Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΡΑΚ: Ανοδικές οι φετινές επιδόσεις

Πώς βλέπει η διοίκηση του ομίλου τη φετινή οικονομική πορεία των επιδόσεων της μητρικής εταιρείας και των θυγατρικών του. Τι απαντά στους δυσφορούντες μετόχους για την διανομή μηδενικού μερίσματος, παρά το κερδοφόρο περυσινό αποτέλεσμα.

ΕΛΤΡΑΚ: Ανοδικές οι φετινές επιδόσεις

Ανοδική πορεία σε σύγκριση με το 2015 παρουσιάζει φέτος ο όμιλος ΕΛΤΡΑΚ, τόσο σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, όσο και σε ότι αφορά τις επιδόσεις των θυγατρικών του. Αυτό επεσήμανε κατά τη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, ο αντιπρόεδρος της και διευθύνων σύμβουλός της Γεώργιος Κόλλιας. Ειδικότερα:

• Άνοδο επιδόσεων εμφανίζει η μητρική εταιρεία, έχοντας -μεταξύ άλλων- λάβει αξιοσημείωτες συμβάσεις από τη ΔΕΗ και με τα έργα των μεγάλων οδικών αξόνων να εξελίσσονται ικανοποιητικά.

• Η θυγατρική της Βουλγαρίας αναμένεται να σημειώσει φέτος αποτελέσματα που θα κυμαίνονται αρκετά κοντά στα αντίστοιχα περυσινά.

• Η δραστηριότητα της ΕΛΑΣΤΡΑΚ (ελαστικά Bridgestone) βαδίζει καλύτερα από πέρυσι, με τα εμπόδια του 2015 που είχαν προκύψει λόγω της επιβολής των capital controls να έχουν σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπιστεί.

• Οι ζημίες της ΕΛΤΡΕΚΚΑ (συμμετοχή 50%, με το υπόλοιπο ποσοστό να ελέγχεται από την Autohellas) έχουν περιοριστεί κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο σε οριακό επίπεδο, με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η καταγραφή μιας μικρής κερδοφορίας στο σύνολο της χρήσης.

Ο κ. Κόλλιας και ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών Φραγγίσκος Δουκέρης, περιέγραψαν τις έντονες δυσκολίες που χαρακτηρίζουν το οικονομικό περιβάλλον, με ενδεικτικές αναφορές στους περιορισμούς των capital controls, στην έλλειψη ρευστότητας των πελατών της ΕΛΤΡΑΚ, αλλά και στην τάση των ξένων προμηθευτών της να συνεκτιμούν τον κίνδυνο της χώρας.

«Η αγορά μας έχει ματώσει από την οικονομική κρίση, καθώς το 2008 είχαν πουληθεί 1.500 μηχανήματα Caterpillar και το σήμερα το αντίστοιχο νούμερο δεν υπερβαίνει το 150. Εμείς επιβιώνουμε και είμαστε κερδοφόροι εξ' αιτίας της τεχνογνωσίας και των υποδομών που έχουμε δημιουργήσει» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που -σύμφωνα με τη διοίκηση- αποφασίστηκε και φέτος η μη διανομή μερίσματος στους μετόχους, παρά το κερδοφόρο αποτέλεσμα του 2015. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις υπάρχουσες προκλήσεις από ισχυρή θέση» αναφέρθηκε.

Η μη διανομή μερίσματος για μια ακόμη χρονιά (πέρυσι είχε προταθεί αρχικά η διανομή 0,10 ευρώ ανά μετοχή, ωστόσο η διοίκηση μετέβαλε στη συνέχεια τη σχετική πρότασή της, καθώς είχε μεσολαβήσει η επιβολή των capital controls), προκάλεσε την δυσφορία μέρους των μετόχων μειοψηφίας, κάποιοι εκ των οποίων προχώρησαν και στην καταψήφιση των περυσινών αποτελεσμάτων.

Απέναντι σ' αυτή τη θέση, η διοίκηση σημείωσε πως «η ΕΛΤΡΑΚ έχει αποδείξει κατά το παρελθόν πως πολιτική της είναι η διανομή μερισμάτων στους μετόχους και πως όταν βελτιωθούν τα πράγματα στο εξωτερικό περιβάλλον, τότε η πολιτική αυτή θα επανέλθει σε ισχύ».

Οι περαιτέρω προοπτικές της ΕΛΤΡΑΚ θα εξαρτηθούν και από την πορεία των επενδύσεων στη χώρα, με το έργο του αγωγού TAP να εμφανίζει ευκαιρίες για ανάληψη εργασιών από τον εισηγμένο όμιλο.

Στις αρχές του 2017 ωριμάζουν κάποια δάνεια της εταιρείας και θα γίνουν επαφές για την αναχρηματοδότησή τους, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v