο γερμανικός όμιλος έχει υπογράψει MoU για την εξαγορά της ΑΤΕ από το... φθινόπωρο του 2014) φέρεται να υποστηρίζουν πως το ενδιαφέρον τους για την ελληνική ασφαλιστική εταιρεία παραμένει ζωντανό και πως είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωση του deal.

Επειδή όμως κάτι τέτοιο έχει λεχθεί τόσες φορές κατά το παρελθόν χωρίς να επιβεβαιωθεί στην πράξη, η αγορά έχει αρχίσει να αμφιβάλλει έντονα για το κατά πόσο η εξαγορά θα ολοκληρωθεί.

Όσο μάλιστα περνάει ο χρόνος, τόσο περισσότεροι πείθονται ότι η αρχική δικαιολογία καθυστέρησης (εκκρεμότητα στη θυγατρική της ΑΤΕ στη Ρουμανία) δεν ήταν παρά μια απλή πρόφαση.

Επιπλέον, όσοι υποστήριζαν πως οι Γερμανοί περίμεναν τη θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δώσουν το τελικό «ok», μάλλον δεν φαίνεται να δικαιώνονται, καθώς «κλίμα θετικής αξιολόγησης» έχει υπάρξει εδώ και περίπου ένα μήνα.

Μέσα λοιπόν σ' αυτό το κλίμα, ακούγονται διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και το ότι οι Γερμανοί ενοχλούνται από την επιβολή των capital controls, η ισχύς των οποίων περιορίζει τη δυνατότητα αλλαγών στην... κατανομή του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα προς τις ελληνικές αρχές.

Άσχετα όμως με το κατά πόσο αληθεύουν οι προαναφερθείσες φήμες, η ουσία είναι πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους βαδίζει προς το τέλος του και ενδεχομένως η Τράπεζα Πειραιώς να χρειαστεί να αναζητήσει και άλλους δυνητικούς αγοραστές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v