Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάρια για deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

Η σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης και η άνοδος της διεθνούς τιμής του μετάλλου βελτίωσε προσωρινά τις επιδόσεις των εισηγμένων. Σενάρια για συζητήσεις συνεργασίας μεταξύ ΣΙΔΜΑ και Μπήτρου.

Σενάρια για deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

Κάποιες ανάσες, που ενδεχομένως να αποδειχτούν πρόσκαιρες, πήραν οι εταιρείες εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, μετά από το ανηλεές σφυροκόπημα που έχουν δεχτεί κατά την τελευταία οκταετία.

Η πτώση της ζήτησης λόγω της κρίσης ανέρχεται αθροιστικά γύρω στο 65%-75% και η εξέλιξη αυτή έχει βρει τον κλάδο με υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα, όταν:

α) Οι εξαγωγές δεν αποτελούν εύκολη υπόθεση λόγω του μεγάλου μεταφορικού κόστους.

β) Η παράλληλη κρίση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων δεν έχει επιτρέψει στις εταιρείες να ρευστοποιήσουν πλεονάζοντα ακίνητα που ενδεχομένως διαθέτουν.

γ) Οι όποιες πρόσθετες δραστηριότητες ξεκίνησαν από τις εταιρείες αυτές (π.χ. εναλλακτικές πηγές ενέργειας, αγροτική παραγωγή) δεν έχουν μπορέσει μέχρι σήμερα να υπερκαλύψουν το χαμένο έδαφος της βασικής δραστηριότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2015 ήταν μια ακόμη χρονιά που έκλεισε με ζημίες για όλες τις εισηγμένες (που είναι και οι μεγαλύτερες) του κλάδου (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου).

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο αναμένονται σαφώς βελτιωμένα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά και μάλιστα σε μία ή και δύο περιπτώσεις ενδεχομένως να ξεκινούν και από «συν»!

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, οι κυριότεροι λόγοι των βελτιωμένων επιδόσεων είναι οι παρακάτω:

α) Η σταθεροποίηση της ζήτησης στα πολύ χαμηλά τρέχοντα επίπεδα, με την πεποίθηση ότι τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης είναι πολύ περιορισμένα. «Είναι τόσο χαμηλή η ζήτηση, που ένα-δυο εργοτάξια να ξεκινήσουν, είναι σε θέση να την ανεβάσουν», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

β) Η διεύρυνση μεριδίων στην εγχώρια αγορά από ορισμένες εταιρείες, σε συνδυασμό με τις αυξημένες πωλήσεις στο εξωτερικό που σημειώνουν κυρίως Έλαστρον και ΣΙΔΜΑ.

γ) Η άνοδος των διεθνών τιμών του χάλυβα, που είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των περιθωρίων μικτού κέρδους για τις ελληνικές εταιρείες και ιδιαίτερα για εκείνες που είχαν «φορτωθεί αποθέματα στα χαμηλά».

Η προαναφερόμενη όμως εξέλιξη, αν και χαροποίησε τους παράγοντες του κλάδου, δεν εφησύχασε κανέναν.

«Έτσι κάνουν οι τιμές του χάλυβα: Πότε ανεβαίνουν και πότε πέφτουν. Είναι ζητούμενο το κατά πόσο θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, όταν η διεθνής ζήτηση απειλείται από τόσους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το "κλειδί" για εμάς είναι να αρχίσει να παίρνει μπροστά η ελληνική οικονομία και να ξεκινήσουν οι επενδύσεις, προκειμένου να ανεβεί η ζήτηση για τα προϊόντα χάλυβα. Μάλιστα, σε μια τέτοια περίπτωση, η ανάκαμψη θα μπορούσε να αποδειχτεί ταχεία και θεαματική, εξαιτίας του πολύ χαμηλού επιπέδου της τρέχουσας ζήτησης», υποστηρίζει στέλεχος της αγοράς.

Έτσι, επενδυτικά σχέδια όπως το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια και γενικότερα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσαν να συμβάλουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Και μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, τραπεζικοί παράγοντες και κύκλοι της αγοράς μιλούν για προσεγγίσεις που έχουν γίνει με στόχο ένα deal μεταξύ της ΣΙΔΜΑ (ελέγχεται από την οικογένεια Αμαρίλιο και τη Viohalco) και την Μπήτρος. Αυτονόητο είναι πως μέχρι σήμερα, deal δεν υπάρχει.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα δηλώνουν πως:

Πρώτον, κατά τα τελευταία χρόνια, «πολλοί έχουν μιλήσει με πολλούς, με το ζευγάρι ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου να μην εξαιρείται».

Και δεύτερον, ένα τέτοιο deal θα είχε νόημα στον βαθμό που θα δημιουργούσε συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, ενώ παράλληλα θα συνοδευόταν και από μια ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεων των δύο Ομίλων.

Η πλευρά του Ομίλου Μπήτρου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες περί συζητήσεων με τη ΣΙΔΜΑ, ωστόσο είναι βέβαιο πως επεξεργάζεται δομικές αλλαγές για την «επόμενη μέρα», με τη διοίκησή του να υποστηρίζει στη γενική συνέλευση: «Η εταιρεία επεξεργάζεται σχέδια στρατηγικής και δομικής αναδιάταξης, οι επεξεργασίες αυτές όμως δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συγκεκριμένες κινήσεις και χρονοδιαγράμματα».

Πέρα όμως από την Μπήτρος, με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της καλείται να μιλήσει και η ΣΙΔΜΑ. Όταν το Euro2day.gr είχε ρωτήσει τα περί πιθανής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, είχε λάβει την απάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ πως «ναι, η εταιρεία μελετάει το ζήτημα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Η αλήθεια είναι πως εξετάζονται διάφορα σενάρια μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την τρέχουσα ανισορροπία (αρνητικά ίδια κεφάλαια), ωστόσο σήμερα δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω».

Πώς βλέπουν το πρώτο εξάμηνο

Έλαστρον: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Αθανάσιο Καλπίνη, στο εξάμηνο η άνοδος του EBITDA εκτιμάται πως θα είναι τόσο υψηλή, έτσι ώστε να προσεγγίζει την επίδοση ολόκληρου του 2015. «Είναι πολύ πιθανόν στο εξάμηνο να δούμε την κάτω γραμμή με θετικό νούμερο, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αφοί Κορδέλλου: Την ικανοποίησή της για την πορεία της εταιρείας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016 εκφράζει η κα Ελένη Κορδέλλου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της φερώνυμης εισηγμένης.

«Το 2016 ξεκίνησε καλύτερα για εμάς, παρά το γεγονός ότι δεν άνοιξαν σημαντικές δουλειές και δεν βελτιώθηκε η κατάσταση στην αγορά. Απλά διευρύναμε το μερίδιο αγοράς μας, λόγω των δικών μας ενεργειών, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μέρος των ανταγωνιστών μας.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, οι πωλήσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου θα σημειώσουν άνοδο κατά 13%-14% σε όγκο, ενώ δεν αποκλείεται να επιτύχουμε και θετικό τελικό αποτέλεσμα».

ΣΙΔΜΑ: Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, η εταιρεία ξεκίνησε φέτος τη χρονιά με άνοδο του όγκου των πωλήσεων κατά περίπου 10%, σε μια μάλλον σταθερή αγορά. Επιπλέον, ενισχυτικό στοιχείο για την επίδοση των πρώτων μηνών του έτους είναι το γεγονός της αύξησης της διεθνούς τιμής του χάλυβα, που διευρύνει το μικτό περιθώριο κέρδους.

Μπήτρος: Ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου κ. Σταύρος Γατόπουλος μιλά για βελτιωμένη πορεία του πρώτου εξαμήνου, που οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, στη σταθεροποίηση της εγχώριας ζήτησης έστω και στα πολύ χαμηλά τρέχοντα επίπεδα. Μάλιστα, γενικότερη εκτίμηση είναι πως δύσκολα η ζήτηση μπορεί να υποχωρήσει σημαντικά πιο κάτω από τα τρέχοντα επίπεδα (πτώση 65%-75% σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο) και δεύτερον, στην άνοδο των τιμών του χάλυβα, που συνέβαλε στη σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων μικτού κέρδους.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v