Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημόσιο: Τζόγος με τον... τζόγο

Την περίπτωση κατάργησης του μονοπωλίου στοιχηματισμού που κατέχει ο ΟΠΑΠ έως το 2020, με την εκχώρηση δύο αδειών, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, εφόσον οι εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. οδηγήσουν σε έμμεση απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Δημόσιο: Τζόγος με τον... τζόγο
του Χρήστου Κίτσιου

Την περίπτωση κατάργησης του μονοπωλίου στοιχηματισμού που κατέχει ο ΟΠΑΠ έως το 2020, με την εκχώρηση δύο αδειών, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, εφόσον οι εξελίξεις σε επίπεδο Ε.Ε. οδηγήσουν σε έμμεση απελευθέρωση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών.

Μεγάλες εταιρίες στοιχηματισμού έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον των κρατικών μονοπωλίων με βασικό επιχείρημα ότι τελικά το μονοπώλιο δεν προστατεύει τις κοινωνίες από τον τζόγο καθώς και οι οργανισμοί με συμβάσεις αποκλειστικής εκμετάλλευσης τυχερών παιχνιδιών ”τρέχουν” τεράστια διαφημιστικά προγράμματα για να αυξήσουν την πελατεία και τα έσοδά τους.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και καταγγελία εναντίον της Ελλάδος για το μονοπώλιο στον ΟΠΑΠ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση με το ερώτημα κατά πόσον η εθνική νομοθεσία αντίκειται στους κανόνες περί ανταγωνισμού που διέπουν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.

Η απάντηση της κυβέρνησης επικαλείται απουσία κοινοτικής νομοθεσίας για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών και επιμένει στο μονοπώλιο του ΟΠΑΠ, αφήνοντας ανοιχτό προς συζήτηση το αν θα πρέπει να μπουν όρια για τον χρόνο και τον χώρο των διαφημίσεών του, για το επιτρεπόμενο όριο παιχνιδιού ανά παίκτη, για το μηνιαίο όριο το οποίο μπορεί να παρακολουθείται on line καθώς και την αυστηροποίηση των διατάξεων για τα όρια ηλικίας.



Στην Ελλάδα επιβλήθηκε πρόσφατα πρόστιμο 11 εκατ. ευρώ γιατί απαγόρευσε τη λειτουργία καταστημάτων με ”κουλοχέρηδες”, τα γνωστά ”φρουτάκια”, με απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη, με την οποία συμφώνησαν τότε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με την ανάγκη του Δημοσίου να εξεύρει έσοδα ανοίγουν το θέμα της άρσης του μονοπωλίου. Στο Σύνταγμα έχει πέσει ήδη η ιδέα της εκχώρησης μέσω διαγωνισμού δύο αδειών για στοιχηματισμό κατά το πρότυπο της Ιταλίας, εφόσον κριθεί ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει ήδη προδικαστική διαδικασία εναντίον Δανίας, Φιλανδίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας, Ιταλίας, Ολλανδίας και Σουηδίας, ενώ στο ίδιο στάδιο με την Ελλάδα –αυτό της πρώτης προειδοποίησης– τελούν Γαλλία και Αυστρία.

Τα έσοδα από έναν διαγωνισμό πώλησης αδειών στοιχηματισμού εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ θετικές θα είναι και οι συνέπειες στην οικονομία καθώς θα υπάρξουν επενδύσεις για τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης και δικτύων καταστημάτων.

Στην περίπτωση δε που αποφασιστεί κάτι τέτοιο, στελέχη της αγοράς θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι θα κινηθούν ταυτόχρονα και διαδικασίες από το Δημόσιο για πώληση του ποσοστού του στον ΟΠΑΠ σε ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή.

Άδεια λειτουργίας δικτύου πρακτορείων έχουν ζητήσει ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι William Hill και Stanleybet επικαλούμενες το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης.

Στην Ελλάδα, πέραν του κ. Σ. Κόκκαλη που μέσω της Intralot ασχολείται χρόνια με τον κλάδο, παρουσία έχουν και οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Κοντομηνά, Φέσσα κ.ά. Ο όμιλος Βαρδινογιάννη μάλιστα πρόσφατα απέκτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, θέση στην εταιρία Centric Πολυμέσα.

Ειδικότερα κάλυψε το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 23 εκατ. ευρώ με το οποίο η Centric Πολυμέσα πλήρωσε την απόκτηση εταιρίας (Flyer International) που διαχειρίζεται τη SportingBet στην ελληνική γλώσσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v